Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης: Γιατί μας ελκύουν οι "δύσκολοι" άνθρωποι;

Όσο κι αν έχουμε την ελευθερία της επιλογής, γιατί διαλέγουμε εν τέλει τη δύσκολη περίπτωση;

Ευτυχώς, ζούμε στο 2022 και έχουμε την ελευθερία (τουλάχιστον στην περίπτωση της Ελλάδας) να επιλέγουμε τον σύντροφό μας, χωρίς να χρειάζεται να περάσει από έγκριση, ούτε να πρέπει να δεχθούμε ένα ανεπιθύμητο προξενιό. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς η ελευθερία που νομίζουμε πως έχουμε, δεν υφίσταται στην πραγματικότητα.

Γιατί άραγε μας ελκύουν άνθρωποι που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ενώ άλλοι μάς μοιάζουν βαρετοί και καθόλου του γούστου μας; Γιατί μας τραβούν οι δύσκολοι άνθρωποι; Ο καθένας από εμάς μπορεί να αναζητήσει την απάντηση στην παιδική του ηλικία. 

Στην ουσία, είναι κατά κάποιο τρόπο προδιαγεγραμμένο τον ποιον θα ερωτευτούμε, καθώς οι εμπειρίες που έχουμε βιώσει στην παιδική μας ηλικία, διαμορφώνουν τη λίστα με τα χαρακτηριστικά που ψάχνουμε σε έναν σύντροφο. Με απλά λόγια, ψάχνουμε ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούν να αναπαράγουν τα οικεία συναισθήματα που νιώθαμε όταν ήμασταν μικροί. Δυστυχώς, όμως, θα λέγαμε πως είναι σχεδόν απίθανο η παιδική ηλικία κάποιου να αποτελείτο μόνο από συναισθήματα γενναιοδωρίας και τρυφερότητας, πράγμα που σημαίνει πως υπήρχαν κι άλλα τα οποία στοιχεία, που δεν ήταν το ίδιο θετικά. Μπορεί κάποια στιγμή στο παρελθόν να ένιωθες πως δεν ήσουν αρκετή ή ο γονιός σου να ήταν ψυχικά ασταθής, με αποτέλεσμα να ψάχνεις κατά κάποιο τρόπο αυτά τα χαρακτηριστικά στον σύντροφό σου. 

Πόσες φορές έχεις συζητήσει με μία φίλη για τον σύντροφό της, προσπαθώντας να την αποτρέψεις να τα ξαναβρεί μαζί του, αφού καταλαβαίνεις πως η συμπεριφορά του δεν είναι και η καλύτερη απέναντί της. Ωστόσο, συνειδητοποιείς και από προσωπική εμπειρία πως δεν αλλάζουν μαγικά οι επιθυμίες. Αντίθετα, η αλλαγή θα πρέπει να συντελεστεί στον τρόπο που αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς τη σχέση. 

Έτσι, αν δεν μπορείς να αλλάξεις "κατηγορία" ανθρώπου, προσπάθησε να βρεις τον τρόπο να αντιμετωπίζεις τις άσχημες συμπεριφορές με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, αν είχες συνηθίσει να σωπαίνεις και να νιώθεις ένοχη, όταν ο πατέρας σου ύψωνε τον τόνο της φωνής του, πλέον θα πρέπει να διαχωρίζεις τη θέση σου και να γνωρίζεις πως δεν φταις εσύ γι'αυτό, όταν υψώσει τη φωνή του ο σύντροφός σου. Το κλειδί, λοιπόν, βρίσκεται στην "ενηλικίωση", αποφεύγοντας τη συμπεριφορά της παιδικής ηλικίας και υιοθετώντας μία πιο ενήλικη στάση. 

Συνεπώς, αν πιστεύεις πως η σχέση με αυτό τον "δύσκολο" άνθρωπο αξίζει, δεν χρειάζεται να την τελειώσεις, παρά μπορείς να χειριστείς την πρόκληση με τη σοφία που δυστυχώς δεν πήρες από τους γονείς σου. Είναι μια καλή ευκαιρία για να απαλλαγείς από τα "λάθη", τα οποία μέχρι σήμερα κουβαλάς για να φτάσεις στο επίπεδο της ευτυχίας.

 

Tags