Φάκελος: Πάρε ανάσα και ανακάλυψε πώς θα κρατήσεις υγιείς τους πνεύμονές σου

Τον μήνα Νοέμβριο οι υγιείς πνεύμονες έχουν την τιμητική τους: Με την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Πνευμονίας στις 12/11 και την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τη ΧΑΠ, μαθαίνουμε πώς να προστατεύουμε την αναπνοή μας.

Η πράξη της αναπνοής, τόσο απλή και ενστικτώδης, είναι εντούτοις θεμελιώδης για την υγεία μας, σωματική και ψυχική, σύμφωνα με τον δρα Luigi Torchio, αθλητίατρο και δάσκαλο yoga. "Μέσω της αναπνοής μας όχι μόνο προσφέρουμε οξυγόνο σε όλα τα κύτταρά μας, αλλά συγχρόνως αποτοξινώνουμε τον οργανισμό μας. Στην πραγματικότητα, μαζί με το διοξείδιο του άνθρακα αποβάλλουμε τις τοξίνες που παράγονται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού. Γι’ αυτό τον λόγο, αν για οποιαδήποτε αιτία δεν αναπνέεις σωστά, το αποτέλεσμα είναι να αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένη" τονίζει ο ίδιος. Παρακάτω θα ανακαλύψεις πώς μπορείς να παρέμβεις ώστε οι αεραγωγοί σου να δουλεύουν πάντα αποτελεσματικά, διασφαλίζοντάς σου έξτρα δόσεις ενέργειας.

Διάφραγμα και αναπνοή

Πολλά από τα ευεργετικά αποτελέσματα της αναπνοής οφείλονται στην εργασία που κάνει το διάφραγμα. "Πρόκειται για έναν μυ που έχει τη μορφή θόλου και διαχωρίζει την κοιλιακή από τη θωρακική κοιλότητα" εξηγεί ο Filip Dudal, οστεοπαθητικός στη Still Osteopathic Clinics στο Μπέργκαμο, και προσθέτει: "Μέσω της κίνησής του, μηχανικά, διεγείρει όλα τα εσωτερικά όργανα, δίνοντας ώθηση στην καλή λειτουργία τους. Ένα φαινόμενο "αντλίας” λαμβάνει χώρα τότε, που αναζωογονεί τη φλεβική κυκλοφορία και απελευθερώνει το σώμα από το στάσιμο αίμα και τις τοξίνες. Ως αποτέλεσμα αυξάνεται η ροή της χολής, καταπολεμάται η δυσκοιλιότητα κι εσύ νιώθεις σταδιακά την ευεξία να απλώνεται σε όλο σου το σώμα". To διάφραγμα είναι ένας από τους μυς που επηρεάζονται από το καθημερινό άγχος. Οι εντάσεις προκαλούν τη συστολή του, το άγχος και ο φόβος το σκληραίνουν, ενώ ο καθιστικός τρόπος ζωής περιορίζει την κίνησή του. Έτσι, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αναπνέεις επιφανειακά, να ανασηκώνεις τους ώμους (κάτι που δε βοηθά στην καλή λειτουργία) και περιστασιακά να εισπνέεις μεγάλες ποσότητες αέρα προκειμένου να αντισταθμίσεις την έλλειψη οξυγόνου. 

Ένας σημαντικός κανόνας για ανάσες γεμάτες οξυγόνο

Προσπάθησε να αναπνέεις όσο το δυνατόν περισσότερο από τη μύτη. "Περνώντας από τα ρουθούνια, ο αέρας καθαρίζεται από τους ρύπους, υγραίνεται και θερμαίνεται, φτάνοντας στους βρόγχους και τους πνεύμονες στις σωστές συνθήκες" επισημαίνει ο δρ Luigi Torchio. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience, η χρήση αποκλειστικά των ρινικών διόδων θα βελτιώσει ακόμα και τη μνήμη. "Όσοι δυσκολεύονται να αναπνέουν από τη μύτη τους επειδή δεν το έχουν συνηθίσει, αλλά δεν έχουν πολύποδες ή άλλες διαταραχές που απαιτούν την παρακολούθηση γιατρού, μπορούν να συνδέσουν κάποιες αισθήσεις τους με τον αέρα, σαν ένα παιχνίδι" προτείνει ο δρ Fiamma Ferraro, χειρουργός και ψυχοθεραπευτής στη Ρώμη, εμπνευστής μιας μεθόδου η οποία ισορροπεί τον ρυθμό της αναπνοής, και συμπληρώνει: "Προσπάθησε να "δεις” τον αέρα που αναπνέεις χρωματίζοντάς τον με ένα από τα αγαπημένα σου χρώματα, φαντάσου τον να γεμίζει φυσαλίδες, να πηγαινοέρχεται σαν το κύμα στη θάλασσα ή ακόμα να τον συνδέσεις με μια αίσθηση ήχου ή αφής. Μήπως όμως δεν μπορείς να πάρεις τα οφέλη της ρινικής αναπνοής επειδή είσαι μπουκωμένη ή υπάρχει κάποια αλλεργία; Φυσικά και μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου εισπνέοντας αιθέριο έλαιο πεύκου ή ευκαλύπτου ή ρίχνοντας μερικές σταγόνες από αυτά σε ένα ρεσό".

Πώς θα αναπνέεις καλύτερα

•    Μείωσε τον ρυθμό: Αν μάθεις να ρυθμίζεις την αναπνοή σου, θα μπορέσεις να διαχειριστείς καλύτερα και τα συναισθήματά σου. Το άγχος προξενεί δυσκαμψία στο διάφραγμα, με αποτέλεσμα η αναπνοή να γίνεται γρήγορη και ακανόνιστη. Η γρήγορη αναπνοή ενεργεί υπό την εντολή του ορθοσυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο παρεμβαίνει σε καταστάσεις εγρήγορσης και έντασης, επιταχύνοντας όλες τις λειτουργίες, καθώς προετοιμάζει για δράση. Τότε ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται, νιώθεις φόβο και έχεις ξηροστομία" εξηγεί ο δρ Luigi Torchio. Για να επιβραδυνθεί, είναι απαραίτητο να διεγερθεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο ηρεμεί την καρδιά και χαλαρώνει ολόκληρο τον οργανισμό. "Με αργή και βαθιά αναπνοή μπορούμε να περάσουμε σταδιακά σε κατάσταση ηρεμίας, εμποδίζοντας τις ανησυχητικές επιδράσεις που προκαλούνται από το ορθοσυμπαθητικό σύστημα. Μάλιστα, αν προστεθεί ένας ακριβής ρυθμός στην αναπνοή, διασφαλίζεται η ευεξία. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal έδειξε ότι η ανάγνωση μάντρα κατά τη διάρκεια των συνεδριών yoga ή η επανάληψη μιας ψαλμωδίας ή προσευχής επιβραδύνουν την αναπνοή συγχρονίζοντας τους καρδιαγγειακούς ρυθμούς" τονίζει ο ίδιος.
•    Η σωστή στάση: Μια άλλη πτυχή που μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή είναι η στάση του σώματος. "Η σπονδυλική στήλη συμμετέχει ενεργά στις αναπνευστικές ασκήσεις και, για να εργαστεί με τον καλύτερο τρόπο, πρέπει να είναι όρθια και ευέλικτη. Κατά συνέπεια, όσοι τείνουν μέσα στη μέρα, ιδίως λόγω εργασίας, να κυρτώνουν τους ώμους τους και τη σπονδυλική τους στήλη κινδυνεύουν να βρεθούν με πνεύμονες που δε γεμίζουν όπως θα έπρεπε και ο αέρας στο διάφραγμα να μην έχει τη σωστή διαδρομή. Έτσι, προκαλούνται κόπωση και απώλεια ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση θα βοηθήσει η παρέμβαση με οστεοπαθητικούς χειρισμούς που θα ξεμπλοκάρουν τα πλευρά και θα χαλαρώσουν τις μυϊκές εντάσεις" αναφέρει ο Filip Dudal.