Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να σου προσθέτει βάρος

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι αντίθετα με το μύθο που υπάρχει, ότι δηλαδή το τσιγάρο σε αδυνατίζει, η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου οδηγεί σε μεταβολικές αλλαγές που στην πραγματικότητα προκαλούν την αύξηση του βάρους- και το παθητικό κάπνισμα είναι χειρότερο.

pathitiko-kapnisma

Η έρευνα για το παθητικό κάπνισμα και το βάρος: Στην έρευνα, οι επιστήμονες εξέθεταν μία ομάδα ποντικιών σε καπνό κάθε μέρα, ενώ μία δεύτερη ομάδα ποντικιών δεν είχε καθόλου καπνό.

Έπειτα, ξεκίνησαν μία σειρά από εξετάσεις στο μεταβολισμό τους. Τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε καπνό (παθητικό κάπνισμα) από τσιγάρο είχαν παχύνει. Αυτό συνέβη λόγω κυτταρικών αλλαγών που οδήγησαν σε αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που προσθέτει κιλά.

Αν και η έρευνα διεξήχθη σε ζώα, οι ερευνητές εικάζουν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αληθινά και για τους ανθρώπους.

Αν λοιπόν είσαι καπνίστρια, αυτό και μόνο αποτελεί ακόμα ένα λόγο για να κόψεις το κάπνισμα. Αλλά αν η έκθεσή σου στον καπνό οφείλεται σε συγγενείς, φίλους ή συναδέλφους σου που καπνίζουν (είσαι θύμα κι εσύ από το παθητικό κάπνισμα), το να αποφύγεις τον καπνό δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Εφόσον είναι δύσκολο να καθορίσουμε πόσος καπνός χρειάζεται μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται τα παραπανίσια κιλά, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αποφεύγεις εντελώς τον καπνό του τσιγάρου.

Αν και αυτό σου φαίνεται δύσκολο, υπάρχει και άλλη λύση: Να τρως καλά!

«Πολλές από τις μεταβολικές αλλαγές φαίνεται να είναι ένα επακόλουθο της φλεγμονής. Έτσι είναι πιθανό ότι η πρόσληψη τροφών με υψηλές αντι-φλεγμονώδεις δράσεις θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά», αναφέρει ο Benjamin T. Bikman, Ph.D., ένας από τους συντάκτες της έρευνας και καθηγητής στο τμήμα Φυσιολογίας και Αναπτυξιακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Brigham Young .

Αν δεν μπορείς να αποφύγεις εντελώς λοιπόν τον καπνό, αύξησε την πρόσληψη τροφών όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, καθώς και οι τροφές με Ω-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i