Βοηθάει ή επιδεινώνει η άσκηση τις αιμορροΐδες;

Πώς βοηθάει η άσκηση τις αιμορροΐδες και τι να αποφεύγεις.

09.06.2020

εχεις διαβασει

Βίντεο: Προπόνηση barre με ασκήσεις που γυμνάζουν κοιλιακούς και όλο το σώμα

Συνεργάστηκε ο Σπύρος Χ. Ανδρικόπουλος, χειρουργός, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Λευκός Σταυρός The Athens Clinic (s-andrikopoulos.gr).

Οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είναι όμως η πάθηση για την οποία οι περισσότεροι δε μιλάμε ανοιχτά, προφανώς λόγω της περιοχής εμφάνισής τους.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Πρόκειται για διογκωμένες, πολύ μικρές φλέβες γύρω από τον πρωκτό ή το κάτω μέρος του ορθού εντέρου και διακρίνονται σε δύο τύπους: στις εσωτερικές και τις εξωτερικές αιμορροΐδες. Οι πρώτες προβάλλουν στον αυλό του ορθού, ενώ οι δεύτερες στον πρωκτό. Ρόλος τους είναι η προστασία των ιστών κατά την αφόδευση αλλά και ο έλεγχος της αφόδευσης.

Οι ασκήσεις που βελτιώνουν τα συμπτώματα

Η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, η οποία είναι η κύρια αιτία εμφάνισης της αιμορροϊδοπάθειας. Οι καλύτερες μορφές άσκησης
γι’ αυτόν το σκοπό είναι η yoga και το Pilates, καθώς κινητοποιούν το έντερο και δυναμώνουν τους μυς της πυέλου.

Ποιες ασκήσεις πρέπει να αποφεύγεις αν έχεις αιμορροΐδες

Η προπόνηση με αντιστάσεις και η προπόνηση αντοχής αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση αιμορροΐδων. Σπορ όπως η ιππασία, η ποδηλασία και η κωπηλασία μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα, εξαιτίας της πίεσης που προκαλούν στην περιοχή του πρωκτού. Σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί και η άρση βαρών (και όχι μόνο στους αθλητές, αλλά και σε όλους όσοι σηκώνουν βάρη στην καθημερινότητά τους), αφού η πίεση στην περιοχή της κοιλιάς και του πρωκτού είναι έντονη, ιδίως σε όσους κρατούν την αναπνοή τους πιέζοντας κατά την εκπνοή.

Διάβασε επίσης: Αιμορροΐδες: Οι απαντήσεις σε όσα ντρέπεσαι να ρωτήσεις

Διάβασε επίσης: Οι αιμορροΐδες μπορεί να σχετίζονται με τη λάθος χρήση της τουαλέτας

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece