5 αιτίες που εξηγούν γιατί έχεις φαγούρα στη θηλή σου

Ο κνησμός δεν υποδηλώνει απαραίτητα πως συμβαίνει κάτι κακό στο σώμα σου, ωστόσο από περιοχή σε περιοχή η "ανησυχία" αλλάζει. Για παράδειγμα αν έχεις φαγούρα στο γόνατό σου, δεν θα προβληματιστείς ιδιαίτερα, σε αντίθεση με το σημείο της θηλής που αναμφίβολα θα σε βάλει σε σκέψεις. 

Όπως θα εξηγήσει η δερματολόγος, Beth Goldstein, η φλεγμονή στο δέρμα είναι σύνηθες για την περιοχή της θηλής, δεδομένου ότι η επιδερμίδα είναι πολύ λεπτή και πιο ευάλωτη σε ό,τι αφορά την ξηρότητα, τη χαμηλή υγρασία και τα υλικά που ενοχλούν το δέρμα. Για την Goldstein, ένας από τους λόγους της φαγούρας στο σημείο αυτό ενδέχεται να είναι και το άγχος. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που είναι οι πιο συχνοί και δεν συνοδεύονται με πανικό. 

Ξηρότητα

Όπως προαναφέρθηκε, το δέρμα είναι πολύ λεπτό στην περιοχή αυτή με αποτέλεσμα να ξηραίνεται πιο εύκολα. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει ένα κρύο περιβάλλον ή το πολύ καυτό μπάνιο. 

Αλλεργική αντίδραση

Όπως αναφέρει η δερματολόγος, ενδέχεται η αλλαγή του μαλακτικού σου, ένα νέο ρούχο ή ένα καινούριο σαπούνι σώματος να προκαλέσουν κοκκινίλες, κνησμό και πρήξιμο στη θηλή σου, πράγμα που σημαίνει πως είχες μια αλλεργική αντίδραση.

Έκζεμα

Η ξηρότητα που μπορεί να παρατηρήσεις δεν οφείλεται μόνο στις εξωτερικές συνθήκες που βιώνεις, αλλά και σε ένα έκζεμα που ίσως εμφανίσεις. Παράλληλα, οι θηλές σου πέρα από ξηρές, μπορεί να μοιάζουν ερεθισμένες, ακόμα και να πονάνε. 

Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα παρατηρήσεις διάφορες αλλαγές στο σώμα σου και στη διάθεσή σου που οφείλεται στις ορμονικές μεταβολές. Μία από αυτές θα λάβει χώρα και στις θηλές σου, οι οποίες σύμφωνα με τη γυναικολόγο Kimberly Langdon θα παρουσιάσουν μία ήπια φαγούρα που δεν χρειάζεται ανησυχία. Επικοινώνησε με τον/την γιατρό σου αν νιώθεις πως ο κνησμός δεν υποχωρεί, ενώ είναι ανυπόφορος σαν συναίσθημα.

Εμμηνόπαυση

Όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης πολλές γυναίκες παρουσιάζουν συμπτώματα ξηρότητας στο δέρμα τους, εξαιτίας της πτώσης των τιμών των οιστρογόνων τους, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να γίνεται πιο λεπτή και ξηρή, πόσω μάλλον στην περιοχή των θηλών που το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο.