Πότε ένας γονιός ασχολείται "υπερβολικά" με το παιδί του;

Οι νέοι γονείς ασχολούμαστε πολλές περισσότερες ώρες με τα παιδιά μας συγκριτικά με τις παλιότερες γενιές κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι καλό για την ανάπτυξη των παιδιών μας. Μια νέα έρευνα έδειξε, όμως, ότι σε κάποιες περιπτώσεις η υπερβολική καθοδήγηση από τους γονείς μπορεί να έχει αρνητικές επιρροές στην εξέλιξη του παιδιού όσον αφορά στις κοινωνικές του δεξιότητες, στον έλεγχο των συναισθημάτων του αλλά και στην ανεξαρτησία του.

Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford με επικεφαλής την καθηγήτρια Jelena Obradovic, η υπερβολική ενασχόληση των γονιών με τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, ειδικά όταν εκείνα είναι απασχολημένα με ένα παιχνίδι τους, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες.

Οι γονείς σήμερα βρίσκουμε ευκαιρίες να καθοδηγήσουμε και να διδάξουμε τα παιδιά μας σε κάθε μας στιγμή μαζί τους, όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, όταν παίζουμε ένα παιχνίδι, όταν πλένουμε τα δόντια του ή όταν ντύνεται το πρωί για τον παιδικό σταθμό. Κι όχι άδικα. Οι έρευνες και οι παιδοψυχολόγοι υποστηρίζουν πως όταν οι γονείς ασχολούνται ποιοτικά με τα παιδιά τους, τα βοηθούν να χτίσουν γερά θεμέλια, γνωστικές ικανότητες και συναισθηματική νοημοσύνη.

Δείτε περισσότερα στο themamagers.gr