Έχεις ίλιγγο ή ζάλη; Mάθε τι μπορεί να φταίει!

Η ζάλη και ο ίλιγγος είναι από τα συνηθισμένα συμπτώματα που οδηγούν έναν ασθενή στο γιατρό.

Τι είναι ίλιγγος και ζάλη;

Ιλιγγος είναι η ψευδαίσθηση περιστροφής, ότι εμείς ή το περιβάλλον κινείται, συνήθως συνοδευόμενη από ναυτία ή εμετό. Διαφορετικό παραμένει το αίσθημα της ζάλης που περιγράφεται ως αίσθημα «θολούρας», αστάθειας, πτώσης, λιποθυμίας, ότι είμαστε σε «βάρκα», ότι νιώθουμε «βαρύ» το κεφάλι.

Γιατί είναι απαραίτητη η εξέταση από ΩΡΛ;

Επειδή το βασικό όργανο ισορροπίας και προσανατολισμού, αντίληψης της κίνησης στο χώρο (μπροστά, πίσω ή κυκλικά) είναι ο λαβύρινθος (δεξιός και αριστερός), που αποτελεί τμήμα του έσω ωτός. Το όργανο ισορροπίας συνεργάζεται με το οπτικό σύστημα και το ιδιοδεκτικό σύστημα (το σύστημα το οποίο λαμβάνει ερεθίσματα από μυς και αρθρώσεις) και μέσω του αιθουσαίου νεύρου (το νεύρο της ισορροπίας) στέλνει τα σήματα προς τα κέντρα του εγκεφάλου για να επιτύχει το σωστό προσανατολισμό και την ισορροπία.

Επειδή οι συχνότερες παθήσεις που προκαλούν ίλιγγο ή αιθουσαίο σύνδρομο είναι περιφερικού τύπου, δηλαδή λαβυρίνθου – αιθουσαίου νεύρου. Αυτές ενδεικτικά είναι: φλεγμονή στο αιθουσαίο νεύρο ή φλεγμονή στο λαβύρινθο (λαβυρινθίτιδα), αυξημένη πίεση λόγω υγρού στο έσωους, περιλεμφικό συρίγγιο, π.χ., μετά από ατύχημα στο κεφάλι, ωτοτοξικότητα στο κοχλιακό – αιθουσαίο νεύρο από φάρμακα, π.χ., από αντιβιώσεις, διουρητικά κ.λπ. Κύρια και πιο συχνή πάθηση είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως(καναλολιθίαση) με έντονα συμπτώματα ιλίγγου χωρίς βαρηκοΐα ή βουητό. O ίλιγγος θέσεως είναι αυτό που κακώς αναφέρεται ως «αυχενικό», ενώ η θεραπεία του συνίσταται σε ειδικές κινήσεις του κεφαλιού από το γιατρό (κατά Semont).


Άλλες παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν ίλιγγο είναι αυτές του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως: ο ημικρανικός ίλιγγος, συχνά εμφανιζόμενος και στα παιδιά, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η σπονδυλοβασική ανεπάρκεια, συνήθως σε άτομα μεγάλης ηλικίας, οι όγκοι εγκέφαλου/παρεγκεφαλίδας (ευθύνονται μόνο για το 1% των ασθενών με ίλιγγο), αγγειακά επεισόδια.

Επίσης, υπάρχουν ψυχογενείς παράγοντες που προκαλούν ίλιγγο-ζάλη, π.χ., λόγω ταχύπνοιας στις κρίσεις πανικού (από στρες), ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να οφείλεται σε πολλαπλές αιτίες, π.χ., ορθοστατική υπόταση, νευροπάθειες.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Αφού γίνει η λήψη ενός πλήρους ιστορικού, της κλινικής εικόνας του ασθενούς και των αντίστοιχων εξετάσεων του λαβυρίνθου, π.χ., ηλεκτρονυσταγμογράφημα, ο γιατρός ΩΡΛ αποκλείει τις παθήσεις περιφερικού τύπου και στην περαιτέρω διάγνωση συχνά απαραίτητος είναι ο έλεγχος με αξονική/μαγνητική εγκεφάλου. Για την ολοκληρωμένη διάγνωση της ζάλης, χρειάζονται οφθαλμολογικές/νευρολογικές/εργαστηριακές και καρδιολογικές εξετάσεις, κυρίως για να αποκλειστούν συστηματικές παθήσεις όπως υπόταση, αρρυθμίες, χαμηλό σάκχαρο κ.λπ.

Έχεις ίλιγγο ή ζάλη; Mάθε τι μπορεί να φταίει! - εικόνα 1

Ευχαριστούμε την Ειρήνη Εξαδακτύλου, χειρουργό ΩΡΛ, απόφοιτο Ωτονευροχειρουργικής Κλινικής ΩΡΛ του Πανεπιστημίου Verona, ΓΝΑ Ιπποκρατείου Αθηνών και υπ. διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Πανευρωπαϊκής Ρινολογικής Εταιρείας (European Rhinologic Society), επιμελήτρια Νοσοκομείου «Metropolitan».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i