Πώς θα βοηθήσεις κάποιον που έχει πάθει επιληπτική κρίση; Τι να κάνεις και τι να μην κάνεις

Οι πρώτες βοήθειες σε μια επιληπτική κρίση: Τα ναι και τα όχι.

πρώτες βοήθειες επιληπτική κρίση ατύχημα Altayb

Συνεργάστηκαν οι Γεώργιος Στ. Βλάχος, MD, νευρολόγος, υπ. διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του Ειδικού Ιατρείου Μνήμης του Αιγινήτειου Νοσοκομείου (neuromed.gr και anoia.gr) και δρ Μηνάς Καπετανάκης, MD, PhDc, παιδίατρος-ειδικός παιδονευρολόγος, διδάκτωρ Παιδονευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund

της Σουηδίας και μέλος της Παιδονευρολογικής Εταιρείας Σουηδίας.

Η επιληψία είναι μια εγκεφαλική διαταραχή που εκδηλώνεται με επιληπτικές κρίσεις. Ayt;ew μπορεί να έχουν το χαρακτήρα επεισοδίων ακούσιων σπασμωδικών κινήσεων που διαρκούν λίγο και μπορεί να αφορούν μόνο ένα μέρος του σώματος, όπως το ένα χέρι ή το ένα πόδι (εστιακή κρίση), ή και ολόκληρο το σώμα (γενικευμένη κρίση). Μερικές φορές συνοδεύονται από απώλεια συνείδησης και ελέγχου της λειτουργίας του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης. Τα συμπτώματα στην επιληψία μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι με επιληψία μοιάζουν απλά σαν να κοιτάζουν στο κενό για μερικά δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης, αλλά συνεχίζουν αυτό που έκαναν σαν να βρίσκονται στο δικό τους κόσμο, ενώ άλλοι έχουν επαναλαμβανόμενες μυϊκές συσπάσεις σε χέρια και πόδια.

Επιληπτική κρίση ή επιληψία;

Σχεδόν το 10% όλων των ανθρώπων μπορεί σε κάποια φάση της ζωής τους να έχουν μια μοναδική κρίση. Ωστόσο, μία και μόνο επιληπτική κρίση δε σημαίνει ότι το άτομο έχει επιληψία. Σε γενικές γραμμές, απαιτούνται τουλάχιστον δύο απρόκλητες επιληπτικές κρίσεις για να γίνει μια σχετική διάγνωση, ότι δηλαδή το άτομο πάσχει από τη νόσο της επιληψίας.

Επιληπτική κρίση: Σύμπτωμα ή νόσος;

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι άλλο πράγμα είναι μια επιληπτική κρίση κι άλλο η νόσος επιληψία. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που παθαίνει μια επιληπτική κρίση δεν πάσχει υποχρεωτικά από επιληψία, ενώ, αντίθετα, κάποιος που πάσχει από επιληψία εμφανίζει υποχρεωτικά επιληπτικές κρίσεις. Με άλλα λόγια, η επιληπτική κρίση είναι ένα «σύμπτωμα» ή, ακριβέστερα, ένα συμβάν στον άνθρωπο που πάσχει από επιληψία.

Πρώτες βοήθειες

Μερικές χρήσιμες συμβουλές που όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε σε περίπτωση που κάποιο άτομο πάθει μπροστά μας επιληπτική κρίση:

  • Κυλάς προσεκτικά το άτομο στο πλάι.
  • Τοποθετείς κάτι μαλακό κάτω από το κεφάλι του.
  • Χαλαρώνεις τυχόν σφιχτά ρούχα επάνω του.
  • Δεν προσπαθείς να βάλεις τα δάχτυλα ή οτιδήποτε άλλο στο στόμα του ατόμου. Κανείς δεν έχει «καταπιεί» ποτέ τη γλώσσα του κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης. Είναι φυσικά αδύνατο!
  • Δεν προσπαθείς να συγκρατήσεις κάποιον που παθαίνει επιληψία. Διατηρείς την ψυχραιμία σου, καθησυχάζεις όσους βρίσκονται κοντά και αφήνεις την κρίση να εξελιχθεί χωρίς να προσπαθήσεις να τη σταματήσεις.
  • Αν το άτομο κινείται, απομακρύνεις επικίνδυνα αντικείμενα γύρω του.
  • Μένεις μαζί του μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.
  • Παρατηρείς καλά τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή, προκειμένου να μπορείς να παρέχεις λεπτομέρειες σχετικά με το τι συνέβη στους γιατρούς.
  • Χρονομετράς την επιληπτική κρίση.
  • Διατηρείς την ψυχραιμία σου κατά τη διάρκεια των επιληπτικών κρίσεων.

Τι δεν πρέπει να κάνεις:

  • Να μετακινήσεις το άτομο, εκτός αν κινδυνεύει.
  • Να προσπαθήσεις να του ανοίξεις το στόμα.
  • Να προσπαθήσεις να βάλεις κάποιο αντικείμενο στο στόμα.
  • Να του δώσεις κάτι να πιει.
  • Να προσπαθήσεις να κάνεις τεχνητή αναπνοή.

Διάβασε επίσης: 6 tips από τον νευρολόγο για να σου περάσει ο πονοκέφαλος γρήγορα!

Διάβασε επίσης: Τι είναι η πολλαπλή σκλήρυνση; Μάθε την απάντηση σε 5 ερωτήσεις και απαντήσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i