Τι είναι η στεφανιογραφία και πότε είναι απαραίτητη

Να πούμε δύο βασικές πληροφορίες: Η στεφανιογραφία είναι μια παρεμβατική εξέταση που μπορεί όμως να σου σώσει τη ζωή. 

στηθοσκόπιο καρδιά παλμοί geckophotos

Συνεργάστηκε ο Απόστολος Γ. Ρουμπελάκης, MD, PhD, FETCS, διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου

Με τις καρδιοπάθειες να είναι στις πρώτες τρεις αιτίες θανάτου στο δυτικό κόσμο, κάθε εξέταση, όπως η στεφανιογραφία, που μπορεί να ρίξει φως στην υγεία της καρδιάς μας είναι σωτήρια.

Τι είναι η στεφανιογραφία

Πρόκειται για μια παρεμβατική καρδιολογική εξέταση που μπορεί να προτείνει ο καρδιολόγος εάν οι προηγούμενες εξετάσεις έχουν δείξει ανησυχητικά ευρήματα και γίνεται σε νοσοκομείο, με μέθη.

Πώς γίνεται

Για να γίνει η εξέταση, ο γιατρός θα εισάγει μέσω της μηριαίας ή της κερκιδικής αρτηρίας στο βραχίονα, έναν καθετήρα ο οποίος κινείται στις στεφανιαίες αρτηρίες και εντοπίζει τυχόν φραγμό. Εάν κάποια αρτηρία βρεθεί φραγμένη σε υψηλό ποσοστό, ο γιατρός μπορεί κατά την εξέταση να τοποθετήσει «μπαλονάκι» (στεντ ή ενδοστεφανιαίο πλέγμα) που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Διάβασε επίσης: Πότε χρειάζεται να κάνεις καρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς;

Διάβασε επίσης: Πότε χρειάζεται να κάνεις τεστ κόπωσης και τι να γνωρίζεις πριν την εξέταση

Τι είναι η αναίμακτη στεφανιογραφία

Έτσι αποκαλείται η αξονική στεφανιογραφία, η οποία είναι εξέταση απεικόνισης των στεφανιαίων αρτηριών που πραγματοποιείται αναίμακτα, όπως μια απλή αξονική τομογραφία. Κατά τη μέθοδο αυτή όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης για να διορθωθούν βλάβες με μπαλονάκι ή στεντ όπως στην κλασική στεφανιογραφία. Εάν λοιπόν βρεθεί κάποιο πρόβλημα, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί η κλασική εξέταση ώστε να γίνει η διάνοιξη της αρτηρίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i