Αν στα 30 σου έχεις αρτηριακή πίεση λόγω άγχους, κοίτα τι ΠΡΕΠΕΙ να τρως

Η υπέρταση, δηλαδή η υψηλή αρτηριακή πίεση, εμφανίζεται τις περισσότερες φορές μετά τα 35. Μπορεί όμως και νωρίτερα με απρόβλεπτες συνέπειες...

shutterstock_143542708

Δεν είναι μυστικό πως το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, αν και το θέμα της αρτηριακής πίεσης σου φαίνεται κάπως γενικό και αόριστο όταν είσαι νέα, σωστά;

Όχι! Γυναίκες που στα 30 τους παρουσιάζουν υπέρταση έχουν 63% πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές νόσους – 17% περισσότερο συγκριτικά με τις υγιείς συνομήλικές τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και αφορούσε 1,25 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης έδειξε πώς οι ενήλικες που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη, είτε ζωικής είτε φυτικής προέλευσης, είχαν στατιστικά σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα συστολικής και διαστολικής πίεσης μετά από 4 χρόνια παρακολούθησης.

Αν στα 30 σου έχεις αρτηριακή πίεση λόγω άγχους, κοίτα τι ΠΡΕΠΕΙ να τρως - εικόνα 1

Από την άλλη πλευρά οι ασθενείς με έντονο, καθημερινό στρες είναι συνήθως άτομα που όχι μόνο αυξάνεται έντονα η πίεσή τους σε στρεσογόνα ερεθίσματα αλλά έχουν και την τάση να ακολουθούν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής. Με άλλα λόγια, οι μελέτες δείχνουν πως καταναλώνουν συνήθως περισσότερες «έτοιμες» τροφές, αλάτι, αλκοόλ και καφεϊνούχα σκευάσματα με αποτέλεσμα να επιτείνεται το πρόβλημα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Άτομα με αυξημένο άγχος και κατάθλιψη συχνά δεν ακολουθούν την προτεινόμενη αντιυπερτασική αγωγή και σαν να μην φτάνει αυτό έρευνες έχουν δείξει ότι εμφανίζουν διαταραχή των νευρο-ορμονικών μηχανισμών ρύθμισης της πίεσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i