Μετά από πόσο διάστημα μπορείς να μείνεις έγκυος ξανά;

Η πρόσφατη ανακοίνωση της δεύτερης εγκυμοσύνης της Rihanna έβαλε σε σκέψεις αρκετούς. Είναι ασφαλές να μείνει μία γυναίκα έγκυος ξανά τόσο σύντομα;

Πότε μπορείς να μείνεις έγκυος ξανά; Υπάρχει κάποιο διάστημα που πρέπει να χωρίζει τις δύο εγκυμοσύνες; Πόσο ασφαλές είναι να μείνει ξανά έγκυος λίγους μήνες αφού γεννήσεις; Αυτές οι ερωτήσεις γεννήθηκαν σε αρκετές γυναίκες ύστερα από την εμφάνιση της Rihanna στο Super Bowl, η οποία ανακοίνωσε μέσω του σόου της ότι περιμένει το δεύτερο παιδί της. 

 

Η ίδια έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί τον Μάιο του 2022, πράγμα που σημαίνει πως έχουν περάσει περίπου 9 μήνες. Ωστόσο, πόσο ασφαλής είναι αυτή η εγκυμοσύνη δεδομένου ότι δεν πέρασε αρκετός καιρός από την πρώτη; Η μαιευτήρας - γυναικολόγος Jessica Shepherd και διευθύντρια του ιατρικού προσωπικού στο VeryWell Health δήλωσε πως η εγκυμοσύνη της Rihanna δεν επηρεάζει αρνητικά με την υγεία της, καθώς όπως εξηγεί είναι σίγουρη πως η τραγουδίστρια και επιχειρηματίας έχει στενή επικοινωνία με τον/τη γιατρό της ώστε να έχει μία υγιή κύηση.

Πότε μπορείς να μείνεις ξανά έγκυος;

Θεωρητικά, αυτό μπορεί να συμβεί ξανά 3 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού σου, όπως εξηγεί η ιστοσελίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας. Ωστόσο, δεν είναι συχνό φαινόμενο, αφού οι ειδικοί συμβουλεύουν τα ζευγάρια να περιμένουν 4-6 εβδομάδες μετά τη γέννα για να ξανά έχουν σεξουαλική επαφή, ώστε να επουλωθεί το σώμα της γυναίκας. Επειδή όμως δε γνωρίζουμε το πότε ακριβώς "επιστρέφει" η ωορρηξία, καθώς συχνά προηγείται της περιόδου, είναι δύσκολο να πούμε πότε μιλάμε για μία "επικίνδυνη" περίοδο. Συνήθως, όμως, οι περίοδοι επιστρέφουν 6-18 μήνες μετά τη γέννα. Συνεπώς, αν δε θέλεις να μείνεις ξανά έγκυος, πρέπει οπωσδήποτε να λάβεις τα μέτρα σου. 

Πότε είναι ασφαλές να μείνεις ξανά έγκυος;

Παρά το γεγονός πως έχεις τη δυνατότητα να μείνεις έγκυος σχετικά κοντά με την πρώτη σου εγκυμοσύνη, αυτό δε σημαίνει ότι είναι και το καλύτερο. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων - Γυναικολόγων, δεν είναι ό,τι καλύτερο το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δύο εγκυμοσύνες να είναι κάτω από 6 μήνες, ενώ αναφέρεται πως ακόμα και σε εκείνες που χωρίζονται από 18 μήνες, υπάρχουν κίνδυνοι. Άλλωστε, αρκετές έρευνες αναφέρουν πως το κατάλληλο χρονικό διάστημα είναι τα 2 χρόνια. "Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια ευκαιρία για τις μητέρες να ασχοληθούν με την ψυχική και σωματική ευεξία και να βελτιστοποιήσουν την υγεία τους", δήλωσε η Shepherd, προσθέτοντας πως "αυτό οδηγεί επίσης σε βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας για το βρέφος".

Ειδικότερα, οι back-to-back γεννήσεις ελλοχεύουν αρκετούς κινδύνους, όπως πρόωρους τοκετούς αλλά και αναιμία και άλλες ελλείψεις βιταμινών στη μητέρα. Μάλιστα, οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε καισαρική τομή βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. 

Η ψυχική υγεία στο μικροσκόπιο

Από την άλλη για τους ειδικούς μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ψυχική υγεία, καθώς "η επιλόχειος κατάθλιψη δεν φεύγει με μία δεύτερη εγκυμοσύνη", εξηγεί η ειδικός. Στην ουσία το στρες που πέφτει πάνω στην έγκυο είναι μεγάλο, δεδομένου ότι με ένα νεογέννητο στην αγκαλιά έχει να αντιμετωπίσει όλα τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και τους κινδύνους που τη συνοδεύουν. 

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί συνιστούν συχνούς υπερήχους, στην περίπτωση μιας back-to-back εγκυμοσύνης και στενή επικοινωνία με τον γιατρό, ο οποίος θα καταρτήσει σωστά την έγκυο και νέα μαμά σε ό,τι αφορά αυτή τη νέα "πρόκληση".