H σωστή διατροφή για ανθρώπους με στρες; Αυτές οι τροφές μπορούν να μειώσουν το άγχος

Η Δρ. Μαρία Ψωμά, ιατρός-βιοπαθολόγος, μας αποκαλύπτει ποιες τροφές βοηθούν στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).

Οι φρενήρεις ρυθμοί ζωής που έχουμε όλοι απαιτούν να ενισχύσουμε όσο μπορούμε τη διατροφή μας, με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και καλό λίπος, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.

Όσο πιο «άδεια» είναι η διατροφή μας από αυτά, τόσο πιο πολύ φθείρεται το κεντρικό νευρικό σύστημα, δεν μπορούμε να εργαστούμε, να σκεφτούμε, να διαβάσουμε. Οι αντοχές μας πέφτουν, έχουμε ευερεθιστότητα ή αντίθετα υπνηλία.

Επίσης, ειδικά για μαθητές ή φοιτητές, η διατροφή και ο καλός ύπνος είναι τα βασικότερα εργαλεία για τη μέγιστη αποδοτικότητα.

Η βασική αρχή είναι να έχουμε τακτικά γεύματα, που να μην προκαλούν αυξομειώσεις σακχάρου, οι οποίες φθείρουν το νευρικό σύστημα.

Τα γεύματα αυτά έχουν ως βάση τις εξής τροφές, οι οποίες και βοηθούν στην πνευματική εγρήγορση και διαύγεια.

1. Καλούς υδατάνθρακες

Ψωμί ολικής ή σικάλεως, ρύζι καστανό ή basmati, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, γλυκοπατάτα.