Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω / πετάω τα καλλυντικά μου; Ένας χρήσιμος οδηγός για να γνωρίζεις

Hint: Πρέπει να γίνεται πιο συχνά από όσο νόμιζες.

Το ότι τα καλλυντικά αλλά και τα διάφορα σύνεργα μακιγιάζ και περιποίησης θέλουν αλλαγή κάθε τόσο, είναι δεδομένο. Το ερώτημα είναι όμως, κάθε πότε πρέπει να τα πετάς / αντικαθιστάς, ώστε να μην γίνονται βλαβερά για την επιδερμίδα σου;

Δες επίσης: Το makeup hack του ενός λεπτού για έξτρα φωτεινότητα στην επιδερμίδα

Ένας γενικός κανόνας θέλει τα καλλυντικά και προϊόντα μακιγιάζ να έχουν όση διάρκεια αναγράφεται στο πίσω ή κάτω μέρος της συσκευασίας τους, πέρα από την οποία καλό είναι να απορρίπτονται στο καλάθι των αχρήστων και σίγουρα να μην χρησιμοποιούνται. Αυτό μάλιστα ισχύει τόσο για τα καλλυντικά που έχουν ανοιχτεί όσο και γι' αυτά που έχουν παραμείνει κλειστά στο ντουλάπι σου, στο αρχικό κουτί τους. Έτσι, αν η ενυδατική σου έχει τον αριθμό 12 στο χαρακτηριστικό, κυκλικό κουτάκι, αυτό σημαίνει ότι θα λήξει 12 μήνες μετά το άνοιγμά της (ή την αγορά του). Φυσικά, ο παραπάνω κανόνας δεν ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα καλλυντικά αφού υπάρχουν προϊόντα που είναι πιο ανθεκτικά στον χρόνο και δεν αλλοιώνονται το ίδιο εύκολα, αλλά και άλλα που έχουν ακόμα μικρότερη διάρκεια ζωής από αυτή που αναγράφεται στη συσκευασία. Κοινώς, χαλούν πολύ πιο εύκολα και πρέπει να τα αντικαθιστάς ακόμα κι αν δεν έχεις προλάβει να τα τελειώσεις.

Δες επίσης: Τα 5 καλύτερα αντηλιακά προσώπου για προστασία στην πόλη

Ποια είναι αυτά;

#1. Σφουγγαράκια μακιγιάζ

Ακόμα κι αν τα πλένεις καθημερινά, τα σφουγγαράκια συγκεντρώνουν βακτήρια και ρύπους στην επιφάνειά τους που δεν απομακρύνονται εύκολα και γίνονται εστίες μικροβίων που μεταφέρεις άθελά σου στο πρόσωπο. Επίσης, χαλάνε ούτως ή άλλως και σκίζονται μετά από λίγο καιρό, ιδίως αν τα βρέχεις συχνά. Καλό είναι να τα αλλάζεις κάθε τρεις μήνες.

#2. Τα ξυραφάκια μιας χρήσης (αλλά και γενικά)

Καλό είναι να αλλάζεις ξυραφάκια κάθε βδομάδα, καθώς η υγρασία και τα νερά της μπανιέρας έλκουν όλα τα βακτήρια και μικρόβια στην επιφάνειά τους. Αποτέλεσμα; Να εισέρχονται στον οργανισμό σου με κάθε πιθανό κόψιμο από το ξύρισμα, μέσω των αμυχών και πληγών που δημιουργούνται.

#3. Αντηλιακά και ενυδατικές κρέμες

Πρέπει να τις πετάς οπωσδήποτε μετά το χρονικό διάστημα που αναγράφεται στη συσκευασία τους και αποτελεί την ημερομηνία λήξης τους, συνήθως ένα με δύο χρόνια, ανάλογα την κρέμα. 

#4. Παλέτες σκιών / κραγιόν / ρουζ

Από τα πιο ανθεκτικά προϊόντα, θέλουν ωστόσο αλλαγή κάθε 6 μήνες με ένα χρόνο, ιδίως αν είναι ανοιγμένα και τα χρησιμοποιείς συχνά. Βέβαια, πολλά κραγιόν αλλά και ρουζ / σκιές σε σκόνη δεν αλλοιώνονται εύκολα και διαρκούν αρκετά χρόνια. Απλά, είναι πιθανό η απόδοσή τους να μην είναι η ίδια.

#5. Foundations / προϊόντα σε υγρή μορφή

Τα καλυπτικά προϊόντα αλλά και όλα τα προϊόντα μακιγιάζ που είναι σε υγρή μορφή και όχι σε μορφή σκόνης ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τις ενυδατικές κρέμες και πρέπει να αλλάζονται κάθε 6 ή 12 μήνες. 

#6. Μάσκαρα

Κι εδώ ισχύει η γενικότερη οδηγία που ισχύει για όλα τα καλλυντικά, ότι οι μάσκαρα λήγουν όποτε ορίζει ο αριθμός στη συσκευασία τους. Ωστόσο, λόγω του ότι εφαρμόζονται στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών και μπορούν εύκολα να προκληθούν μολύνσεις, οι μάσκαρα έχουν την ιδιαιτερότητα ότι καλό είναι να αλλάζονται κάθε 2-3 μήνες, ειδικά αν τις χρησιμοποιείς συχνά. Ο αέρας που μπαίνει και εγκλωβίζεται στο εσωτερικό της κάθε φορά που την ανοίγεις όχι μόνο ξηραίνει το προϊόν αλλά και δύναται να μεταφέρει μικρόβια και μικρά σωματίδια που ίσως αποβούν βλαβερά για τα μάτια. 

Hint: Ένας εύκολος και σίγουρος τρόπος για να διαπιστώσεις αν η μάσκαρά σου έχει λήξει είναι να δεις αν το βουρτσάκι και το προϊόν είναι ξεραμένο. Σε περίπτωση που είναι, έχεις ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η μάσκαρα πρέπει να πεταχτεί. 

Γενικότερα, όποτε παρατηρείς την οποιαδήποτε αλλοίωση στο χρώμα, σύνθεση, άρωμα των προϊόντων, σημαίνει ότι μάλλον έχουν λήξει.