Εμβόλιο HPV: Δωρεάν χορήγηση σε αγόρια και κορίτσια 9-18 ετών

Για τις ηλικίες 15-18 ετών το προνόμιο της δωρεάν χορήγησης του εμβολίου HPV ισχύει μόλις μέχρι τις 31/12/23.

O Γιώργος Τρίμης, παιδίατρος, υπεύθυνος Ιατρικού Τμήματος Εμβολίων και Λοιμωδών Νοσημάτων της MSD Ελλάδας, μας μιλά για ένα πολύ σημαντικό εμβόλιο. 

Ένα από τα σημαντικότερα εμβόλια που έχουμε σήμερα είναι αυτό έναντι του ιού HPV. Το εμβόλιο αυτό προστατεύει από επτά ογκογόνους τύπους του ιού HPV (16, 18, 31, 33, 45, 52, 58), οι οποίοι σχετίζονται με σχεδόν εννέα στους δέκα καρκίνους στους οποίους εμπλέκεται ο ιός σε τράχηλο μήτρας, αιδοίο, κόλπο, πρωκτό, κεφαλή/τράχηλο και από δύο καλοήθεις τύπους (6, 11) που προκαλούν το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων. Υπολογίζεται ότι ο ιός HPV προκαλεί παγκοσμίως το 5% των καρκίνων, ενώ τα γεννητικά κονδυλώματα είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, με πιθανότητα εκδήλωσης σε ένα στα εκατό άτομα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα δεδομένα του εμβολιασμού στην Ελλάδα

Από τον Μάρτιο του 2022 ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV χορηγείται δωρεάν και στα αγόρια, γιατί, αντίθετα απ’ ό,τι πιστευόταν αρχικά, ο ιός δεν είναι υπεύθυνος μόνο για την πρόκληση καρκίνου τραχήλου μήτρας σε γυναίκες. Τα αγόρια πρωτίστως πρέπει να εμβολιαστούν για να προφυλαχθούν άμεσα από μορφές καρκίνου, αλλά και καλοήθη νοσήματα με πολλές δυσκολίες στην εκρίζωσή τους (γεννητικά κονδυλώματα), που προκαλεί ο ιός HPV στους άνδρες. Ένας δευτερεύων, αλλά σημαντικός, στόχος του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού είναι να μειωθεί η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, να είναι το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας προστατευμένο και έτσι να μειωθεί δραστικά η συχνότητα όλων των HPV σχετιζόμενων νοσημάτων. Ο εμβολιασμός των εφήβων στην Ελλάδα συνιστάται και χορηγείται δωρεάν στις ηλικίες 9-18 ετών. Είναι απαραίτητος για όλους τους εφήβους, κατά προτίμηση στην ηλικία των 9-11 ετών, όπου υπάρχει ακόμη συστηματική παρακολούθηση από τον παιδίατρο, η ανοσολογική απάντηση είναι η μέγιστη, η συμμόρφωση των εφήβων στις ιατρικές οδηγίες είναι υψηλή, ενώ η πρόληψη παρέχεται εγκαίρως πριν από την πιθανότητα έκθεσης στον ιό (ο ιός HPV μεταδίδεται και με μη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή).

Ο εμβολιασμός έναντι του HPV γίνεται σε μια περίοδο κατάλληλη για το σύνολο των εφηβικών εμβολίων και συνιστάται η χορήγησή του πριν από τα υπόλοιπα εμβόλια, για να εξασφαλίζεται η μέγιστη συμμόρφωση στην πρόληψη μορφών καρκίνου. Σε περίπτωση που χαθεί η ευκαιρία να γίνει το εμβόλιο σε αυτή τη χρονική συγκυρία, τότε μεταβαίνουμε στην ηλικία των μεγαλύτερων εφήβων. Να θυμίσουμε, όμως, ότι για τις ηλικίες 15-18 ετών το προνόμιο της δωρεάν χορήγησης του εμβολίου ισχύει μόλις μέχρι τις 31/12/23.