Πού να πάω διακοπές; Εάν αναρωτιέσαι, σου προτείνουμε τα Κύθηρα

Εάν αναζητάς τον επόμενο προορισμό σου, πάρε ιδέες από τα δικά μας highlights για το νησί που ενώνει Ιόνιο, Αιγαίο και Κρητικό πέλαγος.

Τα Κύθηρα τα… βρήκα πρώτη φορά στη μακρινή δεκαετία του 1990, όταν μαζί με τον σύντροφό μου επισκεφθήκαμε τον τόπο καταγωγής του. Από την πρώτη στιγμή το νησί με μάγεψε τόσο, που, αν κάποτε έφτιαχνα εξοχικό σε έναν τόπο, θα ήταν χωρίς δεύτερη σκέψη στα Κύθηρα. Από τότε έχω ξαναπάει, όχι τόσο συχνά όσο θα ήθελα, και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πηγαίνω ξανά και ξανά. Ο επόμενος στόχος μου είναι να πάω στα Κύθηρα το φθινόπωρο ή την άνοιξη – και είμαι σίγουρη ότι όλα θα είναι ακόμα πιο μαγικά. Κι επειδή φέτος τα συζητήσαμε πολύ τα Κύθηρα με τη συντακτική μας ομάδα, σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μαζί σου τα highlights μας για την περίπτωση που σου φανεί καλή ιδέα να πάρεις το αυτοκίνητο και να τα επισκεφθείς έστω για ένα τριήμερο.

Τα Κύθηρα της Κωνσταντίνας Μερκούρη

Τα "δικά μου" Κύθηρα δεν είναι σαν άλλους τόπους. Είναι ένας προορισμός πολύ αγαπημένος. Και δεν είναι μόνο οι βραχώδεις και επιβλητικές του παραλίες, η άγρια ομορφιά και η εναλλαγή των τοπίων του που με κάνουν να το νιώθω έτσι. Για μένα πρωταρχικό ρόλο παίζει η ηρεμία και η χαλαρή ατμόσφαιρα που αποπνέει ολόκληρο το νησί. Οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των χωριών –κάτι που δε δημιουργεί ποτέ συνωστισμό–, η λιτή αρχιτεκτονική των κτιρίων, που μοιάζουν να εναρμονίζονται απόλυτα με το φυσικό τοπίο, τα χρώματα της φύσης, αλλά και η χαλαρή νυχτερινή ζωή σου προσφέρουν, εκτός από μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία, απόλυτη ψυχική ηρεμία.

Τα 5 πράγματα στο νησί που με έκαναν να νιώσω αυτή την αίσθηση έντονα:

• Η επίσκεψη στο Μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, ένα επιβλητικό κτίσμα, την οποία αξίζει κανείς να προσθέσει στο πρόγραμμά του.

• Το ηλιοβασίλεμα στην παραλία Καλαδί: Ο κόσμος έχει αποχωρήσει και τα ελάχιστα άτομα που έχουν μείνει εκεί έχουν την ευκαιρία να δουν το εντυπωσιακό θέαμα που ενώνει τα χρώματα του ουρανού με αυτά του μοναδικού τοπίου.

Καλαδί

• Το μπάνιο στους Φούρνους, μια παραλία ιδιαίτερης ομορφιάς. Το ξύλινο beach bar της δε σου δημιουργεί την αίσθηση της οργανωμένης παραλίας.

• Το πρωινό στον Μυλοπόταμο. Κάτω από την παχιά σκιά του πλάτανου μπορείς να απολαύσεις τον πρωινό σου καφέ, ακούγοντας τους ήχους της φύσης, και να δοκιμάσεις τοπικές συνταγές σε γλυκά αλλά και πρωινά γεύματα.

• Η βόλτα στην περιοχή της Χώρας με την ομορφότερη θέα. Ο κεντρικός δρόμος της Χώρας καταλήγει και στο καλύτερο σημείο του χωριού, το Belvedere, όπως είναι γνωστό, και αυτή η ονομασία μόνο τυχαία δεν είναι. Η μαγευτική θέα του σημείου στον κόλπο του Καψαλίου και στο Ενετικό Κάστρο, ειδικότερα τις νυχτερινές ώρες, θα σε ταξιδέψει και θα σε αποζημιώσει.

Τα Κύθηρα της Ιφιγένειας Ηλιάδη

Όποιος τα έχει επισκεφθεί έχει διαπιστώσει πως υπάρχει κάτι μαγικό στον τόπο που σε κάνει να θες να έρθεις σε επαφή με την εσωτερική σου ηρεμία. Τα τοπία, οι παραλίες, τα σοκάκια, τα χωριά, τα αξιοθέατα, τα ηλιοβασιλέματα είναι κάπως διαφορετικά απ’ ό,τι έχεις συνηθίσει.

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις:

1/ Μια παραλία δεν είναι ποτέ αρκετή και ευτυχώς το νησί περιλαμβάνει αμέτρητες επιλογές. Οργανωμένες, ερημικές, άγριες, κοσμοπολίτικες, πρασινογάλανες, για παιδιά, για μεγάλους, για ερωτευμένους, για παρέες κ.λπ.

2/ Η βόλτα με το σκάφος του Captain Σπύρου. Δεν είναι μόνο η εμπειρία και ό,τι θα δεις πηγαίνοντας στη Χύτρα, τη βραχονησίδα που στέκεται αγέρωχη απέναντι από το Καψάλι, αλλά και η γνωριμία με τον πιο cool local τύπο του νησιού. 

3/Το μέλι δε φημίζεται τυχαία για την υπέροχη γεύση του, συνεπώς πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσεις.

4/ Σε ό,τι αφορά το φαγητό, δύσκολα θα απογοητευτείς. Πρέπει να φας στην ταβέρνα του κυρίου Μιχάλη στα Μητάτα και να απολαύσεις τη φοβερή θέα των βουνών, στο εστιατόριο Πανάρετος στον Ποταμό όπου δεν θα σε απογοητεύσει ούτε μία φορά, για ψάρι στον Σωτήρη στον κοσμοπολίτικο Αβλέμονα και στον Λεμονόκηπο στον γραφικό Καραβά, να δοκιμάσεις ιταλική πίτσα στο Tony’s στη Χώρα, όπου θα ρεμβάσεις τη θέα στην cozy ταράτσα, και κατευθείαν να πας για γλυκό από κάτω στη Fossa. 

5/ Αν λατρεύεις τις δραστηριότητες, τότε σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις να κάνεις kayak tour ή πεζοπορία σε διάφορα χωριά και σημεία του νησιού.

Τα Κύθηρα της Ελένης Δασκαλάκη

Τα κορίτσια τα είπαν όλα, οπότε θα προσθέσω μερικά δικά μου tips και κάποιες πληροφορίες που ίσως δε γνώριζες για το νησί!

• Ο πρώτος "φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής" βρέθηκε στα Αντικύθηρα. Ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1857. Το 1900 βρέθηκε μπροστά σε έναν μυστήριο και πολύπλοκο μηχανισμό που έφεραν στο φως Καλύμνιοι δύτες. Στον μηχανισμό αυτό αναγνώρισε τον πρώτο "φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή" του κόσμου, τον πασίγνωστο σήμερα "Μηχανισμό των Αντικυθήρων", ίσως το πιο περίπλοκο δείγμα μηχανικής από την αρχαιότητα, που προέρχεται από το ναυάγιο ρωμαϊκού πλοίου στον βυθό του ομώνυμου νησιού.

• Τα Κύθηρα φημίζονται για τις γεύσεις τους. Αυτά που φέρνω πάντα μαζί μου επιστρέφοντας στην Αθήνα είναι λαδοπαξίμαδα από τον φούρνο στον Καραβά και θυμαρίσιο μέλι. Παλιά το παίρναμε από έναν μελισσοκόμο, ονόματι Χάρο, και ήταν το πιο αρωματικό και εύγευστο μέλι που έχω δοκιμάσει ποτέ μου. Αλλά και σήμερα, που ψωνίζουμε από διάφορους παραγωγούς, εξακολουθεί να είναι ένα κορυφαίο προϊόν που αξίζει να δοκιμάσεις. Δε θα μπορούσα να αφήσω έξω το αγαπημένο μου τυρί, το Μητάτο, που παράγει ο Γιάννης Πρωτοψάλτης.

• Άρτος Κυθήρων: Σήμερα αρκετοί φούρνοι στα Κύθηρα φτιάχνουν άρτο σε διάφορες περιστάσεις, ενώ μπορείς και να τον παραγγείλεις. Είναι ένα ιδιαίτερο ψωμί και η γεύση του θα σε αποζημιώσει!