Υποκαλιαιμία: Τα συμπτώματα που μας βάζουν σε υποψία

Τι σημαίνει υποκαλιαιμία και γιατί είναι σημαντικό για την υγεία σου να προσλαμβάνεις αρκετό κάλιο.

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκουμε σε πολλά τρόφιμα και είναι το τρίτο κατά σειρά σε "αφθονία" στον οργανισμό μας μετά το ασβέστιο και το φώσφορο. H υποκαλιαιμία είναι μία κατάσταση που σημαίνει ότι είναι χαμηλά τα επίπεδα του καλίου στον οργανισμό μας. 

4 βασικά facts για την υποκαλιαιμία και το κάλιο

▶ Τι είναι: Η έλλειψη ή ανεπάρκεια καλίου δεν είναι νόσημα, αλλά σύμπτωμα ή ανεπιθύμητη κατάσταση λόγω φαρμάκων.

▶ Τα συμπτώματα: Σε σοβαρή έλλειψη καλίου υπάρχει έντονη μυϊκή αδυναμία και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι η ναυτία, οι διαρροϊκές κενώσεις και η ευερεθιστότητα.

Γιατί χρειάζεσαι το κάλιο: Για να λειτουργούν σωστά οι μύες, να είναι σταθερή η αρτηριακή σου πίεση και να έχεις υγιή οστά μεγαλώνοντας. Η επάρκειά του συνδέεται επίσης με χαμηλή έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και διαταραχές της κρεατίνης, του μεταβολισμού των υδατανθράκων και της σύνθεσης των πρωτεϊνών.

▶ Από πού το παίρνεις: Από πατάτα και γλυκοπατάτα, μπανάνα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Ζήτημα ισορροπίας 

Το κάλιο σχετίζεται και με άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το νάτριο και το μαγνήσιο. Το νάτριο πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία με το κάλιο (για αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση αλατιού), ενώ εάν έχουμε ανεπάρκεια μαγνησίου, τότε υπάρχει και αδυναμία απορρόφησης του καλίου.