Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Όσα πρέπει να ξέρεις για την πιο σύγχρονη μέθοδο που παρέχει στη γυναίκα τη δυνατότητα να "σταματήσει το χρόνο"

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία και ποια η διαδικασία που ακολουθείται;

Είναι αλήθεια πως στις μέρες μας, λόγω των απαιτήσεων της σύγχρονης κοινωνίας, όλο και περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με το παρελθόν. Καθώς λοιπόν ο ρόλος της γυναίκας έχει καταστεί εξαιρετικά απαιτητικός, έχει προκύψει η ανάγκη για διατήρηση της γονιμότητάς της, ώστε να είναι σε θέση να γίνει μητέρα σε μεγαλύτερη ηλικία. Στην ανάγκη αυτή έρχεται να δώσει τη λύση μια εξειδικευμένη μέθοδος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων λοιπόν είναι μια σύγχρονη μέθοδος, κατά την οποία συλλέγουμε τα ωάρια της γυναίκας και τα καταψύχουμε με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) στους -196 oC.

Η συλλογή των ωαρίων γίνεται μετά από διέγερση των ωοθηκών με φάρμακα, τα οποία οδηγούν στην ανάπτυξη πολλών ωοθυλακίων, μπορεί όμως να γίνει και με ήπια τροποποιημένη θεραπεία ή ακόμα και χωρίς φάρμακα σε φυσικό κύκλο.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων πρέπει να γίνεται ιδανικά μέχρι την ηλικία των 37-38 ετών, μιας και οι περισσότερες μελέτες συμφωνούν πως μετά την ηλικία αυτή, τόσο ο αριθμός, όσο και η ποιότητα των ωαρίων, μειώνονται.

Η μέθοδος της υαλοποίησης (vitrification) είναι μια σύγχρονη μέθοδος ταχείας κατάψυξης των ωαρίων, η οποία υπερτερεί σαφώς της παλαιότερης βραδείας κατάψυξης. Αποτέλεσμα είναι τα ωάρια να μπορούν να διατηρηθούν για πολλά χρόνια, χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητά τους, αλλά και να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες κατά την απόψυξή τους.

Όταν η γυναίκα αποφασίσει να προχωρήσει στη δημιουργία οικογένειας, τότε τα ωάριά της αποψύχονται και γονιμοποιούνται στο εμβρυολογικό εργαστήριο με το σπέρμα του συντρόφου. Περιορισμός για τη διαδικασία αυτή είναι το ηλικιακό όριο των 50 ετών, μέχρι το οποίο η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει την εφαρμογή μεθόδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Εκτός όμως από τις γυναίκες, που για κοινωνικούς, επαγγελματικούς, οικονομικούς ή ψυχολογικούς λόγους επιλέγουν να αναβάλουν τη δημιουργία οικογένειας, η κρυοσυντήρηση ωαρίων έχει βοηθήσει και άλλες δύο κατηγορίες γυναικών. Είναι οι γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, δηλαδή με χαμηλό απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες τους, οι οποίες θα οδηγηθούν σε πρόωρη εμμηνόπαυση, καθώς και οι γυναίκες με κακοήθεια, οι οποίες πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών τους ή σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Ειδικά στις γυναίκες με κακοήθεια, η κρυοσυντήρηση ωαρίων δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν πρώτα την ασθένειά τους και μετά να προχωρήσουν σε τεκνοποίηση, χωρίς τα ωάριά τους να έχουν υποστεί την κυτταροτοξική και καταστροφική επίδραση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και την ακτινοβολίας.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων λοιπόν είναι μια σύγχρονη και ασφαλής μέθοδος, η οποία παρέχει στη γυναίκα τη δυνατότητα να "σταματήσει το χρόνο" για τα ωάριά της και να διατηρήσει τη γονιμότητά της μέχρι η ίδια να επιλέξει πότε θα γίνει μητέρα.

*Από τον Αθανάσιο Ε. Σωτήρχο, MD, MSc, Μαιευτήρα - Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικό Αναπαραγωγής, Επιμελητή Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών www.asotirchos.gr