"Πόσο καιρό πρέπει να θηλάζεις;" και άλλες απορίες για τον μητρικό θηλασμό βρίσκουν απάντηση

Μερικές βασικές απορίες για τον θηλασμό.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τα οφέλη του μητρικού γάλακτος στα μωρά. Η φυσική πηγή τροφής μειώνει τον κίνδυνο άσθματος, παχυσαρκίας, συνδρόμου ξαφνικού βρεφικού θανάτου, γαστρεντερικών προβλημάτων, λοιμώξεων και άλλων προβλημάτων. Ο θηλασμός μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα μιας μητέρας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη τύπου 2. Πόσο καιρό πρέπει να θηλάζεις; Παρακάτω, με τη βοήθεια του deltamoms.gr σού απαντάμε σε αυτή και σε δύο ακόμα απορίες σχετικά με τον θηλασμό. 

"Πόσο καιρό πρέπει να θηλάζεις;"

Ο θηλασμός είναι ξεκάθαρα προσωπική υπόθεση. Κάποιες μαμάδες το βιώνουν ως μία υπέροχη εμπειρία, άλλες πιο δύσκολα. Είτε θηλάζεις είτε όχι, εμείς είμαστε δίπλα σου για να κάνεις την επιλογή που σου ταιριάζει.

Ο θηλασμός είναι μια πολύ συγκινητική και ιερή στιγμή για κάθε μητέρα. Είναι ένα είδος σύνδεσης με το μωρό της καθώς μαμά και βρέφος έρχονται σε άμεση επαφή, ενώ το μωράκι λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του μητρικού γάλακτος που χρειάζεται για να μεγαλώσει. Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστούν τα μωρά να θηλάζουν τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες ζωής τους και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα να συνεχίσει ο θηλασμός και με συμπληρωματικές τροφές.

Ωστόσο, δεν μπορούν ή δε θέλουν όλες οι μαμάδες να θηλάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν επίσης πολλές μητέρες που δε καταφέρνουν να θηλάσουν καθόλου. Τίποτα δεν είναι κατακριτέο!

Ο θηλασμός είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα και αποτελεί καθαρά προσωπική ανάγκη της μαμάς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν μια μητέρα δεν το επιτύχει, θα χαρακτηριστεί ως "ανεπαρκής μαμά". Δε χωρούν ταμπέλες και στερεότυπα στον μητρικό θηλασμό, κι αυτό είναι κάτι που υποστηρίζουν όλοι οι γιατροί και ψυχολόγοι. Μια ευτυχισμένη και υγιής μανούλα μπορεί να έχει ένα εξίσου χαρούμενο και  υγιές μωρό.

Δες περισσότερα εδώ. 

 

"Κοιμάται το μωρό την ώρα του θηλασμού: Τι μπορώ να κάνω;"

 

Όσα μπορείς να κάνεις για να ξυπνήσεις το μωράκι σου και να το θηλάσεις σωστά.

Από την πρώτη στιγμή που κράτησες κι εσύ στα χέρια σου το θετικό τεστ εγκυμοσύνης βίωσες μια σωρεία συναισθημάτων. Ο ενθουσιασμός, η χαρά και η έκπληξη συνυπήρξαν με το άγχος και την αγωνία. Έτσι δεν είναι; Μα, αυτή είναι η αλήθεια και κάπως έτσι το βιώνουμε όλες μας. 

Μπορεί πραγματικά να χαρείς, γιατί από μόνη της μια εγκυμοσύνη είναι ένα ευχάριστο γεγονός, όμως αγχώνεσαι παράλληλα για το πώς θα τα καταφέρεις. "Πώς θα είναι αυτοί οι εννέα μήνες; Τι πρέπει να προσέχω;". Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα ταλανίζουν το κεφάλι σου. Και αφού -καλώς εχόντων των πραγμάτων- έρχεται η μέρα του τοκετού και κρατάς πια στην αγκαλιά σου το μωράκι σου, άλλη μια αγωνία προκύπτει: ο θηλασμός. 

Η αλήθεια είναι πως όλες οι νέες μαμάδες πανικοβαλλόμαστε με τον θηλασμό για πολλούς και διάφορους λόγους. Για το αν θα πονέσουν οι θηλές μας, για το αν θα έχουμε επαρκή ποσότητα γάλακτος και για το αν θα μας συμβεί να κοιμάται το μωρό μας την ώρα του θηλασμού. Ειδικά αυτό το τελευταίο ζήτημα απασχολεί έντονα τις νέες μητέρες.  

Δες περισσότερα εδώ. 

"Μπισκότα θηλασμού: Τάση ή νέα πραγματικότητα;"

Τελικά μπορεί μια συνταγή για μπισκότα να οδηγήσει στη μεγαλύτερη ροή μητρικού γάλακτος;

Μία από τις αγωνίες της κάθε νέας μαμάς μετά τον τοκετό είναι ο θηλασμός. Το αν θα καταφέρει να βγάλει επαρκή ποσότητα γάλακτος για να μπορέσει να χορτάσει το μωράκι της και να τρέφεται σωστά. Μήπως κι εσύ έχεις αυτό το άγχος το τελευταίο διάστημα;

Η αλήθεια είναι πως σχεδόν όλες οι νέες μαμάδες έχουμε έρθει αντιμέτωπες με τέτοιες σκέψεις και έχουμε καταφύγει σε διάφορες λύσεις και γιατρικά. Μασάζ στο στήθος, θηλασμός εναλλάξ στα στήθη και χρήση θηλάστρου είναι μερικές από τις επιλογές που συστήνουν οι ειδικοί για καλύτερα αποτελέσματα και οι περισσότερες τα έχουμε δοκιμάσει όλα! Το τελευταίο διάστημα, όμως, ακούγονται έντονα τα "μπισκότα θηλασμού", τα οποία υπόσχονται αύξηση της παραγωγής γάλακτος και πολλές μητέρες έχουν καταφύγει σε αυτήν τη συνταγή με την πρόθεση να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τα μωράκια τους.

Τα συγκεκριμένα μπισκότα φτιάχνονται με βρώμη, μαγιά μπύρας, λιναρόσπορο, ζάχαρη, βούτυρο, κομμάτια μαύρης σοκολάτας και κριθάρι και υπόσχονται να βοηθήσουν στη μεγαλύτερη παραγωγή μητρικού γάλακτος κατά τον θηλασμό. Είναι, όμως, τα πράγματα έτσι; Ή πρόκειται απλά για μία τάση;

Δες περισσότερα εδώ. 

 

Πού θα βρεις απαντήσεις για κάθε απορία σου;

Στο νέο site της Δέλτα, deltamoms.gr ανακαλύψαμε χρήσιμες συμβουλές ειδικών, προτάσεις για την ανατροφή των παιδιών χωρίς υποδείξεις, χρήσιμα εργαλεία, αλλά και εκπτωτικά κουπόνια, για κάθε μανούλα που θέλει το καλύτερο για τα παιδιά της, ώστε να βιώσει όσο το δυνατόν καλύτερα την περίοδο της μητρότητας, με λιγότερες έννοιες και πολύ φροντίδα. 

Γίνε κι εσύ μέλος στο deltamomsclub και απόκτησε προσωπικά εργαλεία, χρήσιμα για την εγκυμοσύνη σου ή για να ξαναγίνεις μανούλα, βρες τις προσφορές του μήνα και εξασφάλισε εκπτωτικά κουπόνια ΔΕΛΤΑ. Με κάθε εγγραφή στο deltamomsclub, η ΔΕΛΤΑ στηρίζει έμπρακτα μονογονεϊκές οικογένειες σε συνεργασία με την Ένωση Μαζί για το Παιδί.

Έλα κι εσύ στο deltamoms.gr. Γιατί με κάθε παιδί γεννιέται και μία μαμά!