13 facts για την κοιλιοκάκη - Πόσα γνωρίζεις για τη νόσο αυτή του εντέρου;

Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κοιλιοκάκη.

Η Δήμητρα Γλυνού, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές (cibus.gr), μας μεταφέρει 13 σημαντικές πληροφορίες για την κοιλιοκάκη. 

Τι είναι η κοιλιοκάκη;

Είναι μια κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του εντέρου (αυτοάνοση εντεροπάθεια).

Από τι επηρεάζεται το άτομο με κοιλιοκάκη;

Από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης;

• Διάρροια
• Φούσκωμα 
• Επίμονη δυσκοιλιότητα
• Ανεξήγητη ναυτία και  εμετός 
• Πόνος στο στομάχι
• Ανεπάρκεια σιδήρου, βιταμίνης Β12 ή φυλλικού οξέος
• Αναιμία 
• Κόπωση 
• Απώλεια βάρους 
• Δερματικά εξανθήματα 
• Προβλήματα στο σμάλτο των δοντιών
• Ηπατικές ανωμαλίες 
• Νευρολογικά προβλήματα
• Περιφερική νευροπάθεια (μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια 
και τα πόδια)

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Ο έλεγχος για κοιλιοκάκη περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και βιοψία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις μετά τη διάγνωση;

Χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις αίματος για να ελεγχθούν τα επίπεδα σιδήρου και άλλων βιταμινών και μετάλλων στο αίμα.

Ποια τρόφιμα περιέχουν γλουτένη;

• Ψωμί 
• Ζυμαρικά 
• Σιτηρά 
• Μπισκότα ήκράκερ 
• Κέικ 
• Αρτοσκευάσματα 
• Πίτες 
• Διάφορες σάλτσες

Πού αλλού κρύβεται η γλουτένη;

Πολλά συστατικά τροφίμων και πρόσθετα, όπως χρωστικές, αρωματικές ύλες, άμυλα και πηκτικά, παράγονται από δημητριακά που περιέχουν γλουτένη. Αυτά τα συστατικά προστίθενται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που είναι σε κουτιά, κονσερβοποιημένα, κατεψυγμένα, συσκευασμένα ή παρασκευασμένα τρόφιμα. Ως εκ τούτου, η γλουτένη μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως καραμέλες, καρυκεύματα, χοτ ντογκ και λουκάνικα, παγωτά, σάλτσες σαλάτας και σούπες. 

Υπάρχει γλουτένη και σε μη βρώσιμα προϊόντα;

Η γλουτένη μπορεί να βρεθεί και σε ορισμένα μη βρώσιμα προϊόντα, όπως κραγιόν και ορισμένα φάρμακα.

Ποια είναι η θεραπεία για την κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη αντιμετωπίζεται με την αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν γλουτένη.

Τι χρειάζεται να προσέχει ένα άτομο με κοιλιοκάκη όταν καταναλώνει φαγητό εκτός σπιτιού;

Προτού βγεις έξω για φαγητό, ψάξε στο Διαδίκτυο για εστιατόρια που προσφέρουν μενού χωρίς γλουτένη. Έλεγξε τα μενού τους ή κάλεσε πριν πας στο εστιατόριο και βεβαιώσου ότι μπορεί να σε φιλοξενήσει με ασφάλεια. Ενημέρωσέ τους πως δεν μπορείς να καταναλώσεις γλουτένη και ρώτησε για τα συστατικά των τροφίμων, τον τρόπο παρασκευής του φαγητού και αν υπάρχει διαθέσιμο μενού χωρίς γλουτένη. Η διασταυρούμενη επιμόλυνση μπορεί να συμβεί αν τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη και τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη παρασκευάζονται μαζί ή σερβίρονται στα ίδια σκεύη. 

Ποια τρόφιμα επιτρέπονται στα άτομα με κοιλιοκάκη; 

•    Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, το βούτυρο και το γάλα
•    Φρούτα 
•    Λαχανικά
•    Κρέας 
•    Ψάρι 
•    Πατάτες 
•    Ρύζι 
•    Noodles ρυζιού
•    Αλεύρια χωρίς γλουτένη, όπως αλεύρι ρυζιού, καλαμποκιού, σόγιας και πατάτας

Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης για ένα άτομο με κοιλιοκάκη;

Η φυσική δραστηριότητα αρχικά βοηθά συνδυαστικά με τη διατροφή στη διατήρηση του βάρους. Επίσης, βοηθά στη διατήρηση ή την αύξηση μυϊκή μάζας. Η μυϊκή μάζα μειώνεται με την ηλικία και μπορεί επίσης να χαθεί λόγω του υποσιτισμού που σχετίζεται με τη μακροχρόνια έκθεση στη γλουτένη στη διατροφή πριν από τη διάγνωση. Η οστεοπόρωση και άλλες παθήσεις των οστών είναι μια κοινή συνέπεια της κοιλιοκάκης. Η άσκηση με αντιστάσεις και η κολύμβηση φαίνεται πως δρουν ευεργετικά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. 

Πρέπει να ξεκινήσεις μια δίαιτα χωρίς γλουτένη πριν μιλήσεις με τον γιατρό σου;

Όχι. Εάν πιστεύεις ότι μπορεί να έχεις κοιλιοκάκη, θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου σχετικά με τις εξετάσεις για τη διάγνωση της κοιλιοκάκης πριν ξεκινήσεις μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Εάν αρχίσεις να αποφεύγεις τη γλουτένη χωρίς τη συμβουλή γιατρού ή διαιτολόγου, η διατροφή μπορεί να μη σου παρέχει αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι, όπως φυτικές ίνες, σίδηρος και ασβέστιο. Ορισμένα συσκευασμένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη μπορεί να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη από τα ίδια τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.