Δακρύζουν οι σκύλοι από χαρά όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους;

Μια νέα έρευνα έκανε μία πρωτοφανή ανακάλυψη που αφορά τη σχέση του ανθρώπου με τον σκύλο του.

Όταν έχεις καιρό να δεις τον σκύλο σου, ύστερα από ένα ταξίδι ημερών, αναμφίβολα με το που αντικρίσεις το πρόσωπό του είναι πιθανό να χύσεις δάκρυα χαράς από την τόσο ευτυχισμένη στιγμή. Έχεις σκεφτεί ποτέ αν το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση των σκύλων; Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Azabu στην Ιαπωνία, πράγματι τα σκυλιά δακρύζουν, βιώνοντας θετικά συναισθήματα.

"Διαπιστώσαμε ότι οι σκύλοι χύνουν δάκρυα που σχετίζονται με θετικά συναισθήματα. Κάναμε επίσης την ανακάλυψη της ωκυτοκίνης ως πιθανό μηχανισμό που την διέπει", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Takefumi Kikusui, ο οποίος εμπνεύστηκε για αυτή την ανακάλυψη από το δικό του σκυλί. Ειδικότερα, ένα από τα δύο κανίς του γέννησε κουτάβια, πριν από 6 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ο Kikusui παρατήρησε πως άλλαζε το πρόσωπο του σκύλου του, λες και δάρκυζε. Φυσικά, τα δάκρυα δεν έπεφταν όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, ωστόσο τα μάτια της σκυλίτσας του όντως ήταν δακρυσμένα.

"Αυτό μου έδωσε την ιδέα ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να αυξάνει τα δάκρυα", εξήγησε ο Kikusui. Πιο αναλυτικά, η ωκυτοκίνη είναι γνωστή ως η μητρική ή "ορμόνη της αγάπης", με τους ερευνητές να έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως και στους σκύλους αλλά και στα αφεντικά τους απελευθερώνεται η συγκεκριμένη ορμόνη κατά την αλληλεπίδρασή τους. Έτσι, γνωρίζοντας πως ο όγκος των δακρύων των ανθρώπων αλλάζει κατά την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα νέο πείραμα, μετρώντας τα δάκρυα των σκύλων πριν και μετά την επανένωση με τους ιδιοκτήτες τους. 

Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι πράγματι ο όγκος των δακρύων ήταν αυξημένος ύστερα από την επανένωση με τα αφεντικά τους, όχι όμως όταν έβλεπαν έναν άγνωστο άνθρωπο. Παράλληλα, κατά τη μελέτη, θέλοντας να διαπιστώσουν αν η ωκυτοκίνη ήταν ο λόγος που συνέβαινε αυτό, πρόσθεσαν την εν λόγω ορμόνη στα δάκρυα των σκύλων, παρατηρώντας πως πράγματι ο όγκος αυξανόταν στην περίπτωση αυτή. Σύμφωνα με τον Kikusui: "Δεν είχαμε ακούσει ποτέ για την ανακάλυψη ότι τα ζώα χύνουν δάκρυα σε χαρούμενες καταστάσεις, όπως η επανένωση με τους ιδιοκτήτες τους, και ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι που αυτό θα ήταν μια παγκόσμια πρωτοτυπία!"

Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε πως τα σκυλιά δακρύζουν από χαρά σε καταστάσεις που οι άνθρωποι θα θεωρούσαν χαρούμενες. Μέχρι τώρα, όμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν τα σκυλιά δακρύζουν και όταν βιώνουν αρνητικά συναισθήματα.