Τρεις κλασικές πασχαλινές συνταγές σε πιο ελαφριά εκδοχή

Η διατροφολόγος Βίρνα Σκουλίδη μας προτείνει τρεις συνταγές.

Το Πάσχα είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτές για εμάς. Τα τραπέζια γεμίζουν με νοστιμότατες λιχουδιές, όπως αρνί, τα αυγά και φυσικά πασχαλινά γλυκά. Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν μια πιο ελαφριά εκδοχή από τις κλασικές πασχαλινές συνταγές, η διατροφολόγος Βίρνα Σκουλίδη έχει δημιουργήσει τρεις εύκολες και υγιεινές εναλλακτικές που μπορούν να γίνουν στο σπίτι και μπορείς να δοκιμάσεις φέτος για ένα πιο ελαφρύ μενού 

Ανοιξιάτικη σαλάτα με βραστά αυγά

Υλικά 

5 βραστά αβγά (που έχουν περισσέψει από την Ανάσταση)
1 ματσάκι σπαράγγια
100 γρ. παρμεζάνα
1 σκελίδα σκόρδο
Λίγο μπούκοβο
Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κ.σ. μηλόξιδο
1 κ.γ. μουστάρδα
2 φέτες χωριάτικο ψωμί
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση 

Αρχικά φτιάχνεις τα σπαράγγια, κόβοντάς τα σε μεγάλες ροδέλες (των 2 εκ. περίπου). Κρατάς τις κορυφές ατόφιες.
Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνεις το σκόρδο και το μπούκοβο. Στη συνέχεια ρίχνεις τα σπαράγγια και λίγο αλάτι. Αφήνεις να σοταριστούν σε χαμηλή φωτιά, σιγά σιγά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνεις στην άκρη.
Ετοιμάζεις το ντρέσινγκ για τα αβγά: Βάζεις στο μπλέντερ τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το αλάτι και χτυπάς μέχρι να γίνει κρεμώδες.
Στο μεταξύ, παίρνεις τις δύο φέτες ψωμί, τις κόβεις σε μεγάλους κύβους τους οποίους πασπαλίζεις με ρίγανη, λίγο αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και τις φρυγανίζεις στον φούρνο (στο γκριλ), γυρίζοντάς τες συχνά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζεις τα αβγά κομμένα στα τέσσερα (σταυρωτά) και τα περιχύνεις με το ντρέσινγκ. Ανακατεύεις απαλά για να μη διαλυθούν τα αβγά.
Σε ένα μεγάλο πιάτο βάζεις τα αβγά, διάσπαρτα από πάνω τα σπαράγγια και τους κύβους φρυγανισμένου ψωμιού. Ρίχνεις από πάνω την παρμεζάνα σε flakes και ολοκληρώνεις με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ξύσμα από λεμόνι.

Μαγειρίτσα με μοσχάρι

Η μαγειρίτσα δεν είναι για πολλούς ένα από τα αγαπημένα πασχαλινά πιάτα, ενώ αποτελεί και ένα από τα πιο κρίσιμα διατροφικά κομμάτια του παραδοσιακού
πασχαλινού τραπεζιού, αφού αποτελεί πηγή χοληστερίνης και λίπους. Αν δε θέλεις να κάνεις την αλλαγή της κλασικής συνταγής με κοτόπουλο ή μανιτάρια, μπορείς να επιλέξεις μοσχάρι και συγκεκριμένα σπάλα μοσχαριού, που περιέχει μικρότερη ποσότητα λίπους. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται και η θερμιδική αξία του λίπους, ενώ βελτιώνεται και η γεύση.

Υλικά 

1 κιλό μοσχάρι (σπάλα κατά προτίμηση), κομμένο σε κύβους 2-3 εκ.
1 μεγάλο μαρούλι, καθαρισμένο, χοντροκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
100 ml λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Χυμός από 2 λεμόνια (ή όσος σου αρέσει)
2 κρόκοι αβγών
2 κ.σ. κορν φλάουρ
80 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση 

Σε μια κατσαρόλα σοτάρεις τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν.
Ρίχνεις το μοσχάρι και συνεχίζεις το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει. Σβήνεις με το κρασί, αφήνεις να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά, ρίχνεις αλατοπίπερο και νερό (να το σκεπάζει κατά 2-3 εκ.).
Βράζεις για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Τα τελευταία 15 λεπτά προσθέτεις το μαρούλι. Αν χρειαστεί, προσθέτεις νερό. Σε ένα μπολ χτυπάς τους κρόκους με το κορν φλάουρ και το λεμόνι και προσθέτεις 200 ml από το ζουμί της κατσαρόλας.
Χτυπάς και αδειάζεις το μείγμα στο φαγητό, ανακατεύοντας. Ρίχνεις στη μαγειρίτσα τον άνηθο, ανακατεύεις και αποσύρεις.

Κοντοσούβλι με ψαρονέφρι 

Την τιμητική του την ίδια μέρα έχει και το αρνί. Αν θέλεις κάτι πιο ελαφρύ σε λιπαρά και θερμίδες, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις μια πιο υγιεινή εκδοχή επιλέγοντας ψαρονέφρι. Πρόκειται για ένα είδος κόκκινου κρέατος, χαμηλό όμως σε λιπαρά και θερμίδες, και, ψήνοντάς το στον φούρνο, αποφεύγεται η παραγωγή χημικών ουσιών που είναι επιβλαβής για την υγεία.

Υλικά 

1 κιλό ψαρονέφρι
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
2 ντομάτες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Δεντρολίβανο
Αλάτι (ανθός αλατιού)
Πιπέρι μαύρο
Σκόρδο σε σκόνη
Κρεμμύδι αποξηραμένο σε νιφάδες
Ρίγανη
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή

Εκτέλεση 

Κόψε το ψαρονέφρι σε ροδέλες πάχους 2 εκ. περίπου. Μέσα σε ένα γουδί ετοιμάζεις τα μπαχαρικά και τα προσθέτεις στο κομμένο ψαρονέφρι.
Προσθέτεις τα μπαχαρικά σταδιακά λίγο λίγο, ανακατεύοντας ταυτόχρονα.
Με τη σταδιακή προσθήκη των μπαχαρικών πετυχαίνεις πιο ομοιόμορφη κατανομή. Τελευταία βάζεις τη μουστάρδα και ανακατεύεις για μία ακόμα φορά πολύ καλά.
Μαρινάρεις για 2 ώρες εκτός ψυγείου ή για 6-12 ώρες εντός ψυγείου.
Περνάς στη σούβλα ή σε ατομικά σουβλάκια εναλλάξ πρώτα ένα κομμάτι ψαρονέφρι, ένα κομμάτι πιπεριάς, αφού κάνεις ένα μικρό άνοιγμα στο
κέντρο για να περνάει η σούβλα, και μία φέτα ντομάτα, πάχους 1 εκ. Συνεχίζεις
έτσι μέχρι να γεμίσει η σούβλα, με το τελευταίο κομμάτι, όπως και το πρώτο,
να είναι ψαρονέφρι.
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Τοποθετείς το κρέας με τη σούβλα σε ένα ταψί. Καλύπτεις με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνεις για 2 ώρες. Ξεσκεπάζεις και συνεχίζεις το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.