Βουλωμένη μύτη συνέχεια: Τι μπορεί να σε εμποδίζει να αναπνεύσεις ελεύθερα;

Η ειδικός αποκαλύπτει στον συνήθη ύποπτο και τη λύση για ελεύθερη αναπνοή.

Βουλωμένη μύτη συνέχεια iStock

Από την Ανατολή Παταρίδου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, συνεργάτη των νοσοκομείων Υγεία και Μητέρα (www.pataridou.gr).

Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που αρκετά συχνά παραπονιούνται πως δεν μπορούν να αναπνεύσουν καλά και ότι δεν έχουν ελεύθερη αναπνοή και συνήθως κατηγορούν κάποιο μπούκωμα ή κάποιο κρύωμα.

Γιατί όμως δεν έχουμε ελεύθερη αναπνοή;

Οι πολύποδες είναι διογκώσεις του βλεννογόνου μέσα στη μύτη, με κύρια συμπτώματα το έντονο μπούκωμα, την ελάττωση της όσφρησης, τους έντονους πονοκεφάλους, το βήχα και την κακουχία. Τα κυριότερα αίτια που τους προκαλούν είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η κληρονομικότητα, οι συνθήκες διαβίωσης σε κλειστούς χώρους με κακό αερισμό, η διατροφή, οι χρόνιες φλεγμονές, όπως η ιγμορίτιδα, και πολλά άλλα. Οι πολύποδες προξενούν συχνά φλεγμονές στα παραρρίνια, κακή οξυγόνωση, διαταραχές στον ύπνο, όπως αποφρακτική άπνοια, ζάλη, αστάθεια, θολούρα, βαρύ κεφάλι και πολύ δύσκολη αναπνοή που προκαλεί ξηροστομία. Επίσης, συχνή είναι και η πιθανότητα να δημιουργηθεί άσθμα ή, αν προϋπάρχει, να επιβαρύνεται σημαντικά.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Μπορεί οι πολύποδες να είναι πολύ μικροί ή να υπάρχει ένας μονήρης χοανοπολύποδας που βγαίνει από το ιγμόρειο. Βασική εξέταση αποτελεί η ενδοσκόπηση, η οποία δίνει εικόνα για τη βαρύτητα της χρόνιας νόσου. Απαραίτητες είναι οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, ο έλεγχος για αλλεργίες και η καλλιέργεια υπό ενδοσκόπηση του πυώδους υλικού. Ενδέχεται ακόμα να πρόκειται για ανεστραμμένο θήλωμα της μύτης, που είναι ένας συχνός καλοήθης όγκος ο οποίος σπανιότατα μπορεί να εμφανίσει εξαλλαγή. Το κυριότερο βήμα για την αντιμετώπιση είναι να πειστεί ο ασθενής ότι έχει ένα χρόνιο πρόβλημα και πρέπει να το παρακολουθεί. Στη συνέχεια κρίνεται απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή με σπρέι κορτιζόνης, αντισταμινικά, κορτιζόνη σε ενέσεις ή από το στόμα. Επίσης, πολύ βασικό μέρος της θεραπείας αποτελούν οι συστηματικές ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή με θαλασσινό νερό.

Διάβασε επίσης: Μήπως η αλλεργική ρινίτιδα που σε ταλαιπωρεί έχει σχέση με το άσθμα;

Διάβασε επίσης: Αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά: Πώς θα την ξεχωρίσεις από το κρυολόγημα;

Όταν το χειρουργείο είναι απαραίτητο

Στις περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να βοηθήσει, το χειρουργείο δίνει τη λύση, γιατί καθαρίζει και διανοίγει όλες τις περιοχές της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων που πάσχουν. Πλέον το χειρουργείο αυτό μπορεί να γίνει με κάμερα ενδοσκοπικά και πολύ στοχευμένα. Η ενδοσκοπική χειρουργική είναι λειτουργική χειρουργική που αφαιρεί μόνο τους ιστούς που πάσχουν, χωρίς εξωτερικές τομές, και σε πιο σύνθετες περιπτώσεις ή σε επανεπεμβάσεις προσφέρει μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς με τη χρήση της νευροπλοήγησης. Αυτό εξασφαλίζει στον ασθενή ταχύτερη επούλωση και ανάρρωση, άρα και άμεση επάνοδο στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i