Συνταγές για την 25η Μαρτίου: Από μπακαλιάρο σκορδαλιά μέχρι σουβλάκι μπακαλιάρου

Μερικές ιδέες για να απολαύσεις το συγκεκριμένο ψάρι αυτή τη μέρα.

Η 25η Μαρτίου είναι μια ξεχωριστή μέρα για τη χώρα μας. Και, φυσικά, καμία γιορτή δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς ένα νόστιμο γεύμα για να μοιραστείς με την οικογένεια και τους φίλους. Ο μπακαλιάρος είναι το χαρακτηριστικό ψάρι αυτής της ημέρας και είναι αρκετά ευέλικτο για να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα. Παρακάτω θα βρεις μερικές συνταγές μπακαλιάρου που είναι ιδανικές για την 25η Μαρτίου:

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Συστατικά:

4 φιλέτα μπακαλιάρου
2 φλιτζάνια πουρέ πατάτας
1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
6 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190°C.

Σε ένα μπολ ανακατεύεις τον πουρέ πατάτας, την τριμμένη φρυγανιά, το σκόρδο και το ελαιόλαδο.

Αλατοπιπερώνεις τα φιλέτα μπακαλιάρου και τα βάζεις σε ταψί.

Απλώνεις το μείγμα της σκορδαλιάς πάνω από κάθε φιλέτο.

Ψήσε τον μπακαλιάρο για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα και να ψηθεί το ψάρι.

Σέρβιρε με φέτες λεμονιού και φρέσκια σαλάτα.

Σουβλάκι μπακαλιάρου

iStock
iStock

Συστατικά:

4 φιλέτα μπακαλιάρου
4 σουβλάκια
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι 

Εκτέλεση:

Μούλιασε τα σουβλάκια σε νερό για 30 λεπτά για να μην καούν στη σχάρα.

Κόψε τα φιλέτα μπακαλιάρου σε μικρά κομμάτια και πέρασέ τα στα σουβλάκια.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύεις το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.

Άλειψε τα σουβλάκια με το μείγμα ελαιόλαδου, φροντίζοντας να καλυφθούν όλες τις πλευρές.

Προθέρμανε το γκριλ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Ψήσε στο γκριλ τα σουβλάκια μπακαλιάρου για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Σέρβιρε τα σουβλάκια με σαλάτα και πίτες.

Μπακαλιάρος με πατάτες 

iStock
iStock

Συστατικά:

4 φιλέτα μπακαλιάρου
2 μεγάλες πατάτες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτί ντομάτες σε κύβους
1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
1 κ.σ. ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι 

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρεις για 2-3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτεις στην κατσαρόλα τις κομμένες πατάτες, τις ντομάτες σε κύβους, το ζωμό λαχανικών και τη ρίγανη.
Καρυκεύεις με αλάτι και πιπέρι.
Αφήνεις το μείγμα να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. 

Όσο σιγοβράζει το φαγητό, αλατοπιπερώνεις τα φιλέτα μπακαλιάρου.
Τα προσθέτεις στην κατσαρόλα και σκεπάζεις.
Σιγοβράζεις για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το ψάρι και να μαλακώσουν οι πατάτες.
Σερβίρεις το στιφάδο, γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό και ψωμί.

Συνταγή για κροκέτες μπακαλιάρου με σκορδαλιά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μπακαλιάρος με ντομάτα και φέτα

Συστατικά:

4 φιλέτα μπακαλιάρου
2 φλιτζάνια ντομάτες κομμένες σε κύβους
1/2 φλιτζάνι τυρί φέτα θρυμματισμένη
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι 

Εκτέλεση:

Προθέρμανε το φούρνο σας στους 190°C. 

Σε ένα μπολ ανακατεύεις τις ντομάτες σε κύβους, τη φέτα, τον μαϊντανό, το σκόρδο και το ελαιόλαδο.

Αλατοπιπερώνεις τα φιλέτα μπακαλιάρου και τα βάζεις σε ταψί.

Ρίξε το μείγμα ντομάτας και φέτας πάνω από κάθε φιλέτο.

Ψήσε τον μπακαλιάρο για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το ψάρι και το τυρί να λιώσει και να αφρατέψει.

Σερβίρεις με φέτες λεμονιού και μια σαλάτα.

Σαλάτα με μπακαλιάρο και φάβα

Συστατικά:

4 φιλέτα μπακαλιάρου
1 φλιτζάνι μαγειρεμένη φάβα
1 αγγούρι, κομμένο σε κύβους
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι 
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
Αλάτι και πιπέρι 

Εκτέλεση:

Αλατοπιπερώνεις τα φιλέτα μπακαλιάρου και τα ψήνεις στο φούρνο για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις τη φάβα, το αγγούρι σε κυβάκια και το κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες.

Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάς μαζί το ελαιόλαδο, το ξύδι από κόκκινο κρασί, το μέλι, τον ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι.

Περιχύνεις με το dressing τη σαλάτα και ανακατεύουμε να ενωθούν.

Κόβεις τον μπακαλιάρο σε μικρά κομμάτια και τον προσθέτεις στη σαλάτα.

Σερβίρεις τη σαλάτα κρύα, γαρνίροντας με επιπλέον άνηθο.