Προστατευτική μάσκα: Η νέα ρουτίνα περιποίησης για να αποφύγουμε τα δερματικά προβλήματα

Η προστατευτική μάσκα που πρέπει να φοράμε καθημερινά προκαλεί διάφορα προβλήματα στην επιδερμίδα, ενώ αλλάζει τα δεδομένα στη ρουτίνα ομορφιάς.

Τους τελευταίους μήνες, λόγω της χρήσης προστατευτικών μασκών από πολύ περισσότερο κόσμο για την αποφυγή της μόλυνσης από τον κορoνοϊό, έχουν αυξηθεί τα δερματικά προβλήματα που συνήθως αντιμετώπιζαν μόνο άτομα που εργάζονταν στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Αυτό συμβαίνει γιατί κάτω από τη μάσκα συσσωρεύονται ιδρώτας, λιπαρότητα και βακτήρια που σε συνδυασμό με την τριβή του υφάσματος στο πρόσωπο αποδυναμώνουν τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας περισσότερο από το συνηθισμένο. Το κλειστό περιβάλλον της μάσκας και η έλλειψη οξυγόνου δεν επιτρέπουν στην επιδερμίδα να λειτουργεί φυσιολογικά, ενώ, λόγω της υγρασίας και της ζέστης, οι πόροι του δέρματος κλείνουν, με αποτέλεσμα να παγιδεύεται το σμήγμα και να αναπτύσσονται  βακτήρια. Επιπλέον, η ροδόχρους νόσος και διάφορα είδη δερματίτιδας έχουν έξαρση αυτή τη περίοδο.

Σε όσους φοράνε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας προστατευτική μάσκα παρατηρούνται στο πρόσωπο, κυρίως στην περιοχή που ακουμπά η μάσκα, όπως τα ζυγωματικά, το πιγούνι και γύρω από το στόμα, ακμή, κνησμός και εξανθήματα, έντονη ξηρότητα, ακόμα και έκζεμα, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας και την ηλικία. Όσοι έχουν λιπαρή επιδερμίδα και είναι νέοι ηλικιακά είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση ακμής, καθώς η θερμότητα που αναπτύσσεται κάτω από την προστατευτική μάσκα και η πίεση που δημιουργείται προκαλούν τους σμηγματογόνους αδένες να υπερπαράγουν σμήγμα και να δημιουργηθεί ή να χειροτερέψει η ακμή. Άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα ή αλλεργίες, λόγω της τοπικής πίεσης της μάσκας, μπορεί να αντιδράσουν στα συνθετικά υλικά της και να εμφανίσουν  κνησμό και εξάνθημα. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, μπορείς να εφαρμόζεις κάτω από τη μάσκα μια γάζα για να μην έρχεται η επιδερμίδα σου σε άμεση επαφή με τα υλικά της μάσκας μιας χρήσης ή να χρησιμοποιείς βαμβακερές μάσκες, τις όποιες και θα πλένεις τακτικά με υποαλλεργικό απορρυπαντικό και χωρίς μαλακτικό.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη χρήση μάσκας

Ακμή και στρες

Εκτός από τη χρήση της μάσκας, η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει την ψυχολογία όλων μας και τα επίπεδα άγχους των περισσοτέρων βρίσκονται στα πιο υψηλά επίπεδα. Το άγχος με τη σειρά του προκαλεί την επανεμφάνιση της ακμής και άλλων δερματικών παθήσεων. Σε συνάρτηση αυτών, βλέπουμε να εμφανίζεται την περίοδο αυτή μια νέα μορφή ακμής, που προέρχεται από την πολύωρη χρήση μάσκας. Οι δερματολόγοι αναφέρονται σε αυτήν ως "maskne". Αυτή η νέα μορφή ακμής χαρακτηρίζεται από μικρά σπυράκια στην περιοχή που ακουμπά και καλύπτει η μάσκα προσώπου. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος μάσκας που προκαλεί την ακμή ώστε να το αποφύγουμε. Από τις χειρουργικές και τις υφασμάτινες μέχρι και τις χάρτινες μάσκες, όλες μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνισή της στο πρόσωπο.

Η αντιμετώπιση

‣ Πριν φορέσεις τη μάσκα: Εφάρμοσε λίγη ενυδατική ή προστατευτική κρέμα προτού βάλεις τη μάσκα εστιάζοντας κυρίως στα σημεία που πιέζει αυτή το πρόσωπο. Ιδανικά, άπλωσε το προϊόν περίπου 30 λεπτά πριν φορέσεις τη μάσκα για να μπορέσει να απορροφηθεί καλά, χωρίς να εντείνει την υγρασία στην περιοχή.

Όταν βγάλεις τη μάσκα: Ο καλός καθαρισμός επιβάλλεται για να διατηρήσεις την επιδερμίδα σου υγιή. Απομάκρυνε τους ρύπους και τα βακτήρια με ένα απαλό προϊόν καθαρισμού και στη συνέχεια άπλωσε μια ενυδατική και καταπραϋντική κρέμα. Καλό θα ήταν να αποφεύγεις τα προϊόντα με πολύ δραστικά συστατικά, όπως η ρετινόλη ή τα οξέα, αν η επιδερμίδα σου έχει εμφανίσει ερεθισμούς και ευαισθησία. Επίσης, αν χρησιμοποιείς υφασμάτινη πλενόμενη μάσκα, πρέπει να την πλένεις καθημερινά και μετά να τη σιδερώνεις.

Η νέα ρουτίνα ομορφιάς

Μην παραλείπεις τον καθαρισμό της επιδερμίδας σου δύο φορές την ημέρα και στη συνέχεια την εφαρμογή ενός ορού που θα ενισχύσει την άμυνα του προστατευτικού φραγμού του δέρματος. Αν έχεις έντονη λιπαρότητα ή ακμή, προτίμησε εξειδικευμένα προϊόντα για την αντιμετώπισή της, που περιέχουν σαλικυλικό οξύ. Αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, μπορείς να την ψεκάζεις μέσα στην ημέρα με ένα καταπραϋντικό δροσερό mist. Οι ενυδατικές μάσκες θα βοηθήσουν πολύ τη διατήρηση της ελαστικότητας και της λάμψης της επιδερμίδας σου, ενώ η κρέμα ματιών είναι απαραίτητη, καθώς η μάσκα ακουμπά και τρίβεται ακριβώς στην περιοχή κάτω από τα μάτια. Τέλος, το γεγονός ότι φοράς μάσκα δε σημαίνει ότι πρέπει να αμελήσεις την αντηλιακή και αντιοξειδωτική προστασία του προσώπου σου.

Το μακιγιάζ

Ιδανικά, θα πρέπει να αποφύγεις το μακιγιάζ, ιδιαίτερα αν η επιδερμίδα σου έχει εμφανίσει ακμή, ροδόχρου νόσο, έκζεμα, δερματίτιδα και ερεθισμούς, καθότι ο συνδυασμός της κάλυψης του δέρματος με μέικαπ και της τριβής από τη μάσκα θα χειροτερέψει οποιαδήποτε δερματική πάθηση. Μέχρι λοιπόν να επανέλθει η επιδερμίδα σου στο φυσιολογικό, καλό θα ήταν να της δώσεις το χρόνο να "ξεκουραστεί". Αν η επιδερμίδα σου δεν έχει εμφανίσει κάποιο πρόβλημα, τότε επίλεξε ένα μέικαπ με πολύ ανάλαφρη και μη λιπαρή σύνθεση. Μια καλή επιλογή είναι ένα μέικαπ με φυσικές mineral χρωστικές και αντηλιακά φίλτρα ακόμα και σε μορφή πούδρας, καθώς μειώνει τη γυαλάδα και βοηθά στην εξισορρόπηση της λιπαρότητας. Επίσης, δώσε έμφαση στο μακιγιάζ των ματιών σου τονίζοντας το βλέμμα σου με αϊλάινερ και σκιές ματιών. Στα χείλη σου άπλωσε μόνο ένα ενυδατικό lip balm, καθώς θα είναι καλυμμένα τις περισσότερες ώρες της ημέρας με μάσκα. Ποια μάσκα εξασφαλίζει μεγαλύτερη προστασία από τον κορονοϊό; Ο πνευμονολόγος απαντά