Πότε κινδυνεύουν οι γυναίκες από εγκεφαλικό επεισόδιο + η θεραπεία για τη σπαστικότητα μετά το εγκεφαλικό

Χρήσιμο να το γνωρίζεις: Η σπαστικότητα μετά το εγκεφαλικό είναι μια κατάσταση που μπορεί να αντιστραφεί.

parkinson-disease-picture-id1043641102 Credit:wildpixel

Παρότι έχουμε συνδυάσει το εγκεφαλικό επεισόδιο με μεγαλύτερες ηλικίες, περίπου το 10% συμβαίνει σε ανθρώπους κάτω των 45 ετών. Επίσης σημαντικό, οι γυναίκες διατρέχουν πιο μεγάλο κίνδυνο από τους άνδρες.

Κάθε χρόνο περισσότερες από 100.000 γυναίκες κάτω των 65 θα πάθουν εγκεφαλικό. Αυτό σημαίνει ότι εσύ ή κάποια που γνωρίζεις μπορεί να βιώσει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα για εγκεφαλικό πολύ νωρίτερα απ’ ότι περίμενες. Οι πιθανότητες μάλιστα είναι μεγαλύτερες στις γυναίκες λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του καπνίσματος, της υψηλής χοληστερίνης, του διαβήτη και της εγκυμοσύνης, που επιφέρει ορμονικές διαταραχές.

«Ο πιο κοινός τύπος, τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια (τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80 έως 90 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων), συμβαίνουν όταν ένας θρόμβος εμποδίζει αρκετό αίμα και οξυγόνο να πάει στον εγκέφαλο», λέει ο Andrew Stemer, M.D.

Σπαστικότητα μετά το εγκεφαλικό: Τι είναι

Η σπαστικότητα αποτελεί συχνό επακόλουθο ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ), και εμφανίζεται στο 43% των ασθενών. Παρατηρείται εβδομάδες ή μήνες μετά το ΑΕΕ και στην ουσία πρόκειται για μια συνεχή και ακούσια σύσπαση μίας ή περισσοτέρων μυϊκών ομάδων. Πρόκειται για μία κατάσταση που ενώ δεν είναι απειλητική για τη ζωή, είναι πολύ επιβαρυντική για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που επέζησαν από το ΑΕΕ.

Κι όμως υπάρχει θεραπεία - και καλύπτεται από τον ασφαλιστικό σου φορέα

Οι θεραπείες για τη σπαστικότητα μετά το εγκεφαλικό είναι διαφόρων μορφών, από φάρμακα μέχρι αποκατάσταση με τη βοήθειας της φυσιοθεραπείας, ανάλογα με την περίπτωση. Ο νευρολόγος μπορεί να χορηγήσει αντισπαστικά φάρμακα. Το αρνητικό σε αυτά είναι πως η δράση τους επηρεάζει εξίσου και τις δύο πλευρές (ενώ η σπαστικότητα μετά από ΑΕΕ πλήττει ή την αριστερή ή την δεξιά πλευρά). Επίσης, μπορεί να συνοδεύονται από συχνές και δοσοεξαρτώμενες ανεπιθύμητες ενέργειες με κυριότερες την κόπωση και την υπνηλία.

Η βοτουλινική τοξίνη στην αντιμετώπιση της σπαστικότητας

Η βοτουλινική τοξίνη (που κυκλοφορεί με την επωνυμία BOTOX) έχει σαφή ένδειξη σε ασθενείς με εστιακή σπαστικότητα του άνω ή/και κάτω άκρου μετά από ΑΕΕ. Έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι η εφαρμογή της μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες των ασθενών μέσω της επιλογής διαφορετικών μυϊκών ομάδων και/ή διαφορετικών δοσολογικών μονάδων. Το θεραπευτικό σχήμα μπορεί να τροποποιηθεί συν τω χρόνω σύμφωνα με την ανταπόκριση των ασθενών στο μακροπρόθεσμο πλάνο αποκατάστασης.

Όπως αναφέρεται σε Κείμενο Ομοφωνίας για την αντιμετώπιση της σπαστικότητας μετά το εγκεφαλικό*, η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη αυξάνει το εύρος παθητικών και εκούσιων κινήσεων και διευκολύνει δραστηριότητες όπως την ατομική υγιεινή και το ντύσιμο. Ωστόσο, η χρήση της πρέπει να αποτελεί μέρους δομημένου προγράμματος αποκατάστασης και αποθεραπείας, για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

* Κείμενο ομοφωνίας της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων και της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Διάβασε επίσης: Ο «εγκεφαλικός φλοιός» δείχνει ποια από τις 5 προσωπικότητες έχεις, λένε οι επιστήμονες

Διάβασε επίσης: Ποια είναι τα 5 συμπτώματα εγκεφαλικού; (ναι, μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i