Γυναικολόγος: 6 βασικές απορίες βρίσκουν απάντηση!

Γυναικολόγος: 6 βασικές απορίες βρίσκουν απάντηση! Λύσε βασικές απορείες σου σχετικά με το τι γίνεται αν θες να κάνεις παιδί μετά τα 35; Με το αν είναι καλύτερο να γεννήσεις φυσιολογικά ή με καισαρική; Αναφορικά με το πότε πρέπει να κάνεις μαστογραφία; Με το αν ο HPV συνδέεται με εμφάνιση καρκίνου. Σχετικά με τις αιτίες του πόνου στο σεξ και απάντηση στην ερώτηση του τι κάνεις αν έχεις δυσμορφία στα γεννητικά όργανα.

Δώσε στο γυναικολόγο σου την δυνατότητα να σε βοηθήσει να προλάβεις. Η ενημέρωση είναι πρόληψη. Ο δρ. Νικόλαος Ναούμ απαντά σε κάθε σου ερώτηση.

 

«Ισχύει ότι όταν μια γυναίκα περάσει τα 35, αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες να γεννήσει ένα παιδί με κάποιο πρόβλημα;»

Παλαιότερα αυτό ίσχυε, σήμερα όμως με την πρόοδο της επιστήμης και με τις έρευνες τις οποίες έχουν γίνει, αυτό, πλέον, αποτελεί μύθο. Τώρα πια έχουμε τους τρόπους για να βρούμε το πρόβλημα και έχουμε τους τρόπους για να δίνουμε λύση.

 

«Είναι προτιμότερη η καισαρική από το φυσιολογικό τοκετό;»

Τον τρόπο με τον οποίο θα έρθει στον κόσμο το παιδί δεν τον επιλέγει η έγκυος, το επιλέγει ο γιατρός, με παράμετρο την καλή υγεία του μωρού και της μητέρας. Παρ' όλα αυτά, είμαστε υπέρ όλοι οι γυναικολόγοι του φυσιολογικού τοκετού, γιατί δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να υπηρετείς τη φύση. Αν κάτι πάει στραβά, υπάρχει η λύση της καισαρικής τομής ώστε να εξασφαλίσουμε την υγεία του εμβρύου και της μητέρας.

 

«Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη μαστογραφία σε μια γυναίκα;»

Όταν ο θεράπων ιατρός αποφασίσει. Παρ' όλα αυτά, αν θεωρήσουμε ότι όλα πηγαίνουν καλά, η γυναίκα επισκέπτεται το γυναικολόγο της μία φορά το χρόνο, γίνεται πάντα κλινική εξέταση και όλα είναι καλά, στα 35 χρόνια θα πρέπει να έχουμε μια βασική μαστογραφία η οποία θα είναι, πλέον, μια εξέταση αναφοράς για όλα τα χρόνια της γυναίκας. Κάθε φορά που επισκέπτεσαι το γυναικολόγο σου να του υπενθυμίζεις την κλινική εξέταση μαστών: είναι το πιο σημαντικό από μια μαστογραφία, από έναν υπέρηχο μαστών ή από οποιαδήποτε κλινική ή άλλη εξέταση.

«Εάν έχω λοίμωξη HPV, θα εμφανίσω καρκίνο;»

Μία στις τρεις γυναίκες, πλέον, έχουν προσβληθεί από αυτόν τον ιό. Αυτό που έχει συνδεθεί λάθος είναι ότι αυτός ο ιός ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας! Υπάρχουν γύρω στα 100 στελέχη του ιού του HPV, εκ των οποίων μόνο τα τρία με τέσσερα πιθανώς ενοχοποιούνται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Δεν είναι και το τέλος του κόσμου το να μολυνθείς από τον ιό του HPV. Απλώς φρόντισε να μην αμελείς το Τεστ Παπανικολάου.

 

«Τι μπορεί να σημαίνει ο έντονος πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή;»

Πιθανόν μια ενεργό φλεγμονή. Καλό είναι να μην το παραμελήσεις και άμεσα να πας σε ένα γυναικολόγο προκειμένου να αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα λοίμωξης. Επίσης, πόνους κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να δημιουργούν κάποιες δυσμορφίες στη γεννητική περιοχή, γεγονός πολύ συνηθισμένο σε αρκετές γυναίκες.

 

«Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα που παρουσιάζει μια δυσμορφία στη γεννητική περιοχή;»

Οι δυσμορφίες στη γεννητική περιοχή χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στις επίκτητες και τις συγγενείς. Είναι αυτές οι οποίες έχουμε από τη στιγμή που γεννηθήκαμε και είναι και αυτές που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Όπως, για παράδειγμα, από ένα δύσκολο τοκετό όπου αυξήθηκε το εύρος του κόλπου, ενδεχομένως από έναν κακό χειρισμό του γυναικολόγου μας ή οτιδήποτε άλλο. Υπάρχει λύση! Είναι η πλαστική αποκατάσταση των δυσμορφιών, που στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, βόρεια Αφρική, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι μια επέμβαση ρουτίνας. Στην Ελλάδα αρκετές γυναίκες το ζητούν πλέον, αναζητώντας έναν εξειδικευμένο γυναικολόγο πάνω στην αιδοιοπλαστική. Άλλοτε για λειτουργικούς λόγους (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, δυσκολία στη γυμναστική, έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης κ.ά.), άλλοτε για αισθητικούς λόγους (έλλειψη αυτοπεποίθησης, δυσκολία στο να φορέσουν στενά ρούχα), η αιδοιοπλαστική απενοχοποιείται καθημερινά. Το αποτέλεσμα που θα πάρει η γυναίκα είναι αυτό που θα απολαύσει σε όλη τη ζωή της.

 

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία το δρα Νικόλαο Ναούμ, γυναικολόγο-μαιευτήρα χειρουργό με ειδικότητα στην Κοσμητική και Επανορθωτική Γυναικολογία, επιστημονικό διευθυντή του ιατρείου Ananeosi (Πατησίων 66 & Χέυδεν 6 Αθήνα, τηλ.: 210 8835100, 210 8835200, www.nikosnaoum.gr / www.ananeosi.gr).