Η μπλε ακτινοβολία (blue light) και πώς αυτή επηρεάζει το δέρμα μας

Τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς από την μπλε ακτινοβολία που είναι παρούσα στις ζωές μας 24/7;

Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε όλες μας πόσο κακό μπορεί να κάνει στο πρόσωπο και στο σώμα μας η ηλιακή ακτινοβολία. Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί για να τονισθεί η σημασία τού να προσέχουμε τον ήλιο, να μην εκτιθέμεθα αλόγιστα σε αυτόν και, φυσικά, να φοράμε συνέχεια αντηλιακό, ακόμα και τον χειμώνα.

Τι γίνεται όμως με την μπλε ακτινοβολία που έχει αρχίσει να μας απασχολεί έντονα τελευταία; Έχουμε συνειδητοποιήσει τι επιδράσεις έχει στο δέρμα μας και πώς ακριβώς μας επηρεάζει εν γένει;

Τι είναι η μπλε ακτινοβολία; (blue light)

Καταρχάς, ο όρος blue light αναφέρεται στην ακτινοβολία που προέρχεται από τον ήλιο (είναι αυτή που ευθύνεται για το μπλε χρώμα του ουρανού) αλλά και από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που παράγουν φωτισμό (desktop, laptop, tablet, κινητό τηλέφωνο, smart watch, λάμπες led, κλπ).

Εύκολα λοιπόν γίνεται κατανοητός ο βαθμός έκθεσής μας στα πολύ υψηλά επίπεδα αυτής της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Αν σκεφτείς πόσες ώρες ξοδεύουμε μπροστά στους υπολογιστές για τις ανάγκες της δουλειάς ή των σπουδών μας, αλλά και πόσο πολύ χρησιμοποιούμε (σχεδόν εξαρτώμαστε από) το κινητό μας για να επικοινωνήσουμε, να διαβάσουμε, να μάθουμε, ακόμα και να ψυχαγωγηθούμε, καταλαβαίνεις ότι τα κύτταρά μας εκτίθενται συνεχόμενα σε μια ακτινοβολία στην οποία δεν έχουν προσαρμοστεί και δεν μπορούν να προστατευτούν.

Γιατί είναι επικίνδυνη η μπλε ακτινοβολία;

Γιατί στην ουσία πρόκειται για έναν "ύπουλο" εχθρό, που δεν κάνει αμέσως αισθητές τις επιδράσεις του στο δέρμα μας. Κι αυτό γιατί δεν δρα όπως η UVA/UVB ακτινοβολία, που προκαλεί μαύρισμα ή εγκαύματα στο δέρμα κι άρα μας κάνει να καταλαβαίνουμε τα αποτελέσματά της άμεσα. Απεναντίας, το μπλε φως διεισδύει στο δέρμα μας βαθύτερα ακόμα και από τη UVA ακτινοβολία ενώ υπολογίζεται ότι παράγει ίδιας έντασης οξείδωση των κυττάρων όσο η UVA και UVB ακτινοβολία μαζί. Επιπλέον, το blue light επηρεάζει τόσο τις ανοιχτόχρωμες όσο και τις σκούρες επιδερμίδες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Συνέπειες της μπλε ακτινοβολίας στο δέρμα

Στην ουσία, η επίδρασή της στο πρόσωπό μας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής ελεύθερων ριζών και οξειδωτικού στρες, που με τη σειρά τους φθείρουν τα κύτταρα του δέρματος και μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση. Επιπλέον, η αποδυνάμωση της αντιοξειδωτικής λειτουργίας των κυττάρων απορροφά τη λάμψη και κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο θαμπό και άτονο, ενώ η μείωση του ρυθμού ανανέωσης των κυττάρων επιφέρει τη μείωση της σφριγηλότητας. Η υγρασία χάνεται και το δέρμα γίνεται πιο ξηρό και πιο ευαίσθητο.

Η λύση 

Αποτελώντας πλέον μια πραγματικότητα για όλους μας, αποφασίσαμε να αναζητήσουμε λύση στο κατάλληλο skincare. Και ανακαλύψαμε μια εξειδικευμένη σειρά καλλυντικών για την προστασία του δέρματος από την μπλε ακτινοβολία, την Blue Light Defense Face Cream και την Blue Light Defense Eye Cream από τα  SkourasMed.

 

Οι ενυδατικές αυτές κρέμες προσώπου και ματιών βασίζονται στην υψηλή συγκέντρωση καθαρού θαλάσσιου γλυκογόνου, που αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας των κυττάρων, τα βοηθάει να λειτουργήσουν και να είναι υγιή. Ο ρόλος του είναι τόσο σημαντικός που όταν η επιδερμίδα μας απειλείται από εξωγενείς παράγοντες, ξεκινά αυτόματα η φυσική ενδοκυτταρική σύνθεση γλυκογόνου ώστε να διοχετευθεί η απαιτούμενη ενέργεια για την επιδιόρθωση των βλαβών.

 

Έχει αποδεδειγμένη κλινικά, επουλωτική και αναπλαστική δράση στις βλάβες που προκαλούνται στο δέρμα από την μπλε ακτινοβολία ενώ μειώνει δραστικά την απόπτωση-καταστροφή των κυττάρων από το θερμικό σοκ που προκαλεί η μπλε ακτινοβολία. Στα plus των κρεμών είναι ότι η σύνθεσή τους περιέχει φυτικά εκχυλίσματα και πολυσακχαρίτες που σχηματίζουν φιλμ άμεσης σύσφιξης στην περιοχή γύρω από τα μάτια, μειώνουν την ένταση των μαύρων κύκλων & λειαίνουν τις ρυτίδες στο "πόδι της χήνας". Επιπλέον, η ενεργή αργιρελίνη (ισχυρό αντιρυτιδικό πεπτίδιο) μειώνει σημαντικά το βάθος των ρυτίδων έκφρασης ενώ η Βιταμίνη Ε αναπληρώνει την υγρασία, χαρίζει αντιοξειδωτική προστασία αλλά και απαλότητα στην επιδερμίδα.

 

Τα αποτελέσματα της σειράς Blue Light Defense στο δέρμα 

Με τη συχνή χρήση των Blue Light Defense Face Cream και την Blue Light Defense Eye Cream αποτρέπεται τόσο η πρόωρη γήρανση και η δημιουργία ρυτίδων, ιδιαίτερα στο ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια όσο και η χαλάρωση και η λέπτυνση του δέρματος, ιδιαίτερα στο περίγραμμα του προσώπου. Παράλληλα, ενισχύεται  η ελαστικότητα του δέρματος και επανέρχεται ο υγιής τόνος και η λάμψη της επιδερμίδας ενώ η εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των μαύρων κύκλων γύρω από τα μάτια βελτιώνεται αισθητά. 

 

Editor's notice:

Είναι σημαντικό να εντάξεις στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς και περιποίησης του προσώπου σου όχι μόνο την αντηλιακή προστασία, αλλά και την προστασία από το blue light, καθώς το δέρμα μας εκτίθεται ολοένα και περισσότερο (και πάρα πολύ συχνά) στην ηλεκτρομαγνητική αυτή ακτινοβολία, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα των SkourasMed.

Τα προϊόντα Blue Light Defense των SkourasMed μπορείς να βρεις στο επίσημο e-shop των SkourasMed, στα κέντρα Ιατρικής Αισθητικής SkourasMed, στο Attica e-shop και στα φαρμακεία Carelab by Attica.