Η μαγειρική αλλάζει. Στη σύγχρονη κουζίνα, η γεύση δεν είναι πια το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή των υλικών. Οι καταναλωτές ζητούν προϊόντα που να συνδυάζουν την υψηλή απόδοση με τη βιωσιμότητα, και να σέβονται το περιβάλλον. Οι νέες γενιές μαγείρων, είτε είναι επαγγελματίες είτε απλώς λάτρεις της μαγειρικής στο σπίτι, προσπαθούν να κάνουν πιο υπεύθυνες και καινοτόμες επιλογές στην κουζίνα τους, χωρίς να θυσιάζουν τη γεύση.
Ένας από τους πιο διάσημους υποστηρικτές αυτής της αλλαγής είναι ο πολυβραβευμένος σεφ Gordon Ramsay, ο οποίος ενώνει τις δυνάμεις του με μια από τις πιο αγαπητές και ιστορικές μάρκες στην Ελλάδα, το Βιτάμ. Η εταιρεία, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική αγορά από το 1947, έχει εγκαινιάσει μια νέα εποχή στη μαγειρική με το λανσάρισμα του Βιτάμ Cook & Bake, προσφέροντας στους καταναλωτές το ιδανικό προϊόν για μαγειρική & ζαχαροπλαστική. Το νέο προϊόν προσφέρει πλούσια γεύση και εξαιρετική απόδοση, ενώ είναι πιο βιώσιμο και συμβάλλει στη μείωση του κλιματικού αποτυπώματος κατά τουλάχιστον 75% σε σχέση με το βούτυρο*.
Ο Gordon Ramsay και το "Skip the Cow" μήνυμα
Η συνεργασία του Gordon Ramsay με το Βιτάμ δεν είναι τυχαία. Ο Ramsay, γνωστός για την αφοσίωσή του στην ποιότητα και τις αυθεντικές γεύσεις, πιστεύει στην αναγκαιότητα αλλαγών για ένα πιο βιώσιμο μέλλον στη μαγειρική. Με το νέο προϊόν, που είναι φτιαγμένο χωρίς γαλακτοκομικά και φοινικέλαιο και αποτελείται από μόνο έξι φυσικά συστατικά, ο σεφ μας προτρέπει να ακολουθήσουμε τη φιλοσοφία του "Skip the Cow", να αφήσουμε πίσω το κλασικό γαλακτοκομικό βούτυρο και να επιλέξουμε πιο βιώσιμες εναλλακτικές που εξακολουθούν, ωστόσο, να προσφέρουν την ίδια πλούσια γεύση και απόδοση.
Ο Ramsay έχει ήδη δοκιμάσει το νέο προϊόν σε πολλές συνταγές και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: "Πιστεύω στην αυθεντική μαγειρική με ποιοτικά υλικά και μπορώ ειλικρινά να πω ότι το Βιτάμ Cook & Bake με έχει ξετρελάνει. Από αυγά σκραμπλ μέχρι σοκολατένιο κέικ, το έχω δοκιμάσει σε διάφορες συνταγές. Δίνει την κρεμώδη και πλούσια γεύση που προσφέρει το βούτυρο, ενώ παράλληλα είναι πιο βιώσιμο. Θα ενθάρρυνα όλους όσους μαγειρεύουν στο σπίτι να κάνουν την αλλαγή, να το δοκιμάσουν μόνοι τους και να δουν τι μπορούν να δημιουργήσουν!".
Η νέα γαστρονομική τάση με αριθμούς
Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική αγορά αποδεικνύει ότι οι καταναλωτές είναι πλέον πιο ανοιχτοί σε προϊόντα που συνδυάζουν την ποιότητα με τη βιωσιμότητα. Σε πρόσφατη έρευνα** το 60% των ανθρώπων παραδέχονται ότι αποφεύγουν νέες συνταγές ή υλικά λόγω του φόβου αποτυχίας ή υψηλού κόστους, ενώ το 87% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα ήθελαν να βελτιώσουν τις μαγειρικές τους δεξιότητες. Αυτό δείχνει την αυξανόμενη τάση για πειραματισμό και αναζήτηση πιο υγιεινών, βιώσιμων επιλογών, και το Βιτάμ Cook & Bake έρχεται ακριβώς να καλύψει αυτό το κενό.
Πώς μπορείς να ξεκινήσεις τη βιώσιμη μαγειρική; Μερικά έξυπνα tips:
Η μετάβαση σε πιο βιώσιμες επιλογές είναι πιο εύκολη από ό,τι φαντάζεσαι και κάθε μικρή αλλαγή που κάνεις ενισχύει την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ προσφέρει και μοναδικές γεύσεις. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ξεκινήσεις:
► Αντικατάσταση παραδοσιακών υλικών με βιώσιμες εναλλακτικές: Μία από τις πιο απλές αλλά και αποτελεσματικές αλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις τα παραδοσιακά υλικά με πιο βιώσιμες εναλλακτικές, όπως και η προαναφερόμενη αντικατάσταση με το Βιτάμ Cook & Bake.
► Επιλογή τοπικών και εποχιακών προϊόντων: Προτίμησε την αγορά τοπικών και εποχιακών προϊόντων, μιας και αυτά απαιτούν λιγότερη ενέργεια για τη μεταφορά τους και έχουν πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. Επιπλέον, η στήριξη των τοπικών παραγωγών βοηθά την τοπική οικονομία και ενισχύει τη βιοποικιλότητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος.
► Μείωση της σπατάλης τροφίμων: Ένα ακόμη πολύ σημαντικό tip είναι να περιορίσεις τη σπατάλη τροφίμων. Κάθε χρόνο, δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν σε χωματερές. Μπορείς να βελτιώσεις τη χρήση των υλικών σου με τον κατάλληλο σχεδιασμό των γευμάτων, χρησιμοποιώντας τα περισσεύματα για νέες συνταγές. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο μειώνεις την ποσότητα των απορριμμάτων αλλά δημιουργείς και πεντανόστιμα πιάτα.
► Φροντίδα για την ποιότητα των πρώτων υλών: Προτίμησε προϊόντα που παράγονται με σεβασμό στη φύση και με βιώσιμες διαδικασίες. Μπορείς να επιλέγεις οργανικά τρόφιμα, που δεν περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες και που ενθαρρύνουν τη βιώσιμη γεωργία. Η καλλιέργεια χωρίς χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα προστατεύει τα οικοσυστήματα και σου δίνει και πιο καθαρές γεύσεις.
► Δημιουργία νέων συνταγών: Ψάξε νέες συνταγές με υλικά που δεν έχεις δοκιμάσει πριν, και πειραματίσου στη βιώσιμη κουζίνα. Το να δοκιμάζεις νέες γεύσεις με λιγότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον μπορεί να γίνει μια πολύ απολαυστική και δημιουργική διαδικασία! Όπως αναφέρει ο Gordon Ramsay, με τα σωστά υλικά, όπως το Βιτάμ Cook & Bake, μπορείς να δημιουργήσεις υπέροχες συνταγές χωρίς να κάνεις συμβιβασμούς στην ποιότητα.
Βρες περισσότερα για το Βιτάμ Cook & Bake στο vitam.gr.
*Βάσει του εργαλείου αξιολόγησης του κύκλου ζωής (της Quantis) συγκρίνοντας το ΒΙΤΑΜ με το βούτυρο στην Ελλάδα (2024). Περισσότερα στο https://www.vitam.gr/sustainability
**Βάσει online έρευνας για την ελληνική αγορά, OnePoll 16-27/1/2025