7 σημάδια που μαρτυρούν την ιδιαίτερη αδυναμία που σου έχει ο σκύλος σου

Αναμφίβολα, πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες σχέσεις στη ζωή σου.

Όλοι εμείς που έχουμε σκύλο ως κατοικίδιο, έχουμε συνειδητοποιήσει πως η σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσά μας, μοιάζει με τον δεσμό μεταξύ δύο αδερφών ή σε ενός γονιού με το παιδί του. Όσο κι αν σαν άποψη μπορεί κανείς να τη θεωρήσει υπερβολική, αναμφίβολα το σκυλάκι σου από την πρώτη ημέρα που μπήκε στο σπίτι σου, έχει γίνει μέλος της οικογένειάς σου. Και παρόλο που υπάρχουν στιγμές που αναρωτιέσαι αν αυτό που νιώθεις, ισχύει και για τον σκύλο σου, υπάρχουν κάποια σημάδια - πέρα από τα πολύ προφανή - που θα σου δείξουν πως είστε απόλυτα συνδεδεμένοι.

Σε χαιρετά στην πόρτα

Όσο κι αν ακούγεται προφανές, ότι ο σκύλος σου έρχεται στην πόρτα για να σε χαιρετήσει, όταν επιστρέφεις στο σπίτι, δείχνει πόσο πολύ χαίρεται που σε βλέπει. Είτε αυτό συμβαίνει επειδή έρχεται η ώρα που θα βγει βόλτα ή για να φάει, αναμφίβολα είναι ένα καλό σημάδι. Για παράδειγμα, αν δεν είχε τη διάθεση να σε καλωσορίσει ή απομακρυνόταν, τότε θα φαινόταν πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και κάτι δεν πηγαίνει καλά. 

Κοιμάται μαζί σου

Θα έχεις προσέξει πως σπάνια ο σκύλος σου κοιμάται βαθιά, παρά τις περισσότερες φορές βρίσκεται σε επιφυλακή, σε περίπτωση που συμβεί κάτι, όπως μαρτυρά η στάση του ύπνου του. Ωστόσο, αν τον δεις να ανεβαίνει στο κρεβάτι σου ή να κοιμάται δίπλα σου, αυτό σημαίνει πως νιώθει ασφάλεια.

Σε ακολουθεί παντού

Και ακόμα αν δεν κοιμάται πάνω σου, αυτό δεν σημαίνει πως δεν σ'αγαπάει. Αν για παράδειγμα σε ακολουθεί σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού σου κι αν πηγαίνεις, βρίσκοντας μία γωνιά που μπορεί να χαλαρώσει, σημαίνει πως τον κάνεις να νιώθει ασφάλεια. Και μη φοβηθείς για το άγχος αποχωρισμού, γιατί όταν αυτό υφίσταται γίνεται έκδηλο κυρίως κατά την απουσία σου και όχι όταν είστε μαζί. 

Σε αγνοεί μερικές φορές

Ναι, συμβαίνει και το αντίθετο. Δεν σημαίνει πως ο σκύλος σου πρέπει να βρίσκεται συνέχεια μαζί σου λες και είστε αυτοκόλλητοι. Όταν σε αφήνει να ασχοληθείς με τη δουλειά σου, χωρίς να σε ενοχλεί, δεν μαρτυρά πως δεν σε θέλει, αλλά ότι σου δίνει χώρο, όπως και στον εαυτό του γιατί σε εμπιστεύεται ότι δεν θα τον εγκαταλείψεις. 

Σε μυρίζει

Θα έχεις προσέξει πως όταν επιστρέφεις στο σπίτι, ο σκύλος σου σε μυρίζει. Αυτό συμβαίνει καθώς τα σκυλιά εμπιστεύονται την όσφρηση για να καταλάβουν το περιβάλλον τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο σκύλος σου το κάνει για να επιβεβαιώσει αρχικά πως είσαι πράγματι εσύ. Αυτή η μυρωδιά σου, λοιπόν, την οποία αγαπά πολύ ο σκύλος σου, είναι μοναδική και τού προκαλεί συναισθήματα χαράς. Όπως απέδειξε μία έρευνα του Πανεπιστημίου Emory μέσω ασφαλών μαγνητικών εξετάσεων στα σκυλιά, όταν οι χνουδωτοί φίλοι μας μυρίζουν οικείες μυρωδιές, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο σημείο του εγκεφάλου που είναι συνυφασμένο με την ευχαρίστηση και την επιβράβευση. 

Σε κοιτά στα μάτια

Μπορεί αυτό να συνέβαινε όταν το σκυλί σου ήταν μικρότερο σε ηλικία, ως έναν τρόπο για να συνηθίσει το περιβάλλον γύρω του και να μιμηθεί αντιδράσεις σου. Πλέον το κάνει για να σου δείξει την αγάπη του. Πιο αναλυτικά, όταν ένα σκυλί σε κοιτά στα μάτια, εκφράζει πως νιώθει ασφάλεια, ενώ παράλληλα σύμφωνα με τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο, η κίνηση αυτή εκκρίνει στον εγκέφαλό του οξυτοκίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την αγάπη και την ενσυναίσθηση. 

Σου φέρνει δώρα

Όσο κι αν ο τρόπος του αυτός εξηγεί πως θέλει να σου ζητήσει κάτι, το ότι ο σκύλος σου σου φέρνει, συνήθως, παιχνίδια, δείχνει πως έχει ενδιαφέρον σε σένα. Είτε επειδή ζητά την προσοχή ή θέλει να παίξετε, το κατοικίδιό σου επιθυμεί να μοιραστεί το αγαπημένο του παιχνίδι μαζί σου. Και αυτό είναι ανεκτίμητο.