Μεγάλη η μείωση στα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο τα τελευταία χρόνια

Τα τελευταία νέα σχετικά με τους θανάτους από καρκίνο στην Αμερική θα σε γεμίσουν ελπίδα. Υπάρχει ελπίδα.

37189340_123rf Antonio Guillem

Ο καρκίνος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια. Υπάρχουν κάποια καλά νέα σχετικά με τον καρκίνο: Οι θάνατοι από αυτή τη νόσο έχουν μειωθεί κατά 26% σε σχέση με την κορυφή που είχαν σημειώσει το 1991.

Πρόκειται για τα σημαντικά ευρήματα μίας νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου CA: A Cancer Journal for Clinicians. Για την έρευνα, οι μελετητές συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με τον καρκίνο και τους θανάτους από καρκίνο από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικής Υγείας και τα παρακολούθησαν με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ρυθμός της διάγνωσης του καρκίνου ήταν σταθερός για τις γυναίκες από το 2005 μέχρι το 2014, ενώ σημείωνε πτώση περίπου 2% κάθε χρόνο στους άνδρες. Ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας έπεφτε κατά 1,5% κάθε χρόνο για τους άνδρες αλλά και για τις γυναίκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν 2,4 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν από το 1991 μέχρι το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα 15 συμπτώματα καρκίνου που πρέπει να ξέρεις

Ο καρκίνος αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό θέμα ανησυχίας. Οι ερευνητές εικάζουν ότι θα υπάρξουν περισσότερες από 1,7 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις καρκίνου από το 2018 και θα υπάρξουν 609,640 θάνατοι από την ασθένεια αυτή. Αλλά και πάλι, θα είναι καλύτερα από το παρελθόν.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η πτώση αυτή στους θανάτους από καρκίνο οφείλεται σε σταθερές μειώσεις στον παράγοντα «κάπνισμα», μαζί με βελτιώσεις στην έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, ο καπνός αποτελεί ακόμα την κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο σήμερα, καθώς συνδέεται με περίπου 3 σε κάθε 10 θανάτους από καρκίνο.

Πού οφείλεται η πτώση στα ποσοστά θανάτων από καρκίνο

Η πτώση στα ποσοστά θανάτων από καρκίνο οφειλόταν κυρίως και στις μειώσεις των καρκίνων των πνευμόνων, του μαστού, του προστάτη και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τα ευρήματα:

  • Οι θάνατοι από καρκίνο των πνευμόνων μειώθηκαν κατά 45% από το 1990 μέχρι το 2015 στους άνδρες και 19% από το 2002 μέχρι το 2015 στις γυναίκες.
  • Επίσης, μειώθηκαν και τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του μαστού, σημειώνοντας πτώση 39% από το 1989 μέχρι το 2015 στις γυναίκες και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό εξηγείται λόγω της έγκαιρης διάγνωσης.
  • Τα ποσοστά μειώθηκαν και για τον καρκίνο του προστάτη σημειώνοντας αξιοθαύμαστη πτώση κατά 52% από το 1993 μέχρι το 2015,
  • ενώ τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου έπεσαν κατά 52% από το 1970 μέχρι το 2015 στους άνδρες και στις γυναίκες, λόγω των περισσότερων εξετάσεων και της καλύτερης θεραπείας.
  • Αλλά, οι ερευνητές τονίζουν ότι το ποσοστό θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου σε ανθρώπους κάτω των 55 ετών αυξήθηκαν κατά 1% κάθε χρόνο από το 2006 μέχρι το 2015.

Ξεκάθαρα, υπάρχει ακόμα μία συνεχιζόμενη μάχη με τον καρκίνο, αλλά είναι καλό να μαθαίνουμε ότι κερδίζουμε αυτό τον πόλεμο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i