«Στη ζωή παίξε με όλα τα χρώματα»

Η Κατερίνα Χουλή είναι ασθενής με πολλαπλή σκλήρυνση, και αυτή είναι η δική της ιστορία.

woman-artists-hand-with-a-brush-and-red-paint-black-apron-white-picture-id1098009480 Mikhail Spaskov

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης που φέτος γιορτάζεται στις 30 Μαΐου, το λόγο παίρνουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, οι ασθενείς και οι άνθρωποι της οικογένειάς τους για να μας ενημερώσουν και να μας ευαισθητοποιήσουν για την ύπουλη αυτή ασθένεια!

Όνομα: Κατερίνα Χουλή

Ηλικία: 38 ετών

Ασθενής με Πολλαπλή Σκλήρυνση, Γραμματέας Σωματείου Ατόμων με ΣΚΠ Χίου

«Στη ζωή παίξε με όλα τα χρώματα» - εικόνα 1

«Μικρή θυμάμαι τους δασκάλους μου στη ζωγραφική να λένε:

1) Βάζε στην παλέτα σου όλα τα χρώματα πριν ξεκινήσεις και παίξε μαζί τους όπως θέλεις και σου βγει.

2) Να θυμάσαι, όμως το «βαρύ» (τα σκούρα και τα γήινα χρώματα) να μπαίνει πάντα κάτω.

Έτσι και στη ζωή. Θα σε συμβούλευα να μην φοβάσαι να «παίξεις» με όλα τα χρώματα. Αλλιώς, θα είναι μονότονη, χωρίς αντιθέσεις κι ενδιαφέρον. Αλλά, βάζε κάτω τα «σκούρα» και πάνω τα «φωτεινά».

Κάπως έτσι είναι η κάθε μέρα ενός Ατόμου με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Μπορεί να ξυπνήσεις και να μην είναι μία «καλή» μέρα. Να πονάς, να ζαλίζεσαι, να νιώθεις «αδικαιολόγητα» πολύ κουρασμένος, να ξεχνάς, να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις σε όλα όσα έχεις αναλάβει. Αυτό σταδιακά μπορεί να σε οδηγεί στην απόφαση να αφιερώνεις όλο και περισσότερο χρόνο στην φροντίδα του εαυτού σου (ψυχική και σωματική) εγκαταλείποντας ή καθυστερώντας να πραγματοποιήσεις αυτά που ήθελες, τους στόχους που έβαλες. Πρέπει όμως απλά να μάθεις να ελίσσεσαι, να προσαρμόζεσαι, να αποδέχεσαι τη νέα πραγματικότητα. Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας σου τρώει χρόνο από την ζωή σου (γιατροί, εξετάσεις, φυσιοθεραπείες, άθληση, ξεκούραση) και χρήμα (Ω, πόσες φορές με αγανάκτηση και στεναχώρια είπα «Να πάρει, αντί να κάνω shopping therapy, να πάω σ 'ένα κομμωτήριο ή ένα ταξίδι αναψυχής, πάλι στους γιατρούς θα φάω τον μισθό μου»). Αλλά δεν σταματάει η ζωή σου. Πάντα, κάτι ακόμα μπορείς. Όσο ζεις, ακόμα κάτι μπορείς να νιώσεις, να καταλάβεις, να ευχαριστηθείς, να δώσεις και να πάρεις. Κι ας είσαι αυτός που πλέον περνάει την ζωή του καταβεβλημένος σε ένα δωμάτιο με «φροντιστές» τους γονείς σου ή άλλα μέλη της οικογένειας σου. Προφανώς, ακόμα αγαπάς και αγαπιέσαι.

Και να θυμάσαι: Όταν σταματήσεις να φοβάσαι, θα είσαι ήρεμος. Κι αυτό θα είναι το πιο δυνατό σου όπλο. Αυτό θα χαρακτηρίσει την κάθε σου κίνηση και θα σε πάει πολύ πιο μακριά απ’ όσο φαντάζεσαι».

Το σχόλιο του γιατρού

Από τον Ευάγγελο Κουρεμένο, Διευθυντή Νευρολογικής Κλινικής 251 Γ.Ν. Αεροπορίας

Σήμερα υπάρχει πληθώρα φαρμάκων που μπορούν να παίρνουν οι ασθενείς για τα συμπτώματα της νόσου και να ανακουφίζονται από αυτά. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται πολύ καλή επικοινωνία γιατρού και ασθενούς και έγκαιρη ενημέρωση του γιατρού για τα συμπτώματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i