Αλλεργία στο gel νυχιών: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την υγεία του δέρματός σου

Εντυπωσιακό μεν, υπό προϋποθέσεις δε το gel μανικιούρ. Τι συμβαίνει αν εμφανίσεις αλλεργική αντίδραση σε αυτό;

Τον τελευταίο καιρό η επιστημονική κοινότητα έχει ρίξει τον προβολέα προς τη beauty ρουτίνα νυχιών που αρκετές γυναίκες στον κόσμο επιλέγουν, που δεν είναι άλλη από το gel. Όσο κι αν οι τελευταίες έρευνες προσπαθούν να μελετήσουν τις επιδράσεις του UVA φωτός που χρησιμοποιείται στη διαδικασία του gel, μην ξεχνάμε πως το ίδιο το υλικό ενδέχεται να είναι απαγορευτικό για κάποιες γυναίκες και άνδρες. 

Gel: σωτήριο μεν, αμφιλεγόμενο δε

Δεν είναι τυχαίο που εκατομμύρια γυναίκες επιλέγουν αυτή την τεχνική, καθώς τους χαρίζει διάρκεια στο μανικιούρ τους, αλλά και σκληρότητα στα νύχια. Ωστόσο, δεν αποτελεί "εφεύρεση" των ημερών μας, καθώς το gel λανσαρίστηκε κανονικά τη δεκαετία του '80, όμως εξαφανίστηκε από την αγορά εξαιτίας ανεπιθύμητων αλλεργικών αντιδράσεων- κάτι που με μελέτες, έρευνα στον κλάδο και εκπαίδευση ξεπεράστηκε, δημιουργώντας ένα προϊόν πιο ασφαλές για τους πελάτες. Όμως, και πάλι πολλές γυναίκες και άνδρες εξακολουθούν να μην μπορούν να το επιλέγουν, εξαιτίας αλλεργίας που ενδέχεται να έχουν σε ένα ή περισσότερα συστατικά του προϊόντος, εμφανίζοντας τη λεγόμενη δερματίτιδα εξ' επαφής.

Τι σημαίνει να έχεις αλλεργία στο gel;

Ειδικότερα, οι άνθρωποι που έχουν αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του gel που ακουμπάει το δέρμα τους, εμφανίζουν μία δερματική αντίδραση ως απόκριση στην εφαρμογή ενός τοπικού συστατικού, που αποκαλείται δερματίδιδα εξ' επαφής. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται περιλαμβάνουν ερυθρότητα και αίσθημα καψίματος στο δέρμα, φουσκάλες και σκάσιμο του δέρματος, κνησμό και κόκκινα εξογκώματα. Συνήθως, τα προαναφερθέντα σημάδια εμφανίζονται επάνω, κάτω ή γύρω από την περιοχή των νυχιών και η αντίδραση αυτή μπορεί να "μεταφερθεί" στα σημεία που αγγίζεις συχνά. Στην ουσία, οι χημικές ουσίες του προϊόντος έχουν την ικανότητα να σπάσουν τον φραγμό του δέρματος και να διεισδύσουν βαθιά στο δέρμα. Σε αυτή την περίπτωση, συνδέονται με τις πρωτεΐνες της περιοχής και έρχονται σε επαφή με τα λευκά αιμοσφαίρια του σώματος. Τι σημαίνει αυτό; Από αυτή τη σύνδεση προκύπτει απειλή στο ανοσοποιητικό, με τα συμπτώματα να σταματούν όταν ο ερεθιστικός παράγοντας απομακρυνθεί από το δέρμα. Να σημειωθεί πως αν εμφανιστεί η εν λόγω αλλεργία, δυστυχώς παραμένει εφ'όρου ζωής. 

Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση;

Δυστυχώς, αν εμφανιστεί η δερματίτιδα εξ' επαφής δεν έχεις την επιλογή να χρησιμοποιήσεις άλλο υλικό, καθώς στα περισσότερα βερνίκια και επεκτάσεις gel περιλαμβάνονται τα ίδια ενεργά συστατικά. Αυτό που πρέπει να σκεφτείς είναι πως η υγεία του δέρματός σου είναι πιο σημαντική από ένα ωραίο μανικιούρ, γι'αυτό οφείλεις να απομακρύνεις το gel από τη ζωή σου. Προτίμησε τις πιο ασφαλείς επιλογές που δεν είναι άλλες από το απλό βερνίκι νυχιών που στεγνώνει με τον αέρα και δεν περιλαμβάνει τα αλλεργιογόνα που θα βρει κανείς στα gel βερνίκια και το ακρυλικό. Μπορείς να κάνεις μία έρευνα και να αναζητήσεις καλύτερα βερνίκια που προέρχονται από μικρά, ανεξάρτητα brands που θα δίνουν περισσότερη σημασία στα συστατικά και την απουσία αλλιεργιογόνων. 

 

Tags