To 10λεπτο κόλπο για να διατηρήσεις φρέσκα τα μάνγκο έως και 1 μήνα

Και όμως πιάνει!

Αν αγαπάς τα μάνγκο, ετοιμάσου να χαρείς: ένας απλός τρόπος 10 λεπτών μπορεί να τα κρατήσει φρέσκα για σχεδόν ένα μήνα. Ερευνητές στην Αυστραλία ανακάλυψαν ότι αν βουτήξεις τα μάνγκο σε νερό με όζον για 10 λεπτά πριν τα βάλεις στο ψυγείο, μπορείς να επεκτείνεις τη διάρκειά τους έως και 28 ημέρες, αναφέρει η γιατρός Mekhala Vithana στο Study Finds.

Γιατί τα μάνγκο "δεν αντέχουν το κρύο"

Το πρόβλημα είναι το λεγόμενο "τραυματισμός από κρύο" - κάτι σαν κρυοπάγημα για φρούτα. Αν τοποθετήσεις τα μάνγκο κάτω από τους 12,5°C, τα κύτταρά τους καταστρέφονται και το φρούτο αποκτά γκριζωπές, σκουρόχρωμες περιοχές. Ακόμα κι αν είναι βρώσιμο μέσα, δεν φαίνεται πια ελκυστικό.

Το κόλπο των 10 λεπτών

Οι επιστήμονες βούτηξαν ώριμα πράσινα μάνγκο σε οζονοποιημένο νερό για 10, 20 και 30 λεπτά. Στη συνέχεια, τα έβαλαν στο ψυγείο στους 5°C για 21 ή 28 ημέρες και μετά τα άφησαν να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Το 10λεπτο ήταν το πιο αποτελεσματικό γιατί:

  • Μείωσε τα συμπτώματα ψύξης κατά πάνω από 60%
  • Περιόρισε την απώλεια βάρους κατά 20%
  • Δεν επηρέασε τη γεύση, τη γλυκύτητα ή την οξύτητα

Πώς λειτουργεί

Το όζον δημιουργεί ήπιο "στρες" στο φρούτο, ενεργοποιώντας φυσικά αντιοξειδωτικά ένζυμα που το βοηθούν να αντέχει το ψυγείο. Το 10λεπτο ήταν το ιδανικό, καθώς ο παραπάνω χρόνος δημιουργούσε υπερβολικό "στρες" και μείωση της αποτελεσματικότητας.

Με αυτή την τεχνική:

  • Δε χρειάζεσαι ειδικό εξοπλισμό
  • Μπορείς να την εφαρμόσεις στο σπίτι ή σε εμπορική κουζίνα
  • Δε μένουν χημικά υπολείμματα
  • Μειώνεις τη σπατάλη τροφίμων και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Μπορείς επίσης τη συγκεκριμένη τεχνική να τη δοκιμάσεις και σε άλλα τροπικά φρούτα, πιθανόν να πιάσει!

Διάβασε επίσης:

Καλοκαιρινή συνταγή: Η πιο δροσιστική "χωριάτικη" σαλάτα με καρπούζι

8 φρούτα που βοηθούν να κοιμηθείς καλύτερα, σύμφωνα με διατροφολόγους

7 φρούτα που δεν μπαίνουν στο ψυγείο - Θέλουν θερμοκρασία δωματίου