Μύκητες στα νύχια: Τα συμπτώματα, η θεραπεία, η πρόληψη

Οι βασικές συμβουλές για να προλάβουμε, να αντιληφθούμε και να "ξεμπερδέψουμε" με τους μύκητες στα νύχια.

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μαργούτα, MSc, PhD, Ειδικός Παθολόγος 

Η "ονυχομυκητίαση" είναι ο επιστημονικός όρος που περιγράφει τη βασική μόλυνση των νυχιών από κάποιον μύκητα. Μπορεί να εκδηλώνεται με απώλεια του φυσιολογικού χρώματος του νυχιού ή να αντιληφθείς ότι έχει ξεκολλήσει μέρος του νυχιού και να παχυνθεί η πλάκα του. Οποιοδήποτε στοιχείο της μονάδας νυχιών, συμπεριλαμβανομένων της πλάκας του νυχιού, της μήτρας του νυχιού και του σώματος του νυχιού, μπορεί να μολυνθεί και να καταστραφεί σιγά σιγά αν δε γίνει θεραπεία.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Είναι πολύ σημαντικό η διάγνωση να επιβεβαιωθεί εργαστηριακά πριν κάνουμε οποιαδήποτε θεραπεία για τον βασικό λόγο ότι αρκετές φορές η κλινική εικόνα του νυχιού μάς ξεγελά και ξεκινάμε αγωγή χωρίς λόγο. Παθήσεις όπως η ψωρίαση ή το χρόνιο τραύμα των νυχιών είναι κάποιες από τις πιθανές αιτίες για τις αλλοιώσεις στα νύχια μας. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί νεότερες και πολύ γρήγορες και αποδοτικές τεχνικές, που επιτρέπουν την ακριβή και ευαίσθητη διάγνωση της ονυχομυκητίασης, καθώς και νέες θεραπείες αυτής της πάθησης.

Έχεις μύκητες στα νύχια; Δεν είσαι μόνη! 

Σύμφωνα με έρευνες της τελευταίας δεκαετίας, συνολικά παγκόσμια από ονυχομυκητίαση στον γενικό πληθυσμό πάσχει περίπου το 5,5%, με βάση πρόσφατα δημοσιευμένες επιδημιολογικές μελέτες. Μια μελέτη ανασκόπησης του 2013 (στον απλό πληθυσμό αλλά και σε 25 νοσοκομεία) ανέδειξε ότι στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη έπασχε το 4,5-9%.
Εάν, λοιπόν, τα νύχια σου:
1    Άλλαξαν χρώμα (κίτρινα ή άσπρα).
2    Ξεκόλλησαν από το δέρμα σου από τις γωνίες και προς τα μέσα.
3    Έχουν έντονη δυσοσμία.
4    Μαζεύουν υλικό σαν μούχλα τυριού κάτω από το νύχι, το οποίο μυρίζει σαν blue cheese.
5    Μπορεί να έχουν αρχίσει να αδυνατίζουν και να σπάνε εύκολα.
Τότε επισκέψου το γιατρό σου. Εάν μάλιστα έχουν αρχίσει να μυρίζουν τα παπούτσια σου και οι αλλαγές αυτές εστιάζουν στα νύχια των ποδιών, πρέπει επίσης να σκεφτείς το ενδεχόμενο μύκητα των νυχιών του ποδιού. Φρόντισε να επισκεφθείς τον γιατρό σου για να σε εξετάσει. Μην ξεχνάς ότι οι μυκητιάσεις κάθε είδους αγαπούν τη ζέστη, την κλεισούρα των υποδημάτων, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία, και την πολλή υγρασία, είτε είναι νερό είτε ιδρώτας.

Πώς μπορείς να φροντίσεις και να αποφύγεις τους μύκητες 

Η ονυχομυκητίαση πιστεύεται ευρέως ότι είναι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα, μπορεί όμως να οδηγήσει σε σοβαρή φλεγμονή των βαθύτερων στιβάδων του δέρματος (κυτταρίτιδα) σε ηλικιωμένους ενήλικες και σε έλκη ποδιών σε ασθενείς με διαβήτη, γιατί αποτελεί πύλη εισόδου μικροβίων. Η εξάλειψη της λοίμωξης είναι το "κλειδί" για τη βελτίωση της εμφάνισής μας και την αποφυγή αυτών των επιπλοκών, αλλά δεν επιτυγχάνεται πάντα εύκολα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νύχια είναι κατασκευασμένα από κερατίνη, η οποία είναι μη αγγειακή και αδιαπέραστη από πολλούς παράγοντες. Λόγω της κακής χορήγησης φαρμάκου στα νύχια, τα αποτελέσματα της θεραπείας μπορεί να μην είναι εμφανή για έναν ολόκληρο χρόνο.
•     Φρόντισε να κρατάς τα πέλματα και τα νύχια σου στεγνά και καθαρά. 
•     Άφηνέ τα τακτικά να ξεκουράζονται μακριά από βαφές και βερνίκια, ώστε να ενυδατωθούν και να αναπνεύσουν.
•     Στην τεχνήτρια νυχιών, που τυχόν τα περιποιείται, φρόντισε να έχεις δικά σου υλικά ή να χρησιμοποιούνται καλά αποστειρωμένα υλικά.
•    Απόφυγε στη διατροφή σου τις πολλές τροφές πλούσιες σε ζάχαρη ή λευκά άλευρα και σιτηρά.