Το ξέρατε πως οι κάμπιες μπορεί να μας κάνουν... επίθεση; Τips για την αλλεργία στις κάμπιες

Ναι, ήρθε πάλι η εποχή που οι κάμπιες των πεύκων κυκλοφορούν παντού! Τι πρόβλημα υγείας μπορεί να προκαλέσουν και τι να κάνουμε εάν παρουσιάσουμε αλλεργία στις κάμπιες.

Κάμπια σε πεύκο - αλλεργία στις κάμπιες istock

Μόνο που τις βλέπεις ανατριχιάζεις! Κάποιοι άλλοι, παθαίνουν αλλεργία στις κάμπιες. Ναι, είναι η εποχή τους και καλό είναι να ξέρεις πώς θα προστατευτείς.

Η επίθεση της κάμπιας

Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι πως οι κάμπιες επιτίθενται! Για την ακρίβεια, αντιδρούν στο φόβο όταν νιώθουν απειλή εκτοξεύοντας τοξικά τριχίδια που μπορεί να προκαλέσουν ήπια ή πιο έντονη αλλεργική αντίδραση. Γι' αυτό και μπορεί να παρουσιάσεις συμπτώματα ακόμη κι αν δεν τις έχεις αγγίξει. Η αντίδραση αυτή είναι στην ουσία ο αμυντικός μηχανισμός της κάμπιας απέναντι στο βασικό εχθρό της, τα πουλιά. Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα τριχίδια που εκτοξεύουν οι κάμπιες που ευθύνονται για τις αλλεργίες αλλά και τα τριχίδια που αφήνουν πίσω τους στα σημεία από τα οποία έχουν περάσει, π.χ. από τον κορμό ενός πεύκου. Επιπλέον, τα τριχίδια είναι αερομεταφερόμενα και τόσο μικροσκοπικά που μπορούν να διαπεράσουν τα ρούχα, προκαλώντας αντίδραση στο δέρμα.

Διαβάστε Επίσης

Τι να κάνεις αν παρουσιάσεις αλλεργία στις κάμπιες

Το εξάνθημα συνήθως παρουσιάζεται στα άκρα, στο λαιμό και στον κορμό, κυρίως δηλαδή στα εκτεθειμένα σημεία. Ανάλογα με την αντίδραση που προκαλεί στον οργανισμό σου μπορεί να έχεις απλά φαγούρα και κάποιες κοκκινίλες ή πιο εκτεταμένο εξάνθημα (κνίδωση). Εάν έχεις έρθει σε επαφή με κάμπιες μην αγγίξεις το πρόσωπο, τα μάτια ή τη μύτη με τα χέρια και πλύσου με άφθονο νερό. Έλεξγε το σημείο που ήρθε σε επαφή με τις κάμπιες με μεγεθυντικό φακό και αν τυχόν διακρίνεις τα τριχίδια, απομάκρυνέ τα με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Μπορείς να κάνεις το ίδιο με κολλητική ταινία. Αν έχεις φαγούρα, βάλε τοπικά μια αντιισταμινική ή κορτιζονούχα αλοιφή. Εάν η αλλεργική αντίδραση είναι πιο ισχυρή να παρουσιαστεί ως ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα ή δυσκολία στην αναπνοή, κυρίως σε ανθρώπους που πάσχουν από αλλεργικό άσθμα. Σε αυτή την περίπτωση, ζήτησε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i