Ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις; Όσα πρέπει να ξέρεις

Η γυναικολόγος μας εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να παίρνουμε τις προφυλάξεις μας στις ερωτικές επαφές, είτε πρόκειται για μακροχρόνια σχέση είτε για σχέση της μιας βραδιάς.

Γράφει η Στέλλα Ροΐδη, µαιευτήρας-γυναικολόγος, µε εξειδίκευση στην παιδική και εφηβική γυναικολογία (roidi.gr

Το σεξ χωρίς προφυλάξεις είναι επικίνδυνο και δε θα έπρεπε να υπάρχει ως επιλογή στο ζευγάρι. Τελεία. Με τη χωρίς προφυλάξεις ερωτική πράξη διακινδυνεύουμε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και να κολλήσουμε ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) που μπορεί να μας ταλαιπωρήσει για πολύ καιρό. Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι το σεξ χωρίς προφυλάξεις προκαλεί πάντα στρες στο ζευγάρι. Το απροστάτευτο σεξ είναι οποιοδήποτε σεξ χωρίς τη χρήση αντισύλληψης ή προφυλακτικού, είτε επειδή το επιλέξαμε είτε γιατί κάτι δεν πήγε καλά στη διαδικασία και δε λειτούργησε σωστά. Υπάρχουν πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) που μπορεί να κολλήσει κανείς ακόμα και με μόνο μία ερωτική επαφή, συμπεριλαμβανόμενου του στοματικού σεξ. Αυτό που είναι σημαντικό να επισημάνουμε είναι ότι τα ΣΜΝ δεν είναι πάντα ορατά, μάλλον το αντίθετο. Επίσης, δεν έχουν να κάνουν με την κοινωνική τάξη, την ποιότητα μιας σχέσης, τον τρόπο διατροφής ή ντυσίματος. Είναι κάτι που ο καθένας μας θα μπορούσε να έχει και να μη γίνεται αντιληπτό. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε προφυλάξεις σε κάθε ερωτική επαφή και αυτό να αλλάξει όταν αποφασίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την οικογένειά μας ή όταν βρισκόμαστε σε μια μονογαμική σχέση και έχουμε και οι δύο ελεγχθεί για ΣΜΝ. Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης γι’ αυτά τα νοσήματα είναι η χρήση προφυλακτικού. 

Έρπης των γεννητικών οργάνων

Προκαλείται από έναν ιό ο οποίος μπορεί να εξαπλωθεί αν κάνετε κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ ή μοιράζεστε σεξουαλικά βοηθήματα. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει έρπη στο στόμα και στη μύτη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνες φουσκάλες και έλκη γύρω από τα γεννητικά όργανα, αν και μερικές γυναίκες μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα. Η θεραπεία γίνεται με αγωγή αντιικών φαρμάκων με την καθοδήγηση του γυναικολόγου σου. Ο έρπης είναι ΣΜΝ που, δυστυχώς, δεν ξεφορτωνόμαστε και πάντα θα πρέπει να ενημερώνουμε τον γυναικολόγο μας ότι το έχουμε περάσει.

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια είναι το Νο 1 ΣΜΝ. Οι περισσότεροι δεν έχουν συμπτώματα και γι’ αυτό πολλές φορές η λοίμωξη περνά απαρατήρητη. Μπορεί, όμως, να προκαλέσει στις γυναίκες υπογονιμότητα, αφού προσβάλλει τις σάλπιγγες. Το ιδανικό είναι να γίνεται ένας μοριακός έλεγχος μία φορά τον χρόνο, ειδικά στις ηλικίες έως 25 ετών, όπου τα συναντάμε και πιο συχνά. Αν διαγνωστούμε με χλαμύδια, είναι εύκολο να θεραπευτούν με αντιβίωση.

Άλλα ΣΜΝ είναι: Η γονόρροια, η τριχομονίαση, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, η ηβική ψείρα, η σύφιλη και ο ιός ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

"Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να με κάνουν να πάω στον γυναικολόγο;"

Μια ασυνήθιστη έκκριση από τον κόλπο, πόνος κατά την ούρηση, εξογκώματα ή δερματικές αναπτύξεις γύρω από τα γεννητικά όργανα, εξάνθημα, ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία, φαγούρα στα γεννητικά όργανα ή στον πρωκτό, φουσκάλες και πληγές γύρω από τα γεννητικά όργανα ή κονδυλώματα γύρω από τα γεννητικά όργανα.

Εγκυμοσύνη μετά από ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις

Εάν ένας άντρας και μια γυναίκα κάνουν σεξ χωρίς προστασία, η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος. Δεν έχει σημασία σε ποια στάση κάνεις σεξ, τι μέρα του μήνα είναι ή αν είναι η πρώτη φορά. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά η χρήση αντισύλληψης και προφυλακτικού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από αυτόν. Αν νομίζεις ότι υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης αμέσως μετά την επαφή, υπάρχει και η επείγουσα αντισύλληψη, που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εγκυμοσύνης μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία και είναι πιο αποτελεσματική όσο νωρίτερα γίνει. Υπάρχουν δύο τύποι επείγουσας αντισύλληψης:
•    Το αντισυλληπτικό χάπι έκτακτης ανάγκης (μερικές φορές ονομάζεται το "χάπι της επόμενης μέρας").
•    Η ενδομήτρια συσκευή ή IUD. Εάν πιστεύεις ότι έχει συμβεί "ατύχημα" και είναι πιθανή μια εγκυμοσύνη, μίλησε χωρίς καθυστέρηση με τον γυναικολόγο σου ώστε να σε κατευθύνει καταλλήλως.
Οι κίνδυνοι που συνοδεύουν μια ερωτική επαφή χωρίς προστασία είναι αρκετοί. Η γνώση και ο τακτικός έλεγχος είναι απαραίτητα για να κάνουμε σεξ χωρίς άγχος και επώδυνες συνέπειες.