Βρέχει και πονάνε τα κόκαλα και οι αρθρώσεις σου; Δεν το νομίζεις, μπορεί όντως να συμβαίνει!

Η υγρασία επιδεινώνει ή ακόμη και προκαλεί πόνους στο μυοσκελετικό σύστημα. Γιατί όμως και πώς μπορεί να εξηγείται αυτό;

Βρέχει, έχει νοτιάδες και υγρασία. Καιρός που δεν αγαπάνε καθόλου τα μαλλιά και οι αρθρώσεις μας! Οι τελευταίες, μάλιστα, μπορεί να μας ταλαιπωρούν τις μέρες με υγρασία, προκαλώντας πόνους και ενοχλήσεις. Πώς όμως σχετίζεται η υγρασία με τους πόνους στις αρθρώσεις;

Αλλαγή στη βαρομετρική πίεση

Η βαρομετρική πίεση μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των υγρών το σώμα ενώ πολλοί υποφέρουν από πόνους στα κόκαλα και τις αρθρώσεις όταν υπάρχει υψηλό βαρομετρικό. Σύμφωνα με τον Dr. John Parenti από το τμήμα Ορθοπεδικής του Ιατρικού Κέντρου Geisinger στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ο πόνος στις αρθρώσεις προκαλείται από την πυροδότηση των νευροϋποδοχέων στις νευρικές απολήξεις οι οποίες είναι ευαίσθητες σε τέτοιου είδους αλλαγές. Και παρότι η εξήγηση είναι γενική, παραμένει γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι πονάνε στις αρθρώσεις, τα οστά και σε σημεία τραυματισμών, όπως για παράδειγμα ένα παλιό σπάσιμο ή διάστρεμμα, όταν έχει βροχή και υγρασία. 

Αφυδάτωση

Μελέτες έχουν βρει άμεση συσχέτιση ανάμεσα την υγρασία και την αφυδάτωση. Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα κάνουν πιο πυκνό το αίμα, κάτι που αυξάνει την πίεση στις φλέβες και απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από την καρδιά για να διακινήσει το αίμα στον οργανισμό. Σύμφωνα με το "Nutrition Info: Dangers of Chronic Dehydration,” που έγραψε ο Albert Grazia, M.S., N.D, η αφυδάτωση προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις επειδή οι χόνδροι τους περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού. Ένας ακόμη παράγοντας αφυδάτωσης σε αυτές τις συνθήκες που περιγράφουμε είναι ότι το ζεστό και υγρό περιβάλλον προκαλεί επιπλέον ιδρώτα και απώλεια των σωματικών υγρών. 

Επίδραση από τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από αρθρίτιδα και τραυματισμούς στις αρθρώσεις και τα οστά αναγνωρίζουν ότι η υγρασία επιδεινώνει τα συμπτώματά τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Ινστιτούτο Rothman του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Thomas στις ΗΠΑ, οι αλλαγές στον καιρό, όπως από ζεστό και ξηρό σε υγρό και κρύο πυροδοτούν τασεοϋποδοχείς στις αρθρώσεις που προκαλούν αυξημένη αίσθηση του πόνου σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ειδικά ο υγρός καιρός κάνει τις αρθρώσεις που ήδη υποφέρουν από ευαισθησία ή φλεγμονή να "φουσκώσουν", αυξάνοντας τον πόνο.