Πού οφείλεται η κακοσμία του στόματος; Ο ειδικός απαντά και συστήνει τη λύση

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν έχουμε κακοσμία του στόματος; Πώς μπορεί να θεραπευτεί;

αναπνοή, δροσερή αναπνοή, δυσάρεστη αναπνοή SIphotography

Από τον Δρ. Ηλία Φωτόπουλο, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο, Διδάκτωρα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κακοσμία του στόματος (χαλίτωση) είναι η άσχημη μυρωδιά της εκπνοής κάποιου ανθρώπου, που γίνεται αντιληπτή από κάποιον άλλο. Συνήθως ο ίδιος ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα.Πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι πέραν της κοινωνικής απομόνωσης, στην οποία μπορεί να οδηγηθεί ο ασθενής, μπορεί να κρύβει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Πως γίνεται η διάγνωση της κακοσμίας;

Η διάγνωση της κακοσμίας γίνεται με τη δοκιμασία εκπνοής του ασθενούς πρώτα από τη μύτη με το στόμα κλειστό. Έπειτα από το στόμα με τη μύτη κλειστή και τέλος από τη μύτη και το στόμα μαζί. Ανάλογα με το αποτέλεσμα αξιολογείται αν πρόκειται για κατάσταση από πρόβλημα στη μύτη, στο στόμα ή στο ρινοφάρυγγα.

Ποια είναι τα πιο συχνά αίτια για την κακοσμία του στόματος;

Οδοντιατρικές - στοματολογικές καταστάσεις: κακή στοματική υγιεινή, ακίνητες οδοντοστοιχίες, περιοδοντίτιδα, οξεία νεκρωτική ουλίτιδα, κάπνισμα , ξηροστομία, μυκητιάσεις βλεννογόνου κλπ

ΩΡΛ παθήσεις: χρόνια ιγμορίτιδα, χρόνια κρυπτική αμυγδαλίτιδα, φλεγμαίνουσες αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), πολύποδες ρινός, χρόνια ρινίτιδα, κακοήθεια ρινοφάρυγγα ή λάρυγγα.

Γαστρεντερολογικά αίτια: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), κύστη ρινοφάρυγγα, οισοφαγικό εκκόλπωμα, γαστρικό έλκος, γαστρίτιδα κ.α

Παθολογικες καταστάσεις: σακχαρώδης διαβήτης, κίρρωση ήπατος, αλκοολισμός, ασιτία, βρογχίτιδα , πνευμονία

Ψυχογενής κακοσμία: Σχιζοφρένεια , σωματοποιημένο άγχος , επιληψία κροταφικού λοβού

Συχνή κατανάλωση διαφόρων έντονων τροφών (σκόρδο, κρεμμύδι, μπαχαρικά) ή αλκοόλ.

Τι σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας μπορεί να κρύβει η κακοσμία του στόματος;

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την εξέταση στο ΩΡΛ ιατρείο, όπου πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κακοήθειας ειδικά από λάρυγγα, το φάρυγγα και το ρινοφάρυγγα, με ειδική εξέταση με εύκαμπτο ενδοσκόπιο με βιντεοκάμερα. Επίσης, αναγκαία πολλές φορές είναι και μία αξονική ή μαγνητική τομογραφία τραχήλου ή σπλαγχνικού κρανίου για τον αποκλεισμό κακοήθειας από τα ιγμόρεια, το ρνοφάρυγγα ή τον τράχηλο.

Πως γίνεται η θεραπεία της κακοσμίας;

Η θεραπεία της κακοσμίας είναι αιτιολογική, έχει να κάνει ,δηλαδή, με το αίτιο που ανευρίσκεται από το γιατρό κατά την εξέταση του ασθενούς που πάσχει. Εάν το αίτιο προέρχεται από το ρινοφάρυγγα, η θεραπεία είναι τοπική καυτηρίαση της περιοχής με τολύπιο βάμβακος εμποτισμένο με χλωριούχο ψευδάργυρο. Εφόσον δεν βρίσκεται κανένα σαφές αίτιο, έχει βρεθεί ότι βοηθούν πολύ τα στοματικά διαλύματα με αρωματικά αιθέρια έλαια ή η μαστίχα της Χίου.

Ποιος είναι ο ρόλος των υπέρηχων στην περίπτωση που η κακοσμία οφείλεται στις αμυγδαλές;

Μπορεί το αίτιο της κακοσμίας είναι η κρυπτική αμυγδαλίτιδα. Δηλαδή η αμυγδαλή εμφανίζει επάνω στην επιφάνεια της κρύπτες (σαν τρύπες), οι οποίες μαζεύουν κατάλοιπα τροφών τα οποία κακοφορμίζουν και σαπίζουν, προκαλώντας έντονη δυσοσμία μέσα στο στόμα. Αρκετά συχνά ο ασθενής παρατηρεί να πετάγονται έξω από το στόμα του άσπρα μικρά μπαλάκια, τα οποία μυρίζουν εξαιρετικά άσχημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ιδανική θεραπεία είναι η κρυπτόλυση με χειρουργικούς υπερήχους. Οι υπέρηχοι μέσω ειδικής ακίδας-κεφαλής , εισχωρούν μέσα στις αμυγδαλικές κρύπτες, όπου κατακρατούνται τα τροφικά βύσματα και τις καταργούν, ομογενοποιώντας με αυτό τον τρόπο την επιφάνεια της αμυγδαλής, κάνοντας ταυτόχρονα αποστείρωση και βιολογικό καθαρισμό των αμυγδαλών. Επιτυγχάνεται, με αυτό τον τρόπο και ένας προληπτικός καθαρισμός της αμυγδαλής, ώστε να μην παγιδεύονται πια τα κατάλοιπα από τις τροφές. Η επέμβαση κρυπτόλυσης των αμυγδαλών με υπερήχους γίνεται εύκολα, γρήγορα, χωρίς γενική αναισθησία και είναι σχετικά ανώδυνη, ενώ σε περίπτωση υπερτροφικών αμυγδαλών μπορεί να συνδυαστεί και με συρρίκνωση του μεγέθους των αμυγδαλών-αμυγδαλόλυση.

Διάβασε επίσης: 7 τροφές για καθαρή αναπνοή: Να τι να κάνεις για τη δυσάρεστη αναπνοή

Διάβασε επίσης: 7 super τροφές που εξαφανίζουν τη δυσάρεστη αναπνοή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i