Τα 8 πιο περιζήτητα συστατικά στην αναζήτηση προϊόντων περιποίησης

Οι ανάγκες για περιποίηση αλλάζουν και τα φυσικά συστατικά κερδίζουν έδαφος στην κοσμετολογία. Ανακάλυψε τα πιο περιζήτητα για φέτος.

Η αναζήτηση νέων προϊόντων και συστατικών με καταπραϋντικές και ενδυναμωτικές για την άμυνα του δέρματος ιδιότητες, έχουν γίνει ένα από τα hot trends. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης, ήρθαν ξανά στο φως τα φυσικά συστατικά, όπως το bakuchiol, που αντικαθιστά τη γνωστή μας ρετινόλη. Φυσικά, η βιταμίνη C, τα προβιοτικά, τα ceramides, τα οξέα, η νιασιναμίδη και το υαλουρονικό οξύ παραμένουν στα gold standards της περιποίησης, στην οποία όμως προστίθενται τα παρακάτω συστατικά που αξίζει να συμπεριλάβεις στη ρουτίνα ομορφιάς σου.

ΧΛΩΡΟΦΎΛΛΗ Όπως στα φυτά η χλωροφύλλη προσελκύει το ηλιακό φως και στη συνέχεια μετατρέπεται σε ζωτικό οξυγόνο που τα βοηθά να αναπτυχθούν, έτσι και στην επιδερμίδα προσφέρει μια φωτοδυναμική θεραπεία που δρα κατά της ακμής και της εμφάνισης ερεθισμών. Διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και η χρήση κρεμών και προϊόντων τοπικής εφαρμογής με χλωροφύλλη μειώνουν τις εξάρσεις της ακμής, τα σημάδια και τους διεσταλμένους πόρους.
 

POSTBIOTICS Τα μεταβιοτικά είναι υποπροϊόντα της διαδικασίας ζύμωσης που πραγματοποιείται από τα προβιοτικά, τα ζωντανά βακτήρια που συνθέτουν το μικροβίωμα του δέρματος. Διαθέτουν ένζυμα, πεπτίδια, πεπτιδογλυκάνες, πολυσακχαρίτες, πρωτεΐνες των επιφανειακών κυττάρων της επιδερμίδας και γαλακτικό οξύ. Τα μεταβιοτικά χρησιμοποιούνται από τα "καλά" βακτήρια της επιδερμίδας, καθώς τα βοηθούν να αναπτυχθούν και συμβάλλουν στην ενίσχυση του μικροβιώματος. Επίσης, εισχωρούν και στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας βελτιώνοντας τις βιολογικές λειτουργίες των κυττάρων. Τέλος, προστατεύουν την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες, τη ρύπανση και την πρόωρη γήρανση.
 

BAKUCHIOL Η ρετινόλη της φύσης προσφέρει αντίστοιχες επανορθωτικές ιδιότητες με την κλασική ρετινόλη, αλλά χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς. Προέρχεται από το εκχύλισμα των σπόρων του φυτού psoralea corylifolia και δρα ενάντια στα σημάδια του χρόνου, όπως οι ρυτίδες, η φωτογήρανση και οι καφέ κηλίδες, ενώ παράλληλα αυξάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Επίσης, χάρη στις απολεπιστικές της ιδιότητες, δρα ευεργετικά στα ακνεϊκά δέρματα αλλά και σε κάθε δέρμα.

WINTER CHERRY Γνωστό και ως indian ginseng, πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυναμωτικό βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες που χρησιμοποιείται στην αγιουρβέδα πάνω από 4.000 χρόνια για την ενίσχυση της φυσικής αλλά και της ψυχικής υγείας. Κυρίως εμπεριέχεται σε καλλυντικά προϊόντα, όπως λοσιόν, κρέμες και έλαια, και έχει επανορθωτικές, ενυδατικές και αναζωογονητικές για την επιδερμίδα ιδιότητες. Επίσης, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ενώ έχει και επουλωτικές ιδιότητες.

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΉ ΣΤΆΧΤΗ Έχει παρόμοια δράση με τον άργιλο, καθώς απορροφά τη λιπαρότητα και το σμήγμα. Πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι ιδανική για την εξυγίανση και την αντιμετώπιση των ατελειών στις λιπαρές και με τάση ακμής επιδερμίδες.
 

MAKGEOLLI Πρόκειται για ένα πολύ διάσημο στην Κορέα αφρώδες κρασί από ρύζι με ελαφριά γλυκιά γεύση. Είναι φτιαγμένο από ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση, μαγιά και νερό. Ένα μπουκάλι makgeolli περιέχει ισάξια περιεκτικότητα προβιοτικών με 100 κεσεδάκια γιαουρτιού, γεγονός που το καθιστά ιδανική θεραπεία για το πεπτικό σύστημα αλλά και για την επιδερμίδα. Επίσης, είναι πλούσιο σε αμινοξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πολλές Κορεάτισσες το εφαρμόζουν απευθείας στην επιδερμίδα τους για να διατηρήσουν τη λευκή, αλαβάστρινη εικόνα της. Εμπεριέχεται σε διάφορα προϊόντα και κυρίως σε μάσκες προσώπου.

ΤΟΥΛΊΠΑ Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι επιτρέπουν σε αυτό το μοναδικό λουλούδι να συνεχίζει την ανάπτυξή του ακόμα και μετά τη συγκομιδή. Οι αυξητικοί αυτοί παράγοντες
λειτουργούν σαν "αγγελιοφόροι" προάγοντας την παραγωγή νέων κυττάρων στην επιδερμίδα. Ενδυναμώνουν τον προστατευτικό φραγμό της και μειώνουν την εμφάνιση λεπτών γραμμών έκφρασης και ρυτίδων.

ΝΆΤΡΙΟ PCA Το άλας του καρβολκαρβολικού οξέος (pyrrolidone carboxylic acid), γνωστό και ως πυρογλουταμικό οξύ, είναι ένας φυσικός ενυδατικός παράγοντας που προέρχεται από φυτά και φρούτα και αποτελεί μια βασική πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για την ενυδάτωση και την ενδυνάμωση της επιδερμίδας και των μαλλιών. Έχει την ιδιότητα να "κλειδώνει" την υγρασία στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας χαρίζοντάς της απαλότητα και λάμψη, ενώ μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα και την ξηρότητα. Επίσης, σε συνδυασμό με άλλα συστατικά που προστατεύουν την άμυνα της επιδερμίδας, αντιμετωπίζει το έκζεμα.