Δυνατή και δραστήρια: Το μυστικό για καλύτερη ποιότητα ζωής στην εμμηνόπαυση

Πώς θα ανακουφιστώ από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Η εμμηνόπαυση και τα συμπτώματά της τείνουν να εξελιχθούν σε αστικό μύθο, πιο πολυφορεμένο ακόμη και από τις hot τάσεις της σεζόν (της τρέχουσας και των προηγούμενων μαζί).

Urban μύθος. Ναι αλλά γιατί;

Πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη στη ζωή κάθε γυναίκας, που εφόσον είναι αδύνατο να αποφευχθεί, το ζητούμενο είναι να την περάσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Και η αλήθεια είναι πως ναι, είναι πια εφικτό για κάθε μία από εμάς να παραμένει λειτουργική, ενεργή, δραστήρια και πάνω από όλα χαρούμενη και με αυτοπεποίθηση ακόμη και στην εμμηνόπαυση.

ΕμμηνόΠΑΥΣΗ δεν σημαίνει "παύση" στις χαρές της ζωής.

Σημαίνει απλώς ανάγκη αναπροσαρμογής στα νέα δεδομένα, κάτι που στην τελική καλούμαστε να κάνουμε γενικά σε κάθε φάση της ζωής μας (οι γυναίκες και οι χαμαιλέοντες έχουν το ίδιο χάρισμα, change my mind).

Τα δεδομένα τώρα λοιπόν έχουν ως εξής: Πρόκειται για μια περίοδο που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της αναπαραγωγικής μας ζωής, κατά την οποία το σώμα βιώνει μια σειρά αλλαγών και οι ορμόνες απανωτά ups and downs. 

Μαζί με τον εαυτό μου, στα πάνω και στα κάτω

Αποφασισμένη να αφήσω αυτά τα σκαμπανεβάσματα να επηρεάσουν αποκλειστικά τα επίπεδα των ορμονών και να κρατήσω για εμένα, την υγεία και την ψυχολογία μου, μόνο τα "ups", αναζήτησα τις υπάρχουσες επιλογές αντιμετώπισης όλων των ανεπιθύμητων εκείνων συμπτωμάτων.

Αναφέρομαι σε εκείνα που είχαν βαλθεί να δυσκολέψουν τις ημέρες και- πολλές φορές- και τις νύχτες μου, τα οποία είναι ως επί το πλείστον κοινά σε όλες τις γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης (αυτές τις ηρωίδες δηλαδή της διπλανής πόρτας).

Εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, απότομες εναλλαγές της διάθεσης και πολλά πολλά νεύρα είχαν γίνει πια καθημερινοί συνοδοιπόροι μου στη ζωή και από συζητήσεις με φίλες και γνωστές που επίσης περνούν εμμηνόπαυση, δεν άργησα να αντιληφθώ ότι δεν αποτελώ εξαίρεση. 

Η γυναικολόγος μου ωστόσο, μου πρότεινε μερικά απλά μεν, άκρως αποτελεσματικά δε, μέτρα που με βοήθησαν να ανακουφιστώ από όσα συμπτώματα με ταλαιπωρούσαν και ήταν απλώς απόρροια των ορμονικών μου μεταπτώσεων.

Πρόκειται για βήματα που κάθε γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει και αποδεικνύονται πραγματικά σωτήρια για να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα ζωής που είχε συνηθίσει στην προ-εμμηνόπαυσης καθημερινότητά της.

Εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής 

Όταν λέω εξειδικευμένα, εννοώ 100% στοχευμένα στις συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις που έχει οργανισμός μου την περίοδο αυτή. Ο δρόμος δεν άργησε να με οδηγήσει στο MenoPrime της SOLGAR®, που χάρη στις πολύ καλές συστάσεις της γιατρού αλλά και του φαρμακοποιού μου, αποδείχθηκε η ιδανική επιλογή. 

Πρόκειται για μια βραβευμένη φόρμουλα γυναικείας υγείας, που μου καθιστά πολύ ευκολότερο το task "διαχείριση συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης" και έχει εξελιχθεί στον πιο υπολογίσιμο σύμμαχο- εκείνον που θα πρότεινα στην κολλητή μου, αλλά και σε κάθε άλλη γυναίκα, να εξασφαλίσει.

Όλα αυτά χάρη στον συνδυασμό δύο κλινικά μελετημένων βοτανικών εκχυλισμάτων, του Siberian Rhubarb (ERr-731®) και του Saffron (Affron®) που προσφέρουν µη-ορµονική, φυτική υποστήριξη για γυναίκες άνω των 45 ετών.

Το Σιβηριανό Ραβέντι (Siberian Rhubarb ERr- 731 ® ) χρησιμοποιείται συχνά από
γυναίκες στη διάρκεια αυτού του σταδίου ζωής, καθώς βοηθά στο αίσθημα της
δυσφορίας, ενώ ο Κρόκος (Affron ® ) παρέχει χαλαρωτικό αποτέλεσμα και μπορεί να ανακουφίσει την περιστασιακή ευερεθιστότητα.

Οι λόγοι που με το MenoPrime της SOLGAR® η ζωή μου δεν ήταν ποτέ ξανά η ίδια, είναι οι εξής:

  • Συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης
  • Βοηθά στην ενίσχυση της θετικής ψυχολογίας και διάθεσης
  • Συμβάλλει στη συναισθηματική και ορμονική ισορροπία
  • Προσφέρει φυτική, μη-ορμονική υποστήριξη για γυναίκες άνω των 45 ετών

 

Ισορροπημένη διατροφή

Με την ισορροπία των ορμονών μου να έχει ταξιδέψει για μέρη μακρινά, δεν μου έμενε άλλη επιλογή από το να θέσω επιτέλους σε εφαρμογή όλα τα tips που μου είχαν κατά καιρούς δώσει οι γιατροί και οι διατροφολόγοι μου. Το καθημερινό μου πλάνο λοιπόν πλέον περιλαμβάνει τρία βασικά γεύματα, δύο ενδιάμεσα σνακ, πολλά φρούτα και λαχανικά.

Ακόμη, φροντίζω πάντα να λαμβάνω επαρκή ποσότητα ασβεστίου (η απώλεια του οποίου αυξάνεται στην εμμηνόπαυση) και βιταμίνης D, ενώ μείωσα τα κορεσμένα και trans λιπαρά, τα τηγανητά, αλλά και τις ποσότητες αλατιού και ζάχαρης.

Αυτά που έχουν πιάσει "μόνιμη θέση" στο τάπερ που παίρνω μαζί μου στο γραφείο, είναι:

  • Άπαχα γαλακτοκομικά 
  • Ξηροί καρποί 
  • Φρέσκα, αλλά και αποξηραμένα φρούτα
  • Προϊόντα ολικής άλεσης

Γυμναστική - Εμμηνόπαυση: 1-0

Ήρθε η ώρα να εντάξω πραγματικά τη γυμναστική στην καθημερινότητά μου, κάτι για το οποίο πιθανότατα θα έπρεπε να "ευχαριστήσω" την εμμηνόπαυση, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν ξέρω αν θα το έκανα (εντάξει ξέρω, δεν θα το έκανα). 

Τόσο για τον μεταβολισμό μου που χρειαζόταν απαραιτήτως ένα μικρό boost, όσο και για την ψυχολογία μου, η γυμναστική αποδείχθηκε το καλύτερο "όπλο". Η σεροτονίνη που παράγεται κατά την αερόβια άσκηση λειτουργεί πραγματικά ως το καλύτερο αντικαταθλιπτικό και με βοηθά να ανακτήσω την ομολογουμένως κλονισμένη μου αυτοπεποίθηση με τον πιο φυσικό και ανέξοδο τρόπο.

Αυτό που επίσης παρατήρησα όταν άρχισα να γυμνάζομαι καθημερινά είναι ότι βελτιώθηκε κατά πολύ η ποιότητα του ύπνου μου, με αποτέλεσμα να μην νιώθω πια άυπνη τα πρωινά, ακόμη κι αν έχω συμπληρώσει τυπικά οχτώ ώρες στο κρεβάτι.

Διαλογισμός, συζήτηση με φίλες, συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας πολλές φορές μας παρασύρουν και ξεχνάμε πόσο τυχερές είμαστε για όσα έχουμε: Η εμμηνόπαυση δεν είναι πρόβλημα, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη στη ζωή της γυναίκας και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που φτάσαμε μέχρι εδώ για να τη ζήσουμε- δεν πρόκειται κάτι δεδομένο. Όλα αυτά μπόρεσα να τα συνειδητοποιήσω με τη βοήθεια της καθημερινής εξάσκησης του διαλογισμού και των πρακτικών meditation που εξερευνώ ακόμη και τώρα. 

Επιπλέον, η συνεχής επαφή με άλλες γυναίκες που βιώνουν ανάλογες εμπειρίες και συναισθήματα, με βοήθησε να εμπεδώσω ουσιαστικά ότι δεν είμαι μόνη, ούτε η μόνη. Είναι πραγματικά συναρπαστικό να ακούς έναν άλλον άνθρωπο να διατυπώνει όσα νιώθει, με λέξεις που θα μπορούσες κάλλιστα να έχεις εκστομίσει εσύ, με την ίδια ακριβώς σειρά και ένταση. Ας το ονομάσουμε χαριστικά "εμμηνοπαυσιακή ταύτιση".

Η εμμηνόπαυση είναι ένα άκρως φυσιολογικό ταξίδι, που δεν υπάρχει λόγος να κάνεις χωρίς συνταξιδιώτες.

Αυτοί που κατέστησαν το δικό μου ταξίδι πιο όμορφο και αισιόδοξο και με βοηθούν να απολαμβάνω τη διαδρομή είναι το MenoPrime της SOLGAR®, η ισορροπημένη διατροφή, η γυμναστική, ο διαλογισμός και οι ηρωίδες εμμηνοπαυσιακές φίλες μου. Ό,τι κι αν είναι αυτό που κάνει εσένα να νιώθεις καλύτερα, μην ξεχνάς πως η εμμηνόπαυση είναι απλά μία πρόσκαιρη κατάσταση και όχι όλη σου η ζωή: Δεν είσαι η εμμηνόπαυση.