Παγκόσμια Ημέρα Φωνής: Οι φωνητικές χορδές και η υγεία τους

Πώς παράγεται η φωνή σου; Ποιος είναι ο ρόλος των φωνητικών χορδών και πώς θα τις προστατέψεις;

φωνή μικρόφωνο φωνητικές χορδές Vertigo3d

Συνεργάστηκε η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, συνεργάτιδα των Νοσοκοµείων "Υγεία" και "Μητέρα" (pataridou.gr).

Έχεις μια μοναδική φωνή. Χάρη σ’ αυτήν τραγουδάς, ψιθυρίζεις, συζητάς... Και, φυσικά, πίσω από τον ήχο της κρύβονται οι δύο φωνητικές χορδές. Αυτά τα πολύ βασικά όργανα για την επικοινωνία μας βρίσκονται μέσα στο λάρυγγα και παράγουν τους ήχους της ομιλίας μέσω δονήσεων. Συμμετέχουν, επίσης, στη λειτουργία της αναπνοής και της κατάποσης. Όπως και τα υπόλοιπα όργανα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε διάφορες ασθένειες, έχουν πολλές τριβές και ως επακόλουθο μπορεί να εμφανίσουν φθορές.

Πώς "βγαίνει" η φωνή σου;

Οι φωνητικές χορδές έχουν σχήμα V, ανοίγουν για να αναπνεύσουμε και κλείνοντας πάλλονται για να μιλήσουμε. "Πάνω" από τις φωνητικές χορδές βρίσκεται ο λάρυγγας, ένα "αντηχείο" όπου δημιουργείται ο ήχος και το ηχόχρωμα της φωνής μας.

Τι ταλαιπωρεί τη φωνή σου;

Το κάπνισμα, η ομιλία σε χώρους με πολύ θόρυβο, καπνό ή κλιματισμό. Προσπάθησε, επίσης, να αποφεύγεις το περιβάλλον με πολλή σκόνη και καπνό.

"Καθαρίζεις" συχνά το λαιμό σου: Τι σημαίνει αυτό;

Νιώθεις ότι χρειάζεται να καθαρίσεις το λαιμό σου παράγοντας λαρυγγικούς ήχους; Το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που χρησιμοποιούν τη φωνή τους επαγγελματικά. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να σε βοηθήσει, είναι εξίσου σημαντικό να προσπαθήσεις να αποβάλλεις αυτή σου τη συνήθεια. Η προσπάθεια καθαρισμού του λάρυγγα τραυματίζει τις φωνητικές χορδές. Αν αισθανθείς την ανάγκη να καθαρίσεις το λάρυγγά σου, προτίμησε να κάνεις τα εξής: Πιες γουλιά γουλιά το νερό ή καθάρισε το λάρυγγα αθόρυβα (ένας γιατρός ή λογοθεραπευτής θα σου το διδάξει).

Μήπως κάνεις κακή χρήση ή κατάχρηση της φωνής σου;

Σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχουν ορισμένες οδηγίες που μπορείς να ακολουθήσεις και έτσι να βελτιώσεις αισθητά την κατάσταση των φωνητικών σου χορδών.

  • Μη μιλάς υπερβολικά.
  • Μη μιλάς πολύ στο τηλέφωνο.
  • Aν πρέπει να χρησιμοποιείς το τηλέφωνο λόγω επαγγέλματος, τότε ανά διαστήματα ξεκούραζε τη φωνή σου για 10 λεπτά κάθε 2-3 ώρες.
  • Φρόντισε να μιλάς χαμηλόφωνα και σταθερά.
  • Απόφυγε να μιλάς σε θορυβώδες περιβάλλον. Αν είναι απαραίτητο, πήγαινε κοντά στον ενδιαφερόμενο.

Πώς θα καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά;

Το κύριο σύμπτωμα όταν οι χορδές σου ταλαιπωρούνται είναι η βραχνάδα, η οποία, όταν επιμένει πάνω από 15 ημέρες, πρέπει να ελέγχεται. Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε ένα απλό κρυολόγημα, σε καλοήθεις βλάβες (συχνότερα), όπως είναι οι πολύποδες, οι κάλοι, οι κύστεις, αλλά και κακοήθεις βλάβες (σπανιότερα), όπως ο καρκίνος. Πολύ συχνή, βέβαια, τα τελευταία χρόνια είναι η λαρυγγίτιδα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει από απλή βραχνάδα μέχρι καρκίνο του λάρυγγα.

Διαβάστε Επίσης

 

Η θεραπεία

 

Σε περίπτωση διαταραχών της φωνής, ο γιατρός θα προτείνει συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία. Χάρη στις εξελίξεις, τα τελευταία χρόνια οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι ατραυματικές, χωρίς δηλαδή αίμα και μεγάλη ταλαιπωρία, γρήγορες και εύκολες. Πώς γίνεται η εξέταση; Ο πιο ολοκληρωμένος τρόπος για να εξετάσεις τις φωνητικές σου χορδές είναι η ενδοσκόπηση του λάρυγγα. Κάποιες φορές απαραίτητη είναι και η στροβοσκόπηση, η οποία ειδικά για κάποιες βλάβες θα δώσει επιπλέον στοιχεία

Πιες νερό στην υγειά τους

Υπάρχουν μερικές ειδικότητες για τις οποίες η φωνή αποτελεί βασικό εργαλείο. Εάν τραγουδάς, διδάσκεις, παίζεις στο θέατρο, ασχολείσαι με την πολιτική, σίγουρα έχεις παραπάνω λόγους από όλους εμάς να φροντίζεις τη φωνή σου. Η καλή ενυδάτωση είναι βασική και για τις φωνητικές σου χορδές! Χρειάζονται 6 έως 8 ποτήρια νερού καθημερινά για την επαρκή ενυδάτωση. Η ικανοποιητική πρόσληψη νερού διατηρεί τη βλέννα στις φωνητικές χορδές λεπτόρρευστη δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες εργασίας γι’ αυτές. Προσπάθησε όμως να αποφεύγεις τον καφέ, το τσάι και διάφορα άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, γιατί προκαλούν αφυδάτωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i