Πολλαπλή Σκλήρυνση: Στόχος η διατήρηση της γνωσιακής λειτουργικότητας

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει κυρίως νέους και ως επί το πλείστον γυναίκες.

Ο Τριαντάφυλλος Ντόσκας, MD, MSc, διευθυντής Νευρολογικής κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, επισημαίνει μια πολύ σημαντική πτυχή στη διαχείριση της ΠΣ.

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει κυρίως νέους και ως επί το πλείστον γυναίκες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 20.000 ασθενείς πάσχουν από τη νόσο.

Η επικρατούσα μορφή της είναι η υποτροπιάζουσα διαλείπουσα ΠΣ, η οποία χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Οι εξάρσεις οφείλονται σε φλεγμονή και εκδηλώνονται με αλλοιώσεις στη μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, καθώς και κλινικά νευρολογικά συμπτώματα, όπως κόπωση, διαταραχές ισορροπίας, προβλήματα όρασης, μουδιάσματα, αδυναμία άκρων, κυστικές διαταραχές και νοητική έκπτωση.

Η έγκαιρη διάγνωση, η οποία είναι πλέον εφικτή σε πολύ πρώιμα στάδια της νόσου, αλλά και η άμεση θεραπευτική παρέμβαση συνεισφέρουν σημαντικά στην καλύτερη πορεία της νόσου. Ο θεραπευτικός στόχος είναι η μείωση των νευρολογικών συμπτωμάτων (υποτροπών) και ο μακροχρόνιος έλεγχος της νόσου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται πλέον στη διατήρηση της νοητικής λειτουργικότητας των ασθενών, καθώς αυτή συνδέεται με την ικανότητα εργασίας αλλά και την κοινωνική ζωή. Παράλληλα, η μακροχρόνια ασφάλεια και η μικρή επιβάρυνση είναι, επίσης, ζητούμενα από τη θεραπεία.

Οι εξελίξεις στις θεραπευτικές επιλογές

Για την πολλαπλή σκλήρυνση υπάρχουν διαθέσιμες πολλές και αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα εξατομίκευσης. Ο νευρολόγος συναποφασίζει μαζί με τον ασθενή για την καταλληλότερη θεραπεία, λαμβάνοντας υπόψη το στάδιο και την ενεργότητα της νόσου, αλλά και τις επιθυμίες και τον τρόπο ζωής του ασθενούς. Η οζανιμόδη είναι μια νέα, ελπιδοφόρα, από του στόματος χορηγούμενη θεραπεία, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στη χώρα μας. Η οζανιμόδη, όπως καταδεικνύεται από τα αποτελέσματα κλινικών μελετών, φαίνεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη, καθώς, εκτός από τη μείωση των υποτροπών και των βλαβών στη μαγνητική τομογραφία, έχει άμεση δράση στον εγκέφαλο και επιτυγχάνει διατήρηση του όγκου του εγκεφάλου και της φαιάς ουσίας. Με αυτή τη στοχευμένη δράση αποδεικνύεται αποτελεσματική τόσο στον έλεγχο της αναπηρίας όσο και στη διατήρηση της γνωσιακής λειτουργίας των ασθενών. Με τις νέες θεραπευτικές επιλογές οι νευρολόγοι μπορούν να εξατομικεύσουν τη θεραπευτική παρέμβαση και να προσφέρουν στους ασθενείς τους αποτελεσματικές, ασφαλείς και φιλικές αγωγές, που συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής, της εργασιακής ικανότητας και της αυτονομίας τους.