Selma Blair: Η ταλαιπωρία της μέχρι να διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση και το μήνυμα ελπίδας

Τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης, η δύσκολη ζωή, η νέα σελίδα και ο αγώνας της ηθοποιού να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Multiple Sclerosis Society περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας, μια χρόνια φλεγμονώδη νευρολογική νόσο, που προσβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, όπως ορίζει το Mayo Clinin. Μία από αυτούς ήταν και η διάσημη ηθοποιός Selma Blair, η οποία στα 46 της έδωσε επιτέλους μία αιτία στο γιατί τόσα χρόνια αντιμετώπιζε μία σειρά από συμπτώματα που της δυσκόλευαν τη ζωή. 

Τα συμπτώματα από την παιδική της ηλικία

Όπως είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή της η Σέλμα Μπλερ, το γεγονός ότι μέχρι τη δεκαετία των 40 δεν είχε καταφέρει να βρει τι της συνέβαινε, ήταν γιατί από την παιδική της ηλικία παρέβλεπαν τα συμπτώματα που είχε, με τη δικαιολογία ότι απλά ήθελε να τραβά την προσοχή. "Αν είσαι αγόρι με αυτά τα συμπτώματα, κάνεις μια μαγνητική", δήλωσε στη συνέντευξή της, προσθέτοντας πως σε ηλικία 7 ετών είχε χάσει την όραση από το δεξί της μάτι και δεν μπορούσε να κινήσει το αριστερό της πόδι, όπως και να ελέγξει την κύστη της. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να ξυπνούσε και να γελούσε χωρίς να μπορεί να σταματήσει, με τους δικούς της να πιστεύουν πως τα έκανε όλα για την προσοχή, από τη στιγμή που οι εξετάσεις της απέκλειαν το ενδεχόμενο του καρκίνου. "Αν είσαι κορίτσι, σε αποκαλούν τρελή", είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, αν κάποιος την εξέταζε διεξοδικά, θα συνειδητοποιούσε πως τα συμπτώματα αυτά παρέπεμπαν σε νεανική σκλήρυνση. 

Η εξέλιξη της νόσου

Και μπορεί ως παιδί να ξυπνούσε και να μην μπορούσε να ελέγξει το γέλιο της, αυτό όσο μεγάλωνε εξελίχθηκε σε ασταμάτητο κλάμα. Πολύ αργότερα θα μάθαινε πως η αιτία για όλα αυτά τα επεισόδια ήταν η νόσος που κατέστρεφε τον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου της. "Νόμιζα πως ήμουν ένα βαθιά συναισθηματικό άτομο", είχε δηλώσει, ζώντας με τον τρόμο για χρόνια, χωρίς να γνωρίζει τι συμβαίνει στο σώμα της. "Οι εμετοί και τα προβλήματα με το σώμα ήταν τρομαχτικά, τα φαλακρά σημεία στο τριχωτό και τα εξανθήματα στο δέρμα δεν μπορούσαν να εξηγηθούν", ανέφερε η ηθοποιός. 

Η ψυχολογική κατάστασή της

Σε όλη αυτή την προσπάθεια να καταφέρει να εξηγήσει τι της συμβαίνει, η ίδια κατέφυγε στο ποτό, δοκιμάζοντας για πρώτη φορά σε ηλικία 7 ετών, καταλήγοντας σε μεθύσι. Μεγαλώνοντας έβλεπε πως δεν μπορούσε να διαχειριστεί το άγχος της, επομένως ο αλκοολισμός εξακολουθούσε να είναι το καταφύγιό της, σημειώνοντας πως "έκανα λάθη. Ευχόμουν να πεθάνω. Δοκίμασα να αυτοκτονήσω. Κάποιες φορές. Εξαιτίας της απόγνωσης". 

Η βοήθεια προς την Christina Applegate

Πλέον η ίδια έχει καταφέρει να αποδεχθεί την κατάστασή της και να μιλάει ανοιχτά για τα προβλήματά της, προκειμένου να βοηθήσει κόσμο που περνάει κάτι ανάλογο με την ίδια, απομακρύνοντας παράλληλα το στίγμα που υπάρχει γύρω από τη νόσο. Μάλιστα, εκείνη ήταν που κατάφερε να "σώσει" τη φίλη και συνάδελφο, Christina Applegate, η οποία επίσης πριν από λίγα χρόνια διαγνώστηκε με πολλαπλή σκλήρυνση. "Καθόμουν στο σαλόνι της Selma, τα παιδιά μας έπαιζαν και είπα στη Selma πως έχω κάτι περίεργα μυρμηγκιάσματα στα πόδια μου. Μου είπε πως πρέπει να κάνω εξέταση για τη σκλήρυνση. Όσο κι αν ο γιατρός μου αμφέβαλε, ήταν εκεί. Με μία έννοια, χάρη σε εκείνη θα έχω μια καλύτερη ποιότητα ζωής", είχε επισημάνει η Applegate σε συνέντευξή της. 

Splash news / ideal Image
Splash news / ideal Image

Σύμβολο ελπίδας

Η Selma Blair που εκτός από ηθοποιός, αποτελεί πλέον σύμβολο ελπίδας για όσους έχουν νοσήσει, εξηγεί πως έχει σωματική και συναισθηματική προσκόλληση με το μπαστούνι της, ενώ πάντα στο πλευρό της έχει έναν σκύλο βοηθό και τον 11χρονο γιο της, Arthur. Η ίδια νιώθει ευγνώμων ελπίζοντας να καταφέρει μέσω του αγώνα της να εξαλείψει το στίγμα για τη νόσο ή έστω να μην είναι οι άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση δακτυλοδεικτούμενοι εξαιτίας των συμπτωμάτων τους. Μέσα από την εμπειρία της έχει μάθει να υποστηρίζει καλύτερα τον εαυτό της και να είναι ειλικρινής όταν επισκέπτεται τον γιατρό της, επιθυμώντας να εμπνεύσει κι άλλους να κάνουν το ίδιο.