Επικοινωνία στη σχέση: 3 σημάδια που μαρτυρούν ότι πρέπει να τη βελτιώσεις

Μήπως μαλώνετε συνέχεια για το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά;

Το ότι μπορείς να συνεννοηθείς, έχοντας μάθει μία γλώσσα, όπως συμβαίνει σε κάθε άνθρωπο σε μικρή ηλικία, δεν σημαίνει ότι έχεις την ικανότητα να καταλαβαίνεις τι θέλει να πει ο άλλος, αλλά και το πώς να εκφράσεις αυτό που νιώθεις. Το να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου αλλά και να καταλάβεις τη θέση του άλλου, χρειάζεται κάτι παραπάνω από το να μπορείς να βάλεις τις λέξεις σε μία πρόταση. 

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν ειδικότερα μέσα σε μία σχέση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως είναι κάτι το ακατόρθωτο. Το πρώτο στάδιο αποτελεί το να αναγνωρίσεις πως υπάρχει πρόβλημα στην επικοινωνία σας και στη συνέχεια να μάθεις τον τρόπο να το κάνεις αποτελεσματικά. Ποια είναι, όμως, τα σημάδια που μαρτυρούν πως εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα σε μία σχέση στο επίπεδο της επικοινωνίας;

Μαλώνετε συνέχεια

Υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνείτε, που τυχαίνει να εμφανίζονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να μαλώνετε ξανά και ξανά για τα ίδια. Αυτό σημαίνει πως το θέμα σας δεν έχει λυθεί, με αποτέλεσμα να καταλήγετε στο ίδιο συμπέρασμα. Στην ουσία, φαίνεται πως δεν απουσιάζει η ικανότητα να λήξεις τη διαμάχη και κατ'επέκταση αφήνεις άλυτα θέματα. Να ξέρεις πως ο τσακωμός κάποια στιγμή θα σταματήσει, χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως δεν θα επανέλθει. 

Δεν συζητάς συγκεκριμένα θέματα

Και αφού ξέρεις πως θα καταλήξετε σε καβγά, προτιμάς να αποφύγεις να συζητήσεις ένα θέμα. Αυτό που αγνοείς όμως είναι ότι αυτή η τακτική θα προκαλέσει εξίσου μεγάλο πόνο και αποσύνδεση. Ενώ εσύ θεωρείς πως με τον τρόπο αυτό αποφεύγεις τις εντάσεις και τις προστριβές, στην ουσία μέρα με τη μέρα θα απομακρύνεστε και στο τέλος δεν θα αντέχετε να βρίσκεστε σε αυτή τη σχέση. 

Νιώθεις πως δεν σε καταλαβαίνει

Υπάρχει περίπτωση σε μία σχέση να νιώθεις πως δεν σε καταλαβαίνει ο σύντροφός σου ή το αντίθετο, να πιστεύει ο σύντροφός σου πως δεν τον καταλαβαίνεις. Πολλές φορές μοιάζει μάταιο να προσπαθείς και εν τέλει να καταλήγεις στο ίδιο συμπέρασμα, χωρίς ανταπόκριση. Η αυτοπεποίθησή σου δέχεται ένα μεγάλο πλήγμα, σταματάς να επικοινωνείς και στο τέλος ο κλήρος πέφτει στη σχέση σας. 

Με το που εντοπίσεις, λοιπόν, ένα από τα παραπάνω σημάδια, καταλαβαίνοντας πως δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία με το άλλο σου μισό, αν θεωρείς πως αξίζει τον κόπο, οφείλεις να δουλέψεις σε ό,τι αφορά τα skills σου στην επικοινωνία. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τον σύντροφό σου. Όταν τα θέματα λύνονται μέσω της συζήτησης και της υγιούς επικοινωνίας, τότε έρχεται ο ένας πιο κοντά στον άλλο.