Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου: "Έχω περάσει περίοδο συναισθηματικής υπερφαγίας"

Όταν η παίκτρια του Survivor μίλησε στο περιοδικό Shape για τις διατροφικές της συνήθειες, αλλά και τη διατροφική διαταραχή που αντιμετώπισε.

Η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου μπορεί να ασχολείται με την υποκριτική, υπήρξε όμως και συνεχίζει να είναι μοντέλο. Τη φετινή σεζόν την απολαμβάνουμε και τηλεοπτικά, καθώς συμμετέχει στο παιχνίδι επιβίωσης "Survivor", και φυσικά έχει μαγνητίσει τα βλέμματα. Με αφορμή τη φετινή αυτή συμμετοχή της, θυμόμαστε μέρος της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό Shape, στο κοντινό παρελθόν, όπου μιλά για fitness και διατροφικές της συνήθειες αλλά και τη δύσκολο περίοδο της συναισθηματικής υπερφαγίας.

Γιατί θεωρούσες ότι δεν έχεις όσα χρειάζεται για να γίνεις μοντέλο;

Δεν ήμουν όπως είμαι τώρα, είχα περισσότερα κιλά και, κυρίως, δεν είχα την αυτοπεποίθηση. Υπήρχαν φορές που ένιωθα όμορφη και άλλες που δεν πίστευα σ’ εμένα καθόλου. Τελικά, πήγα σε ένα μικρό πρακτορείο μοντέλων, ξεκίνησα από εκεί, στη συνέχεια δούλεψα για 2-3 χρόνια αποκλειστικά ως μοντέλο και στη συνέχεια ήρθε η πρόταση του Μάρκου Σεφερλή για το θέατρο στην παράσταση 50 αποχρώσεις to Greece.

Έχεις πολύ γυμνασμένο σώμα. Ήσουν πάντα έτσι; Έχεις ασχοληθεί με τον αθλητισμό; 

Μέχρι τα 18 μου φαινόμουν σαν ανορεξική. Δεν ήταν ότι προσπαθούσα να μείνω αδύνατη, απλώς ήμουν. Παράλληλα όμως, η μαμά μου πάντα αγόραζε περιοδικά και η γυμναστική και η διατροφή ήταν τομείς που με ενδιέφεραν από μικρή. Και όντως έκανα πολλή γυμναστική. Μικρότερη είχα ασχοληθεί με στίβο, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, krav maga και πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να έχω συνδρομή σε γυμναστήριο. Μετά τα 18, με τις πανελλήνιες και με μια ερωτική απογοήτευση, το έριξα στο φαγητό και σε λιγότερο από 1 χρόνο πήρα 10 κιλά. Μάλιστα, το μόντελινγκ το ξεκίνησα με αυτά τα κιλά. Και επειδή αυτή η δουλειά σού δημιουργεί  θέμα με το βάρος σου –ποτέ δεν είσαι αρκετά αδύνατη–, έπαθα εμμονή με το φαγητό.

Περνούσα φάσεις που αδυνάτιζα και φάσεις που το ξαναέριχνα στο φαγητό. Ουσιαστικά, έζησα μια περίοδο συναισθηματικής υπερφαγίας. Επειδή το έχω ψάξει πια, γνωρίζω ότι όλο αυτό είναι καθαρά ψυχολογικό. Πρέπει να τα βρεις με τον εαυτό σου πρώτα. Κάποια θέματα σίγουρα τα αντιμετωπίζω ακόμη, αλλά με πολλή αυτογνωσία και πολλή δουλειά με τον εαυτό μου έχω κάνει μεγάλη βελτίωση.

Τώρα πια πώς προσέχεις το σώμα σου; 

Είμαι πεπεισμένη πλέον ότι, για να έχεις ωραίο σώμα, η διατροφή συμβάλλει κατά 80% και η άσκηση κατά 20%. Μόνο με άσκηση δεν πρόκειται ούτε να χάσεις ούτε να πετύχεις γράμμωση – πρέπει και να προσέχεις τι τρως. Ένα χρόνο πριν είχα έναν τραυματισμό, έπαθα ρήξη χιαστού, η οποία είναι χειρουργήσιμη, αλλά δεν έχω κάνει το χειρουργείο, οπότε δουλεύω συντηρητικά το σώμα μου. Δηλαδή, δεν μπορώ να κάνω τα πράγματα που έκανα παλιά – pole dancing, χορό, snowboard, wake board. Οπότε, για την ώρα κάνω ήπιες μορφές γυμναστικής, yoga, Pilates, λίγη ποδηλασία και μυϊκή ενδυνάμωση στο γυμναστήριο.

Τι διατροφικό πλάνο ακολουθείς; 

Σ’ εμένα δουλεύει η διαλειμματική νηστεία. Ξεκινάω να τρώω όσο πιο αργά γίνεται από την ώρα που θα ξυπνήσω. Συνήθως τρώω κατευθείαν μεσημεριανό κατά τις 5-6 το απόγευμα, ακόμα και αργότερα, μετά ένα σνακ και το βράδυ ένα καλό βραδινό. Σ’ εμένα δεν αποδίδει η μεσογειακή διατροφή. Αν φάω πρωινό, πεινάω κάθε μιάμιση ώρα. Γενικά, σ’ εμένα δε λειτουργεί το "μικρά και συχνά γεύματα". Προτιμώ δύο μεγάλα και ένα σνακ.

Και τα γεύματά σου τι περιλαμβάνουν;

Έχω κόψει τους πολλούς υδατάνθρακες και προτιμώ τις σαλάτες και την πρωτεΐνη. Τελευταία προσπαθώ να περιορίσω την κατανάλωση κρέατος και το έχω αντικαταστήσει σε κάποια γεύματα με ψάρι αλλά και φυτική πρωτεΐνη, όπως όσπρια, κινόα κ.λπ. 

Σε τι δεν μπορείς να αντισταθείς;

Αυτό που δεν μπορώ να κόψω είναι τα γλυκά. Όταν βγαίνω έξω, θα το απολαύσω το γλυκό μου, δεν μπορώ να κρατηθώ. Και επειδή βγαίνω πολλές φορές την εβδομάδα, προσπαθώ μέσα στη μέρα να διατηρώ τον έλεγχο, γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένα γλυκό στο σπίτι.

Tags