"Γιατί κοκκινίζει η μύτη μου;" - Η πιο πιθανή απάντηση είναι ότι οφείλεται σε ένα αυτοάνοσο

Εάν η μύτη σου κοκκινίζει όταν εκνευρίζεσαι, όταν ζεσταίνεσαι, όταν κρυώνεις ή όταν πίνεις ένα ποτηράκι κρασί, τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις κι εσύ ένα συχνό αυτοάνοσο.

Κόκκινη μύτη, κόκκινα μάγουλα και αίσθηση καύσου στο πρόσωπο... Εάν τα συμπτώματα αυτά σου ακούγονται οικεία, τότε μπορεί να πάσχεις από ροδόχρου νόσο ή ροδόχρου ακμή όπως την ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια. Η ροδόχρους νόσος παρουσιάζεται με σπυράκια ή με ένα γενικευμένο ερεθισμό στο δέρμα. Τα σημεία που κατεξοχήν προσβάλονται είναι η μύτη και τα μάγουλα. Πρόκειται για μια χρόνια ασθένεια που πλήττει σχεδόν 14 εκατομμύρια ανθρώπους. Μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, αλλά εκείνοι που έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ή ιστορικό στην οικογένεια θεωρούνται πιο ευάλωτοι.

Στην οικογένεια των αυτοάνοσων

Η ροδόχρους νόσος ανήκει στις αυτοάνοσες παθήσεις. Οι ειδικοί δεν ξέρουν τι ακριβώς την προκαλεί, υπάρχουν όμως αρκετές θεωρίες. Σύμφωνα με τον φορέα για τη ροδόχρου National Rosacea Society  οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν πως είναι μια αγγειακή διαταραχή. Μπορεί να έχει γενετικό ή κληρονομικό υπόβαθρο. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων στο δέρμα.

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις την κόκκινη μύτη από τη ροδόχρου

Παρότι δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τα συμπτώματα. Οι παρακάτω συμβουλές από την Αμερικανική Ένωση Δερματολόγων μπορεί να σου φανούν χρήσιμες, ωστόσο έγκυρες και εξατομικευμένες συμβουλές μπορεί να σου δώσει μόνο ο δερματολόγος που σε παρακολουθεί.

Να φοράς πάντα αντηλιακό: Χειμώνα καλοκαίρι, το αντηλιακό είναι απαραίτητο όχι μόνο για την προστασία από τις πιθανές βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου αλλά και επειδή το ηλιακό φως είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που πυροδοτεί τη ροδόχρου νόσο. 

Απόφυγε τους παράγοντες που την πυροδοτούν: Παρότι στον καθένα μπορεί να είναι διαφορετικοί υπάρχουν ορισμένοι που θεωρούνται hot! Για παράδειγμα η έκθεση στον ήλιο, όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, το στρες, η υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος, η κατανάλωση αλκοόλ και ζεστών ροφημάτων και τα πικάντικα φαγητά είναι ανάμεσα στους παράγοντες που ενοχλούν πολλούς ανθρώπους με ροδόχρου. 

Συζήτησε με τον δερματολόγο σου για θεραπείες με λέιζερ ή με βάση το φως.