Αυξημένη γλυκόζη: Ένας σιωπηλός εχθρός της μακροζωίας

Πώς οι αυξομειώσεις της γλυκόζης επηρεάζουν τη μακροζωία σου και τι μπορεί να κάνει η φύση για να σε προστατεύσει.

Τι σχέση μπορεί να έχει η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης με την πρόωρη γήρανση; Και πώς το "ζάχαρο”, δηλαδή η υπεργλυκαιμία, επηρεάζει την υγεία μας;

Η απάντηση σχετίζεται με ένα πρόβλημα που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, που χωρίς την κατάλληλη διαχείριση μπορεί να γίνουν ένας σοβαρός εχθρός της υγείας και μακροζωίας. Και μάλιστα, πολλές φορές πρόκειται για ένα σχετικά "σιωπηλό” εχθρό, καθώς, τουλάχιστον σε αρχικά στάδια, το πρόβλημα δεν δίνει συμπτώματα.

Τι είναι η γλυκόζη και πώς σχετίζεται με τη γήρανση;

Η γλυκόζη, που προέρχεται από την κατανάλωση υδατανθράκων, είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρά μας, άρα και απαραίτητη για την επιβίωσή μας. Μέσω της διατροφής μας την παίρνουμε από τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως: μακαρόνια, ψωμί, πατάτες, ρύζι, δημητριακά. Παρόλο που είναι σημαντική για την επιβίωσή μας, είναι κρίσιμης σημασίας να μένουν τα επίπεδά της εντός φυσιολογικών ορίων.

Το ζήτημα της υπεργλυκαιμίας, δηλαδή των αυξημένων επιπέδων γλυκόζης (ή "ζαχάρου” όπως συχνά λέγεται) μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά την υγεία, επιφέροντας μια πρόωρη έκπτωση των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού: το φαινόμενο δηλαδή της πρώιμης γήρανσης. Κι αυτό γιατί η αυξημένη γλυκόζη αποτελεί τοξικό παράγοντα, προκαλώντας έντονο οξειδωτικό στρες και φλεγμονές.

Αν δεν γίνει έγκαιρη και κατάλληλη διαχείριση, η εξέλιξη της υπεργλυκαιμίας οδηγεί σε βάθος χρόνου στο Διαβήτη. Ένα πρόβλημα που σχετίζεται με σοβαρές επιπτώσεις, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η νευροπάθεια, αλλά και η άνοια. Κάτι που ίσως να μη γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι ακόμα και η εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων σχετίζεται με την υπεργλυκαιμία, καθώς η γλυκόζη αλλοιώνει βασικές πρωτεΐνες του δέρματος όπως το κολλαγόνο.

Ιδιαίτερα όμως επιβαρυντικές για τον οργανισμό, μπορεί να είναι ακόμα και οι πρόσκαιρες, αλλά τακτικές, αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα. Γεγονός που προκύπτει από τη συχνή ή/και σε μεγάλες ποσότητες πρόσληψη τροφίμων όπως: επεξεργασμένα δημητριακά (π.χ. "λευκά” μακαρόνια, συσκευασμένα σνακς), σφολιατοειδή, ρύζι, πατάτες, και γλυκά. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μεταγευματική, όπως λέγεται, γλυκόζη ανεβαίνει εκτός ορίων και μάλιστα με απότομο τρόπο.

Έτσι, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι να δράσουμε έγκαιρα για τη διαχείριση των επιπέδων της γλυκόζης, ώστε να φροντίσουμε την υγιή μακροζωία μας.

Glicoper: Η απάντηση της φύσης στη γλυκόζη

Το Glicoper είναι μια απόλυτα φυσική επιλογή στο ζήτημα της γλυκόζης.

Πρόκειται για ένα φυτικό συμπλήρωμα διατροφής που βασίζεται στις ιδιότητες της Λευκής Μουριάς (Morus alba), και συγκεκριμένα στο εκχύλισμα των φύλλων της. Σε αυτό περιέχεται μια φυσική ουσία, η 1-DNJ (1- δεοξυνοζιριμυκίνη). Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, η 1-DNJ μειώνει σημαντικά τη δράση του ενζύμου που διασπά τους υδατάνθρακες της τροφής σε μόρια γλυκόζης, την α-γλυκοσιδάση. Αυτό συμβαίνει επειδή η 1-DNJ έχει παρόμοια δομή με τη γλυκόζη που περιέχουν οι υδατάνθρακες, και έτσι "ξεγελάει” κατά κάποιο τρόπο την α-γλυκοσιδάση και τη δεσμεύει.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ένα σημαντικό ποσοστό υδατανθράκων μένει άπεπτο με αποτέλεσμα την μείωση απορρόφησης της γλυκόζης από αυτούς.

Μάλιστα, το Glicoper περιέχει ένα πατενταρισμένο εκχύλισμα περιεκτικότητας 5% σε 1-DNJ. Όπως δείχνουν πολλές κλινικές μελέτες, το συγκεκριμένο εκχύλισμα οδηγεί σε έως 40% μείωση της γλυκόζης που απορροφάται από τους υδατάνθρακες, δηλαδή της μεταγευματικής γλυκόζης, ενός σημαντικού δηλαδή "εχθρού” της υγείας και της μακροζωίας. Και αυτό το κάνει με ένα φυσικό και ασφαλή τρόπο.

Επιπλέον, οι άπεπτοι υδατάνθρακες που προκύπτουν από τη δράση της 1-DNJ μπορούν να βοηθήσουν στα επίπεδα γλυκόζης με τρόπο ανάλογο των φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες, που βρίσκονται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα είναι στην ουσία ένα είδος υδατάνθρακα που ο οργανισμός μας δε διαθέτει ένζυμα για να τις διασπάσει. Μένουν δηλαδή άπεπτες στο έντερο. Κάτι που τις έχει αναδείξει από πολλές επιστημονικές μελέτες σε ένα φυσικό σύμμαχο ενάντια στα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης. Κι αυτό γιατί οδηγούν σε καθυστέρηση της πέψης και άρα πιο ομαλών επιπέδων της στο αίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι η τακτική λήψη του εκχυλίσματος Morus alba, σε βάθος χρόνου, μπορεί να βελτιώσει γενικά τα επίπεδα γλυκόζης μέσα στην ημέρα, πέραν της μεταγευματικής. Κι αυτό επειδή, το Morus alba, εκτός από την 1-DNJ, περιέχει ένα σύνολο ουσιών με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις ,που φαίνεται από τις έρευνες, ότι επηρεάζουν τον έλεγχο της γλυκόζης.

Έτσι, το Glicoper, με το πατενταρισμένο εκχύλισμα Morus alba, αποτελεί μια στοχευμένη επιλογή από τη φύση στα επίπεδα της γλυκόζης.

Βρες το Glicoper στα φαρμακεία. Δες περισσότερα για το Glicoper και τα προϊόντα της Herbalist στο www.herbalist.gr.

Tags