Σκέφτεσαι να δώσεις αίμα; Ποιος μπορεί να προσφέρει αίμα, κάθε πότε, και ποια είναι η προετοιμασία πριν την αιμοδοσία

Σκέφτεσαι να δώσεις αίμα; Εδώ θα βρεις όλες τις απαντήσεις στις πιο πιθανές απορίες σου. 

δωρεά αίμα αιμοδοσία αιμοδότης

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και τον Στέλιο Γραφάκο, αναπληρωτή καθηγητή Παιδιατρικής-Αιματολογίας, επιστημονικό διευθυντή της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», διευθυντή Αιματολογικού Τμήματος Ιασώ Παίδων.

Ίσως δεν το έχεις σκεφτεί ή δεν το έχεις αποφασίσει. Κι όμως, το να δώσεις αίμα ή κάποιο συστατικό του που θα σώσει ανθρώπους είναι εύκολο, ανώδυνο και... ανθρώπινο.

Δωρεά αίματος

  • Τι είναι: Σίγουρα ξέρεις τα βασικά. Αυτό που ίσως δεν έχεις συνειδητοποιήσει ακόμη είναι  πως στην πραγματικότητα προσφέρεις κάτι που για σένα δεν κοστίζει απολύτως τίποτα, ενώ για κάποιον άλλο μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Και δυστυχώς, οι περισσότεροι συνειδητοποιούμε πόσο πολύτιμη είναι αυτή η προσφορά όταν βρεθούμε οι ίδιοι ή ένας δικός μας άνθρωπος σε ανάγκη για αίμα.
  • Προετοιμασία πριν την αιμοδοσία: Προτού πας να δώσεις αίμα –3 με 4 ώρες–, θα πρέπει να έχεις φάει ένα ελαφρύ γεύμα, ενώ είναι σημαντικό τη μέρα της αιμοδοσίας να πίνεις πολλά υγρά, πριν και μετά τη διαδικασία.
  • Η διαδικασία: Μόλις μπεις στο χώρο της αιμοδοσίας θα πρέπει να συμπληρώσεις ένα ερωτηματολόγιο. Στη συνέχεια ο γιατρός θα σου πάρει ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό και θα μετρήσει την πίεση και τον αιματοκρίτη σου. Η διαδικασία της αιμοδότησης είναι ανώδυνη, σαν μια εξέταση αίματος. Η ποσότητα αίματος που λαμβάνεται είναι περίπου 450 ml, ενώ ο όγκος του αίματος αναπληρώνεται σε 24-72 ώρες. Η αιμοδοσία διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Όταν τελειώσει, θα σου προσφέρουν ένα σνακ και θα σου ζητηθεί να παραμείνεις για λίγο στο χώρο.

Ο “μαγικός” αριθμός 42 και το απίστευτο video για τη δωρεά αίματος

Πόσα γνωρίζεις για τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση; Το εθνικό κέντρο μεταμοσχεύσεων μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα

  • Κάθε πότε μπορείς να δίνεις αίμα: Κάθε 3 μήνες (κατά προτίμηση κάθε 4 για τις γυναίκες).
  • Πώς γίνεσαι αιμοδότης: Μπορείς να απευθυνθείς σε οποιαδήποτε νοσοκομειακή υπηρεσία αιμοδοσίας επιθυμείς.
  • Για να προσφέρεις εθελοντικά αίμα και προϊόντα αίματος, θα πρέπει να είσαι από 18 έως 65 ετών, με εξαίρεση τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων, όπου το ηλικιακό όριο είναι τα 45 χρόνια. Ωστόσο, οι εγγεγραμμένοι εθελοντές δότες παραμένουν καταχωρισμένοι στα αρχεία και ενεργοί έως τα 55 τους χρόνια.
  • Όλοι μπορούμε να δώσουμε αίμα, αιμοπετάλια ή αιμοποιητικά κύτταρα, αρκεί να πληρούμε κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Τι σημαίνει αυτό; Η λήψη ουσιών, η συνεύρεση με ερωτικούς συντρόφους χωρίς προφύλαξη, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες θεωρούνται δραστηριότητες υψηλού κινδύνου και αποκλείουν κάποιον από την αιμοδοσία. Εάν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, δεν επιτρέπεται η αιμοληψία. Επίσης, αν ασκείς κάποιο επάγγελμα υψηλού κινδύνου ή κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός, δεν μπορείς να συμμετέχεις σε εθελοντική αιμοδοσία για τη δική σου ασφάλεια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i