Σκέφτεσαι να δώσεις αίμα; Ποιος μπορεί να προσφέρει αίμα, κάθε πότε, και ποια είναι η προετοιμασία πριν την αιμοδοσία

Σκέφτεσαι να δώσεις αίμα; Εδώ θα βρεις όλες τις απαντήσεις στις πιο πιθανές απορίες σου. 

20.12.2018

εχεις διαβασει

δωρεά αίμα αιμοδοσία αιμοδότης

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και τον Στέλιο Γραφάκο, αναπληρωτή καθηγητή Παιδιατρικής-Αιματολογίας, επιστημονικό διευθυντή της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», διευθυντή Αιματολογικού Τμήματος Ιασώ Παίδων.

Ίσως δεν το έχεις σκεφτεί ή δεν το έχεις αποφασίσει. Κι όμως, το να δώσεις αίμα ή κάποιο συστατικό του που θα σώσει ανθρώπους είναι εύκολο, ανώδυνο και… ανθρώπινο.

Δωρεά αίματος

  • Τι είναι: Σίγουρα ξέρεις τα βασικά. Αυτό που ίσως δεν έχεις συνειδητοποιήσει ακόμη είναι  πως στην πραγματικότητα προσφέρεις κάτι που για σένα δεν κοστίζει απολύτως τίποτα, ενώ για κάποιον άλλο μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Και δυστυχώς, οι περισσότεροι συνειδητοποιούμε πόσο πολύτιμη είναι αυτή η προσφορά όταν βρεθούμε οι ίδιοι ή ένας δικός μας άνθρωπος σε ανάγκη για αίμα.
  • Προετοιμασία πριν την αιμοδοσία: Προτού πας να δώσεις αίμα –3 με 4 ώρες–, θα πρέπει να έχεις φάει ένα ελαφρύ γεύμα, ενώ είναι σημαντικό τη μέρα της αιμοδοσίας να πίνεις πολλά υγρά, πριν και μετά τη διαδικασία.
  • Η διαδικασία: Μόλις μπεις στο χώρο της αιμοδοσίας θα πρέπει να συμπληρώσεις ένα ερωτηματολόγιο. Στη συνέχεια ο γιατρός θα σου πάρει ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό και θα μετρήσει την πίεση και τον αιματοκρίτη σου. Η διαδικασία της αιμοδότησης είναι ανώδυνη, σαν μια εξέταση αίματος. Η ποσότητα αίματος που λαμβάνεται είναι περίπου 450 ml, ενώ ο όγκος του αίματος αναπληρώνεται σε 24-72 ώρες. Η αιμοδοσία διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Όταν τελειώσει, θα σου προσφέρουν ένα σνακ και θα σου ζητηθεί να παραμείνεις για λίγο στο χώρο.

Ο “μαγικός” αριθμός 42 και το απίστευτο video για τη δωρεά αίματος

Πόσα γνωρίζεις για τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση; Το εθνικό κέντρο μεταμοσχεύσεων μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα

  • Κάθε πότε μπορείς να δίνεις αίμα: Κάθε 3 μήνες (κατά προτίμηση κάθε 4 για τις γυναίκες).
  • Πώς γίνεσαι αιμοδότης: Μπορείς να απευθυνθείς σε οποιαδήποτε νοσοκομειακή υπηρεσία αιμοδοσίας επιθυμείς.
  • Για να προσφέρεις εθελοντικά αίμα και προϊόντα αίματος, θα πρέπει να είσαι από 18 έως 65 ετών, με εξαίρεση τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων, όπου το ηλικιακό όριο είναι τα 45 χρόνια. Ωστόσο, οι εγγεγραμμένοι εθελοντές δότες παραμένουν καταχωρισμένοι στα αρχεία και ενεργοί έως τα 55 τους χρόνια.
  • Όλοι μπορούμε να δώσουμε αίμα, αιμοπετάλια ή αιμοποιητικά κύτταρα, αρκεί να πληρούμε κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Τι σημαίνει αυτό; Η λήψη ουσιών, η συνεύρεση με ερωτικούς συντρόφους χωρίς προφύλαξη, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες θεωρούνται δραστηριότητες υψηλού κινδύνου και αποκλείουν κάποιον από την αιμοδοσία. Εάν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, δεν επιτρέπεται η αιμοληψία. Επίσης, αν ασκείς κάποιο επάγγελμα υψηλού κινδύνου ή κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός, δεν μπορείς να συμμετέχεις σε εθελοντική αιμοδοσία για τη δική σου ασφάλεια.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

γυναίκα βροχή χειμώνας ευτυχισμένη υγιής υγεία
Διατροφή για ανοσοποιητικό και όχι μόνο! Αυτοί οι 6 συνδυασμοί κάνουν καλό στην υγεία σου

Ποιοι είναι οι πιο δυνατοί συνδυασμοί τροφών για υγιές ανοσοποιητικό; Ανακάλυψε εδώ τους 6 πιο αποτελεσματικούς!

γυναίκα χαμόγελο υγεία ευτυχία χειμώνας
Ερωτήσεις στο γυναικολόγο: Πόνος κατά την ερωτική επαφή, γυναικεία ακράτεια και άλλες απορίες

Αυτές είναι κάποιες ερωτήσεις στο γυναικολόγο που ίσως ντρέπεσαι ή ξεχνάς να κάνεις όταν τον επισκέπτεσαι – και οι απαντήσεις τους.

αναισθησία υγεία χειρουργείο αναπνευστικό
Αναισθησία: τοπική αναισθησία, επισκληρίδιος αναισθησία, ολική αναισθησία – όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ποια αναισθησία είναι κατάλληλη για κάθε είδος επέμβασης; Υπάρχει κίνδυνος; Ποια είναι η προετοιμασία και πώς θα νιώθεις μετά την επέμβαση;

γιόγκα yoga διαλογισμός
Η ήπια άσκηση είναι το μυστικό για δυνατό ανοσοποιητικό

Θέλεις δυνατό ανοσοποιητικό; Διάβασε τους εναλλακτικούς τρόπους για να μην πέσεις στο κρεβάτι αυτόν τον χειμώνα!

ταξίδι αυτοκίνητο καλοκαίρι άνοιξη διακοπές
15 πράγματα που πρέπει να έχεις στο αυτοκίνητο (τα ήξερες; Εγώ τα έμαθα ερευνώντας)

Τι πρέπει να έχεις στο αυτοκίνητο; Εκτός από το δίπλωμα και την ασφάλεια υπάρχουν κι άλλα must have για να είναι το αυτοκίνητό σου οργανωμένο και να είσαι σε ετοιμότητα. 

υγεία ίωση συνάχι γρίπη πρόληψη ανοσοποιητικό
Χειμωνιάτικες ιώσεις: Πώς κολλάνε και 8 κινήσεις για να τις κρατήσεις μακριά σου

Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου και πρόλαβε τις χειμωνιάτικες ιώσεις με αυτά τα απλά tips. Bonus: Θα έχεις αυξημένη ενεργητικότητα και διάθεση παρά το κρύο!

#shapegreece