Mήπως η "βαριά" περίοδος κάνει τη ζωή σου πιο δύσκολη;

Όταν οι "δύσκολες μέρες" είναι πιο δύσκολες.

Η νόσος Von Willebrand σχετίζεται με την έντονη μηνορραγία και επηρεάζει χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως. Ανήκει στα σπάνια νοσήματα και είναι μια από τις πιο συχνές κληρονομικές αιμορραγικές διαταραχές ενώ εκτιμάται ότι έως και 24% των γυναικών με έντονους πόνους περιόδου και μεγάλης διάρκειας αιμορραγία ενδέχεται να πάσχουν από τη νόσο Von Willebrand. 

Όταν οι "δύσκολες μέρες" είναι πιο δύσκολες

Τις "δύσκολες μέρες" του μήνα, κατά την έμμηνο ρύση, αρκετά νεαρά κορίτσια και γυναίκες μένουν σπίτι απουσιάζοντας από το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή τη δουλειά τους. Ο λόγος που τις κρατά μακριά από τις δραστηριότητες που αγαπούν είναι η έντονη ροή της περιόδου, με εύκολες "διαρροές" και "ατυχήματα". Εάν είσαι κι εσύ μια από αυτές τις γυναίκες, υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις γι' αυτό;

Ποια είναι η σχέση της έντονης μηνορραγίας με τις κληρονομικές αιμορραγικές διαταραχές;

Παρότι δεν είναι ευρέως γνωστό, τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε κάποιο νόσημα. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το 5% έως 24% των γυναικών με χρόνια βαριά περίοδο μπορεί να πάσχουν από τη νόσο Von Willebrand. H νόσος Von Willebrand περιγράφεται ως η πιο συχνή κληρονομική αιμορραγική διαταραχή και η μεγάλης διάρκειας και έντασης περίοδος είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα σε γυναίκες με νόσο Von Willebrand. Η νόσος ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Φινλανδού ιατρού Eric Von Willebrand που την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1920 και είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας ή της δυσλειτουργίας του παράγοντα πήξης του αίματος von Willebrand (VWF).

Μεταξύ των συχνών συμπτωμάτων περιλαμβάνονται επίσης οι συχνές ρινορραγίες που διαρκούν, οι εκτεταμένοι μώλωπες ακόμα και μετά από ασήμαντους τραυματισμούς, και η αιμορραγία για περισσότερο από το συνηθισμένο μετά από τραυματισμό, οδοντιατρική ή χειρουργική επέμβαση.

Όπως αναφέρει και η κ. Μαριάννα Κωνσταντινίδη, Γενική Διευθύντρια της CSL Behring στην Ελλάδα: "Η έντονη μηνορραγία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τις γυναίκες με νόσο von Willebrand, επηρεάζοντας την καθημερινότητά τους και την ποιότητα ζωής τους. Η CSL Behring, μέσα από τη μακροχρόνια δέσμευσή της προς την κοινότητα των ασθενών με νόσο Von Willebrand, έχει σχεδιάσει μια σειρά από δράσεις προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες της χώρας μας για τη συσχέτιση της σοβαρής μηνορραγίας με τη νόσο Von Willebrand και να τις παροτρύνει να συμβουλευθούν σχετικά τον ιατρό τους. Είμαστε σταθεροί σύμμαχοι στην επιθυμία των γυναικών αυτών για μια ζωή ελεύθερη από το άγχος και τους περιορισμούς που μπορεί να επιφέρει η νόσος Von Willebrand".

Πηγές: 
•    Lavin et al. Significant gynecological bleeding in women with low von Willebrand factor levels, Blood Advances 2018, Volume 2, Number 14
•    American College of Obstetricians and Gynecologists, Von Willebrand disease in women. Committee Opinion No. 580.Obstet Gynecol 2013; 122:1368–73

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.
CSL/GR/OTH/14/0422