Τι είναι το γαστρικό μανίκι (Sleeve Gastrectomy); Τα πλεονεκτήματα και ποιους αφορά

Η Νο 1 επέμβαση για τη θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Η λαπαροσκοπική επιμήκης γαστρεκτομή ή γαστρικό μανίκι αποτελεί την Νο 1 επέμβαση που επιλέγεται από τους χειρούργους βαριατρικής παγκοσμίως για τη θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας.

Εφαρμόστηκε αρχικά από τον τον Dr Jamieson στην Αυστραλία (Obesity Surgery 1993), ενώ η επέμβαση πήρε τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα από τον Dr Gagner στη Νέα Υόρκη το 2001. Από τότε πολλοί χειρουργοί βαριατρικών επεμβάσεων παγκοσμίως, έχουν γίνει θερμοί υποστηρικτές της συγκεκριμένης μεθόδου.

Κατά την επέμβαση αφαιρείται λαπαροσκοπικά το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου (του μείζονος τόξου), ενώ το κομμάτι που παραμένει συρράπτεται κατά μήκος. Με την αφαίρεση του θόλου του στομάχου, δεν επηρεάζεται η νεύρωση και η αποχέτευση, ενώ παράλληλα διατηρείται η λειτουργία του πυλωρού.

Το στομάχι που παραμένει, παίρνει το σχήμα ενός πολύ λεπτού σωλήνα που μοιάζει με μανίκι. Στόχος είναι η μείωση της πρόσληψης τροφής, μέσω του αισθήματος πληρότητας που επιτυγχάνεται γρηγορότερα, λόγω του μικρότερου μεγέθους του στομάχου. Υπολογίζεται ότι η χωρητικότητα του στομάχου μειώνεται 10-15 φορές σε σχέση με το αρχικό του μέγεθος. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων και κατ’ επέκταση την απώλεια βάρους.

Τι είναι η γκρελίνη και ποιος ο ρόλος της;

Η γκρελίνη, γνωστή και ως ‘‘ορμόνη της πείνας’’, εκκρίνεται στον θόλο του στομάχου και είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της πείνας. Με την αφαίρεση του συγκεκριμένου τμήματος, επηρεάζεται άμεσα η παραγωγή της γκρελίνης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η όρεξη. Έρευνες μάλιστα, έχουν δείξει ότι η παραγωγή της γκρελίνης μετά τη βαριατρική επέμβαση μπορεί να φτάσει μέχρι το 65%.

Ποια τα πλεονεκτήματα της γαστροπλαστικής sleeve;

Το γαστρικό μανίκι έχει πολλαπλά επιχειρήματα σε σχέση με τις άλλες βαριατρικές επεμβάσεις.

  • Είναι εξαιρετικά ασφαλής, με ελάχιστες πιθανότητες μετεγχειρητικών επιπλοκών (<1%)
  • Δεν επηρεάζεται η φυσιολογική λειτουργία του στομάχου
  • Περιορίζει την παραγωγή γαστρικού οξέος, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης έλκους
  • Δεν επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών (σιδήρου, βιταμινών κ.α.)
  • Δεν εμφυτεύεται ξένο σώμα στον οργανισμό όπως σε άλλες βαριατρικές επεμβάσεις (ρυθμιζόμενο γαστρικό δακτύλιο)
  • Δεν απαιτείται χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμινών και πρωτεϊνών
  • Δεν απαιτείται μακροχρόνια ιατρική παρακολούθηση μετά την επέμβαση
  • Μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό

Ποιους αφορά το Νέο γαστρικό μανίκι και πότε εφαρμόζεται;

Η επέμβαση με γαστρικό μανίκι συνιστάται σε ενήλικα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (Body Mass Index) BMI > 40 Kg/m2.

Επίσης, είναι κατάλληλη για ασθενείς με χρόνια βουλιμικά επεισόδια και άτομα που πάσχουν από συνοδά νοσήματα που βελτιώνονται με την απώλεια βάρους όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία και ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2.

Τι πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος ασθενής;

Η επέμβαση δεν συνίσταται για άτομα που έχουν τάση να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζαχαρούχων τροφίμων, καθώς ενώ έχουν μαλακή σύσταση, χαρακτηρίζονται από υψηλό θερμιδικό φορτίο με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες επιτυχίας της επέμβασης.

Το διαιτολόγιο μετά την επέμβαση πρέπει να χαρακτηρίζεται από μικρά γεύματα.

Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών ενδέχεται να προκληθεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Ποια δίαιτα πρέπει να ακολουθείται μετά την επέμβαση;

Την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση, το καθημερινό διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει αποκλειστικά υδαρείς τροφές. Τον μήνα που ακολουθεί, ο ασθενής μπορεί να συμπεριλάβει στο διατροφολόγιό του μαλακές τροφές (πουρές, πολτοποιημένα λαχανικά). Μετά τον ένα μήνα, η διατροφή είναι ελεύθερη και ο ασθενής μπορεί να καταναλώνει στερεά τροφή σε 3-5 γεύματα ημερησίως. Ωστόσο προτείνεται διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες.

Τον πρώτο χρόνο μετά την επέμβαση επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη απώλεια του πλεονάζοντος βάρους, ενώ η μείωση των κιλών μπορεί να συνεχίζεται ακόμα και για 3 χρόνια μετά την εγχείρηση.

Αν ταλαιπωρείστε χρόνια με την απώλεια βάρους, έχοντας προσπαθήσει με όλες τις συμβατικές μεθόδους, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Αλέξανδρο Κυρίτση και να ενημερωθείτε κατάλληλα για την βαριατρική μέθοδο που σας ταιριάζει και θα σας βοηθήσει να πετύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

Η Sleeve γαστρεκτομή πρέπει να πραγματοποιείται πάντα από Γενικό Χειρουργό με πολυετή εμπειρία στις βαριατρικές επεμβάσεις. Ο Δρ. Αλέξανδρος Κυρίτσης έχει μετεκπαιδευτεί στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική στο παγκοσμίου φήμης ¨Memorial Sloan Kettering Cancer Center¨ της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ, ενώ έχει εργασθεί σαν Γενικός Χειρουργός στα κορυφαία Νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου ¨King’s College Hospital London¨, ¨Manchester Royal Infirmary¨ και ¨Chesterfield Royal Hospital¨.